Week 21 – 2014

Zondag 18 mei 2014

Route: Baarn, Den Haag, Lunteren, Apeldoorn, Enschede, Osnabrück, Melle. Totaal 431 km.

De afgelopen keren gingen we steeds op vakantie vanaf een verjaardag van een dierbare. Vorig voorjaar vertrokken we naar Wales vanaf het 70ste verjaardagsfeest van Ed. Afgelopen najaar begon de reis naar Spanje vanaf de verjaardag van Sandra en Lourens en vanmorgen gingen we vanuit Baarn eerst naar Den Haag naar de 91ste (!!) verjaardag van mijn vader. Daarvandaan “vlogen” we even naar Lunteren om de Baarnse werkkleding van Ton en onze stinkende kampvuurkleren daar achter te laten want die gaan we natuurlijk geen maand meeslepen in ons piepkleine campertje. En passant sprongen we in Lunteren ook nog even onder de douche en om klokslag twee uur (na ook exact tweehonderd kilometer die we vandaag al gereden hadden) vertrokken we om in elk geval vandaag nog de grens met Duitsland te passeren. Want zeg nou zelf, een vakantie begint toch pas als je geen Nederlands meer op de borden ziet staan!

Na mijn camperrijles van een paar weken geleden zouden Ton en ik afwisselend gaan rijden. Maar ja, Ton weet niet hoe de TomTom werkt en hij kan ook niks met alle apps op mijn mobiel , dus vandaag heb ik alleen van Baarn naar Den Haag gereden. Zo zie je maar weer, iedereen heeft zijn kwaliteiten en de mijne liggen niet bij het rijden. Maar morgen zal ik helaas toch wel aan de bak moeten.

Om vijf uur vonden we het alweer genoeg en vonden we een gratis camperplaats bij het plaatsje Melle. Het is een erg rustige plek en op 200 meter afstand is een prachtig park met een restaurant. Één keer raden waar wij gegeten hebben vanavond…… Een geweldig begin van onze vakantie!

Maandag 19 mei 2014

Route: Melle, Hannover, Magdeburg, Berlijn, Bad Saarow. Totaal 434 km, waarvan ik er 224 gereden heb, wat betekent dat ik meer dan de helft vandaag heb gereden!!! Misschien heeft de camperrijles toch nog zin gehad?

Vandaag wilden we tot voorbij Berlijn komen, zodat we morgenvroeg de Poolse grens kunnen passeren. Een lange saaie weg over de Duitse Autobahn. Maar goed, het schoot lekker op, alhoewel het slaapverwekkend is. Ik heb diepe bewondering voor vrachtwagenchauffeurs die dag-in-dag-uit in hun eentje van A naar B moeten rijden. Ik moet echt tegen de slaap vechten en dan heb ik het slechts over 224 km met halverwege een koffiepauze!

Om 15.00 uur, toen we het alweer lang genoeg vonden, kwamen we aan op nog een mooiere camperplaats dan gisteren. Toen we ons nog maar net gesetteld hadden, kwam er een mannetje aanlopen die de beheerder van deze camperplaats bleek te zijn. Heel bijzonder, want het is hier gratis. Hij gaf ons ongevraagd een  uiteenzetting over de faciliteiten hier in het dorp, zoals een bakker waar we morgenochtend kunnen gaan ontbijten (vinden wij het toppunt van het vakantiegevoel), de openingstijden van de twee supermarkten en het antwoord op onze prangende vraag waar we een benzinestation kunnen vinden, want anders komen we niet ver meer. Het mannetje stelde ons ook nog wat vragen, nog net niet wat ons jaarinkomen was….. maar we mochten blijven.

Hierna hebben we een wandeling langs de Schärmutzelsee gemaakt (dat vind ik toch zo’n grappige naam!) en daar heerlijk in het zonnetje op een bankje gezeten. Wat een leuke (reis)dag hebben we toch weer gehad!!!!!!

Dinsdag 20 mei 2014

Route: Melle, Frankfurt a/d Oder, Lagow, Goscikowo, Miedzyrecz, Sierakow. Totaal 274 km.

We zijn nu de grens met Polen overgestoken. Een zachtglooiend landschap, met hier en daar wat verwaarloosde dorpjes, afgewisseld door wijkjes met prachtige bungalows. De stroomtoevoer lijkt ons ook niet erg stabiel als je de wirwar van kabels ziet die op elektriciteitspalen zijn aangebracht.  De wegen zijn goed, tenminste als er een bord bijstaat dat de weg is aangelegd met subsidie van de Europese gemeenschap. De andere wegen zijn slecht en sommige zijn iets minder slecht; we hobbelen over keitjes,  slalommen om de gaten in de wegen te ontwijken, wat helaas vaak jammerlijk mislukt met een enorme bonk als gevolg. Ton heeft ook maar even gewacht met zijn pilsje openmaken toen we op de camping aankwamen, want anders zou er weinig bier overgebleven zijn…..

Het was een heerlijke dag; prachtig weer en we hebben een paar mooie stadjes bezocht. Het klooster in Goscikowo hebben we echter alleen maar aan de buitenkant kunnen bekijken, want het was al gesloten! We kwamen daar om 13.30 uur aan, maar de portier bij de kassa maakte ons duidelijk dat het klooster dicht was. Tenminste dat begrepen we want hij sprak alleen maar Pools en tja, wij niet. Hij schreef toen op een briefje “13.00”. Wij namen toen maar aan dat hij bedoelde dat we een half uur te laat waren. Jammer dat dit niet in de toeristische informatie stond die we hadden. Het had ons een rit en een teleurstelling bespaard.

Woensdag 21 mei 2014

Route: Sierakow, Poznan, Kornik. Totaal 107 km.

Vandaag hebben we Poznan bezocht en daar een lange, warme stadswandeling gemaakt. Wat een prachtige stad is dit! Het is een van de oudste steden van Polen en de geschiedenis gaat terug tot de 9e eeuw. Op de Oude Markt in Poznan ligt het prachtige renaissancistische stadhuis dat beschouwd wordt als het mooiste in zijn soort van Centraal Europa. Maar niet alleen het raadhuis is de moeite waard, maar alle gevels op dit plein zijn prachtig versierd en erg kleurrijk. Verder hebben we nog een bezoek gebracht aan de kathedraal en het keizerlijk kasteel. We hebben dus aardig wat kilometertjes in de benen vandaag en dat in een temperatuur van bijna 30 graden; ik ben dus lekker verbrand ondanks mijn nieuwe dure zonnebrandcrème. Morgen maar geen sandalen aan want mijn voeten zien er niet uit; mijn zonneallergie speelt nl. weer aardig op.

Vandaag zag ik oude HTM-trams rijden in Poznan. Dit was echt het beeld van het openbaar vervoer in Den Haag van zo’n veertig jaar geleden. Ze hebben zeker de oude trams van de HTM overgenomen. Er reden ook wel moderne trams hoor, maar ook echt een aantal uit het jaar nul!

Donderdag 22 mei 2014

Route: Kornik, Koscian, Leszno, Jarocin, Goluchow. Totaal 198 km.

De camping waar we vannacht stonden was nogal druk. Het lag aan een voetbalveld en er was een meerdaags voetbaltoernooi aan de gang van Engelse en Poolse jongeren. Waar we bang voor waren, een tot in de kleine uurtjes durend zuipfestijn, bleef gelukkig uit. De sanitaire voorzieningen op de camping waren echter niet geschikt voor grote groepen. Er was slechts één sanitaire ruimte voor dames én heren waarin zich één toilet bevond en een doucheruimte waar twee mensen tegelijk konden douchen. Uiteraard deed ik de deur op slot, want je moet er niet aan denken dat er zo’n knul binnenkomt als ik onder de douche sta. Toen ik eruitkwam stonden er al een paar jongens te wachten en ééntje stond te plassen met de wc-deur wagenwijd open. Ik voelde me ietwat opgelaten, hij niet….. De campings in Polen zijn niet wat wij gewend zijn..

We zijn vandaag gaan rondtoeren en hebben het stadje Koscian bezocht met zijn mooie raadhuis en prachtige negende-eeuwse kerk. Het probleem is echter, dat we gisteren zo diep onder de indruk waren van Poznan, dat we denk ik tot Gdansk moeten wachten op weer die ‘wow-factor’. Gelukkig hadden ze een geweldig terras waar we koffie met een gebak genomen hebben voor het luttele bedrag van 20 zloty (omgerekend vijf euro!). 

Vrijdag 23 mei 2014

Route: Goluchow, Kalisz, Lad, Konin, Pakosc, Znin. Totaal 248 km.

Vlakbij de camping ligt het prachtige kasteel Goluchow met een park van 162 ha eromheen. Zoals gewoonlijk waren wij weer eens te vroeg om het kasteel van binnen te bezichtigen, maar het park was prachtig en voor het eerst zagen we een park dat goed onderhouden was. Er groeien hier meer dan 1000 soorten bomen en struiken en er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de groei van bomen. Jammer dat alle informatie alleen maar in het Pools te lezen is, maar een botanicus kan daar toch wel zijn hart ophalen, want de Latijnse namen staan er wel bij.

 

Hierna gingen we naar de stad Kalisz. Net als gisteren waren we niet zo onder de indruk van deze stad. Na Poznan is het natuurlijk ook lastig voor welke stad dan ook om aan onze verwachtingen te voldoen, maar hier was het ook nog eens de armoedige, verwaarloosde staat van veel huizen.

 

Het hoogtepunt van de dag was echter de kerk en het klooster van Lad. Dit complex stamt uit de 11e eeuw maar was helaas gesloten. Ton maakte wel een foto door het traliewerk heen, maar we konden er niet in. Toen gingen we maar een rondje om het complex lopen maar we werden tegengehouden door een man die in het Pools iets uit het raam riep en ons gebaarde naar de ingang te komen. Wij dachten dat we zwaar in overtreding waren maar de man gaf ons een hand en bracht ons naar een kamertje en gebaarde dat we moesten wachten. Na ongeveer vijf minuten kwam er een priester die zei dat hij Duits sprak en dat we hem moesten volgen. We kregen toen een privé-rondleiding door het klooster en de kerk. We waren diep onder de indruk van deze kerk maar minder van de communicatieve kwaliteiten van de priester. Hij had waarschijnlijk in het Duits alle jaartallen, schilders, heiligen, koningen en andere feiten uit zijn hoofd geleerd, want als wij hem iets vroegen, kregen we de indruk dat hij ons niet begreep (dit kan natuurlijk ook aan ons Duits gelegen hebben hoor!), maar enige autistische trekjes waren hem zeker niet vreemd.

We mochten geen foto’s maken in de kerk en het klooster, maar als je op deze link klikt, krijg je een 360 graden overzichtsfoto van de hele kerk. Met de muis of met de pijltjes rechtsonder kun je de kerk en het klooster van alle kanten bekijken tot in het kleinste detail! Je moet wel eerst even het plaatje dat ervoor staat wegklikken met het kruisje rechtsbovenin, maar dan zie je de mooiste kerk die je ooit hebt gezien!

 

Het eind van de middag wilden we naar de camping waar we twee jaar geleden ook stonden, maar die bleek helaas niet meer te bestaan. We vonden een andere, maar waarschijnlijk vanwege  een nabijgelegen dorpsfeest met luide livemuziek worden de huisjes op deze camping bezocht door de plaatselijke jeugd en dat betekent veel drank, weinig jongens, veel meisjes, dus veel gegil . Dit wordt geen rustige nacht……

Zaterdag 24 mei 2014

Route: Znin, Biskupin, Bydgoszcz, Czluchow. Totaal 163 km.

De luidruchtige nacht die we voorzien hadden, duurde gelukkig maar tot 12 uur. Dat viel dus alles mee!

Vandaag hebben we het archeologisch museum in Biskupin bezocht. Dit was geweldig!!! Het is een openluchtmuseum, zoiets als het Archeon, maar met dit verschil dat hier ook daadwerkelijk archeologische vondsten gedaan zijn. Biskupin is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Europa waar wetenschappers uit de hele wereld onderzoek komen doen. De eerste vondsten werden in 1933 gedaan en er werd toen vastgesteld dat het ging om een dorp uit de vroege IJzertijd dat door de modder was geconserveerd. Ze hebben de nederzetting gereconstrueerd en replica’s gebouwd. Net als in het Archeon waren er medewerkers in de kledij uit de IJzertijd met het materiaal uit die tijd (steen, hoorns van wilde dieren) gereedschappen aan het maken. Er was ook een middeleeuws dorp, waar een meisje van wol vilten kledingstukken aan het maken was. Gelukkig spraken een aantal van deze medewerkers Engels zodat we vragen konden stellen die dan ook nog (in tegenstelling tot de priester van gisteren) beantwoord werden!

 

Onderweg naar een volgende kampeerplaats, begonnen zich donkere wolken te vormen, zodat een hevige onweersbui niet uit kon blijven. De temperatuur schoot ook gelijk tien graden naar beneden, zodat het beter uit te houden was. In de omgeving waar wij zitten zijn er erg weinig campings en VVV’s zijn ook bijna niet te vinden. We vonden uiteindelijk een prachtig vrij kampeerplaatsje aan een meer. Toen we daar echter een uurtje gestaan hadden, kwamen er steeds jongelui voorbij rijden in hun auto’s. Ik voelde me niet prettig en we zijn toch maar vertrokken. Vijf kilometer verder vonden we een parkeerplek bij een wegrestaurant dat 24 uur per dag open was. Hier staan we veiliger. Bovendien kunnen we hier vanavond eten en morgenochtend ontbijten!

Loading