Deel 15 van 15 tot 21 juni 2020

Maandag 15 juni 2020

Autoroute: Lunteren, Nijmegen, Roermond, Ohe en Laak. Totaal 150 km.

Nu we niet naar het buitenland op vakantie kunnen, schieten we in elk geval lekker op met ons Rondje Nederland, alhoewel we gisteren toch nog even hebben overwogen om alsnog een vakantie naar IJsland te boeken. We hoorden namelijk dat reizen door Denemarken vanaf vandaag weer toegestaan is als je naar Hirtshals moet rijden, de plaats waar de boot naar IJsland vertrekt. Bij nader inzien zou dat toch niet  zo verstandig zijn, want je moet bij aankomst in IJsland een coronatest af laten nemen. Stel je voor dat iemand op de boot positief test, dan moeten alle passagiers minimaal twee weken in quarantaine en daar moet je niet aan denken. We blijven gewoon lekker in Nederland. Morgen fietsen we naar Roermond om de route weer dicht te maken. Het weer is prachtig, 24 graden en er wordt voor van de week wel af en toe een bui voorspeld, maar de temperatuur blijft in elk geval boven de 20 graden. Heerlijk!

 

Dinsdag 16 juni 2020

Fietsroute: Ohe en Laak, Stevensweert, Maasbracht, Roermond, Montfort, Echt, Ohe en Laak. Totaal 57 km.

Wat we zo leuk vinden van dit Rondje Nederland is dat we op plaatsen komen waar we vroeger langs raasden met de auto. Als we uit Frankrijk of België kwamen, staken we de grens over bij Maastricht en zagen we alleen de snelweg en dat was het. We zijn ook best wel eens in Zuid Limburg geweest, Valkenburg, Maastricht, maar in dit Maasgebied waren we nog nooit geweest en dit is vele malen mooier dan we ooit gedacht hadden. Een ontzettend afwisselend landschap, prachtige fietspaden en het is vandaag een doordeweekse dag, dus we werden niet bijna ondersteboven gereden door kuddes wielrenners zoals zondags vaak gebeurt. We kunnen dit gebied iedereen aanbevelen voor een vakantie in eigen land.

We hebben ook een nieuwe manier van een fietsroute plannen. Via de website  https://planner.gps.nl/ zetten we in de camper via fietsknooppunten al de route uit en die kunnen we dan met een gpx-bestand in onze fietsnavigatie zetten; zo handig! Bovendien zijn de terrassen weer open en hebben we heerlijk geluncht op een terras in Roermond. We hebben weer genoten vandaag!

Woensdag 17 juni 2020
Fietsroute: Ohe en Laak, Roosteren, Grevenbicht, Berg aan de Maas, Born, Echt, Ohe en Laak.
Totaal 46 km.
We staan op een prachtige camping en omdat vanaf afgelopen maandag de sanitairgebouwen weer open zijn, moest ik toch wel een figuurlijke drempel over. Ik had me namelijk voorgenomen om hier geen gebruik van te gaan maken om coronarisicovermijdende redenen. Maar ik ben van gedachten veranderd door de maatregelen die ik neem . Gewapend met Glorix hygiënische doekjes om deurklinken, toiletdeursloten, doortrekknoppen en last but zeker not least de toiletbril te reinigen. Het geeft me ook weer een stuk fietsrust, want nu de horeca ook weer gedeeltelijk open is, kan ik in restaurants tenminste ook weer terecht voor de hoognodige sanitaire stops. In dit gedeelte van Limburg is er namelijk nergens een bos te vinden, maar gelukkig was er net op tijd een terras aan de oever van de Maas op de grens met België, phew……

Donderdag 18 juni 2020
Autoroute: Ohe en Laak, Elsloo. Totaal 24 km.
Voor de verandering hebben we eens een keer een lange wandeling gemaakt, tenminste lang voor mijn doen dan. De camping in Ohe en Laak ligt aan een natuurgebied met een enorme plas, de Molenplas, waar je volgens de campingeigenares in een uurtje omheen kunt lopen. Omdat we vandaag wilden verkassen hadden we bedacht dat we dat eerst eventjes zouden doen. Ik denk niet dat de aardige mevrouw van de camping dat ooit zelf heeft gedaan, want het was een wandeling van maar liefst 8,17 kilometer volgens mijn wandelapp en 11.578 stappen! Wij hebben er zelfs 2,5 uur over gedaan. We hebben wel veel foto’s onderweg gemaakt, maar al met al was het toch echt wel twee uur lopen, wel absoluut de moeite waard, zoals je aan de foto’s kunt zien. Voor vandaag hebben we onze lichaamsbeweging in elk geval al gehad.
We staan nu op een mooi, rustig SVR-campinkje in Elsloo onder de rook van Maastricht Airport. Gelukkig is er weinig vliegverkeer; er komt hooguit één keer per uur een vliegtuig over.

Vrijdag 19 juni 2020
Fietsroute: Elsloo, Berg aan de Maas, Maasmechelen, Elsloo. Totaal 33 km.
Zo, we zijn toch nog dit jaar in het buitenland geweest. Nou ja, buitenland, we zijn met een pont de Maas overgestoken naar België. We hebben gewoon aan de andere kant van de rivier gefietst, maar het was in elk geval geen Nederland. We konden lekker rustig aan doen vandaag, want naar ons verste punt, dat welkome terrasje van eergisteren in Berg aan de Maas, was slechts 14 kilometer, een kippeneindje. We hadden liever iets zuidelijker een camping gezocht, maar die was er helaas niet of het zou weer een te lange fietstocht worden. Dit is namelijk de minst aantrekkelijke streek van Limburg met veel industrie, zoals DSM en Chemelot. Daaom zijn er waarschijnlijk weinig campings. Wij kunnen gelukkig deze industriegebieden vermijden, want we volgen de Maasroute, een prachtige fietsroute die in Nederland loopt van Hoek van Holland tot Maastricht. Wij zijn er echter pas mee gestart in Gennep en volgen deze mooie route tot aan Maastricht. Deze route loopt eventueel verder door België tot aan de bron in Frankrijk, dus als je van een uitdaging houdt…….. https://www.cyclingeurope.nl/routes/maasroute/index.php

Zaterdag 20 juni 2020
Fietsroute: Elsloo, Geulle, Maastricht, Eijsden, Maastricht, Meerssen, Elsloo. Totaal 54 km.
Ons doel vandaag was Maastricht, maar we zijn doorgereden tot Eijsden in het zuidelijkste puntje van Limburg. Het centrum van Maastricht hebben we overgeslagen, want we voelden er weinig voor om met dit mooie weer de drukte op te zoeken. Ons lunchterrasje was daarom niet in de Limburgse hoofdstad maar in Eijsden, waar we een QR-code konden scannen om de menukaart te bekijken en op deze manier ook onze gerechten konden bestellen . Heel modern, maar op onze opmerking dat we dit nog nooit eerder hadden gezien, antwoordde de ober dat het idee kwam door de coronacrisis. Ze hebben nameijk een menukaart van 19 pagina’s en het zou teveel werk zijn om die iedere keer te desinfecteren. Ze hebben dus hun lockdownperiode gebruikt om dit te bedenken; slim!
Gisteren was onze fietstocht een makkie, maar vandaag hebben we het qua afstand wel ingehaald en bovendien waren er de stevige heuvels van Zuid-Limburg. Wat zijn we blij met onze e-bikes! Onze tocht vandaag voerde ons op de heenweg weer langs de Maas en door leuke dorpjes. We kwamen o.a. door Geulle, een gehucht, maar met een kerk van het formaat kathedraal.
Morgen gaan we weer naar huis. Het was weer een heerlijk weekje!

Loading