IJsland

Woensdag 14 juli 2021

Route: Lunteren, Baarn, Bremen, Hamburg, Flensburg, Krusa. Totaal 652 kilometer.

Vandaag is onze vakantie naar IJsland begonnen, tenminste we hopen dat het gaat lukken, want door de explosie aan coronabesmettingen, kleurt morgen vast en zeker de Europese coronakaart donkerrood en dan is het maar de vraag of IJsland zijn grenzen openhoudt voor Nederlanders of dat we misschien eerst in quarantaine moeten. Maar, we zitten nu in elk geval al in Denemarken en dat geeft nu al het echte ouderwetse vakantiegevoel van vóór de coronatijd! Gek hé, dat we hier na ruim een jaar nu al zo over praten!

Vanmorgen begon het niet héél soepeltjes, want toen Ton de watertank wilde vullen, liep het water er net zo hard van onderen weer uit. De afsluitdop was verdwenen. Nu kon het niet anders dan dat hij afgelopen zondag in Baarn was achtergebleven, waar we toen maar eerst heen zijn gereden; we moesten het toch proberen! Toen we het veld opliepen zagen we tot onze grote schrik dat er van de week gemaaid was, maar in plaats van minuscule stukjes kunststof lag de dop ons in volle glorie aan te staren! Zo, de eerste hobbel van de vakantie was genomen…..

We hebben trouwens ons kilometerrecord gebroken. We hebben nog nooit zó ver op één dag gereden. Om de beurt twee uur en we hebben er in totaal ruim acht uur over gedaan. We vonden een camperplaats bij een restaurant, waar je ook mocht overnachten. Dat leek ons wel wat, lekker uit eten op onze eerste vakantiedag. Ik keek buiten op het menu en zag dat één van de hoofdgerechten 355 Deense Kronen was. Nu hadden we geen idee meer wat de wisselkoers was, maar nadat ik dat gegoogeld had, bleek dit neer te komen op 47 euro! Toen zijn we toch maar naar een camping in de buurt gereden en werd het toch de geplande macaroni. Ook lekker en een stuk voordeliger!

 

Donderdag 15 juli 2021

Route: Krusa, Hojer, Skaerbaek, Ribe. Totaal 129 kilometer.

Omdat dinsdag de boot naar IJsland pas vertrekt, hebben we ruimschoots de tijd om een deel van de mooie Margrietroute te gaan rijden. Deze route doorkruist Denemarken en is zo’n kleine 4000 kilometer lang. Gisteren hebben we voor ons doen een monstertocht van ruim 650 kilometer gereden, waardoor we gisteravond doodmoe waren. Vroeg naar bed dus, maar door de aanwezigheid van een stuk of wat irritante vliegen stonden we er om half vijf alweer naast om lekker bijtijds op pad te kunnen.

Het is heerlijk rustig op de wegen, zó rustig dat we een roedel van een stuk of zes herten zagen, waarvan een moeder met haar kalfje voor ons kalm de weg overstak, terwijl de rest dat toch niet aandurfde. We zijn langs de kust noordwaarts gereden, onderweg in een stadje bij een prachtige molen in de tuin koffie gedronken en zijn uiteindelijk op een boerencamping met slechts vijf plaatsen neergestreken. Ons gebrek aan slaap van de afgelopen nacht hebben we vanmiddag al dommelend in het zonnetje ingehaald.

 

 

 

Vrijdag 16 juli 2021

Route: Ribe, Varde, Outrup. Totaal 100 km.

Wat boffen we met het weer; vanmorgen een strakblauwe lucht en gelijk al een temperatuurtje van 21 graden, dat in de loop van de dag zelfs nog verder opliep naar 28 graden!

Na het ontbijt zijn we eerst de toerist uit gaan hangen in de stad Ribe. Een gezellige stad met vakwerkhuisjes in verschillende kleuren die verder ook nog opgevrolijkt worden door stokrozen. De enorme kerk is de best bewaarde Romaanse Domkerk in Denemarken.

Na Ribe zijn we weer een stukje noordelijker gereden om zo langzamerhand in de buurt van Hirtshals te komen, waar dinsdag de boot naar IJsland vertrekt. Maar dit wordt nog spannend, want waar we bang voor waren, dreigt uit te komen. Nederland is rood geworden op de Europese kleurenkaart en vanmiddag zag ik een officieel bericht van de Deense overheid, dat morgenmiddag vanaf 16.00 uur iedereen uit een “rood” land Denemarken niet meer in komt, ook niet met een dubbele vaccinatie of een negatieve PCR-test. Nu zitten wij er wel, maar de groep van 12 Volkswagenbusjes waar we mee naar IJsland zouden gaan, hebben nog tot morgenmiddag de tijd om Denemarken te bereiken. En dan is het nog maar de vraag wat IJsland gaat doen. Als jullie dus met ons mee willen duimen…….

Zaterdag 17 juli 2021

Route: Outrup, Nymindegab, Ringkobing, Holstebro. Totaal 131 kilometer.

Het weer is nog steeds prachtig, zoiets wat je verwacht in Spanje of in het zuiden van Frankrijk. Gelijk ’s ochtends je korte broek aan totdat je ’s avonds naar bed gaat; heerlijk! Dat is alvast meegenomen.

Ik kreeg om drie uur een appje dat vrijwel iedereen van de groep de grens over was; pffff, wat een opluchting zeg! Oké we zitten nog niet op IJsland, maar we blijven positief.

Vandaag zijn we over een heel smal stuk Denemarken gereden. Aan de westkant ligt de Noordzee en aan de oostkant Ringkobing Fjord. Nu stel ik me bij een fjord totaal iets anders voor dan dit, maar dat komt door onze reizen naar Noorwegen. Het is echter wel een bijzondere gewaarwording om over zo’n smal stuk land te rijden, waar zich dan ook nog tientallen campings bevinden die elke centrimeter benutten om zoveel mogelijk campers en caravans kwijt te kunnen. Wij houden van wat meer ruimte en zijn wat verder van de kust op een camping neergestreken op een plaats van zeker 100m2.

Straks gaan we met zijn tweetjes de verjaardag van Ton vieren. Ik heb zijn cadeau maar niet meegenomen, want hij wilde een nieuwe kruiwagen….. 😉

Zondag 18 juli 2021

Route: Holstebro, Viburg, Logstor, Fjerritslev, Hirtshals. Totaal 222 kilometer.

Op ons dooie gemak gaan we vandaag op weg naar Hirtshals. Onderweg maakten we een tussenstop aan de kust in Logstor, waar we uit ons hemd waaiden! Dikke schuimkoppen op het water en de bootjes die aangemeerd lagen, deinden vervaarlijk heen en weer.

Het landschap in dit gedeelte van Denemarken is zeker niet spectaculair, maar gewoon rustig, niets bijzonders in elk geval. Het rijdt lekker, er is weinig verkeer op de weg, ook waarschijnlijk omdat het zondag is. Op die manier sukkelden we naar ons einddoel in Denemarken, Hirtshals waar we dinsdag de boot naar IJsland nemen. Ik begin er steeds meer in te geloven dat het gaat lukken! Ton heeft dat optimisme al die tijd al gehad, maar ik bleef toch mijn twijfels houden.  

Toen we bij de camping in Hirtshals aan kwamen rijden, zagen we een enorme camping aan zee, waar campers en caravans kriskras door elkaar leken te staan. Toen we ingeschreven waren, bleek er een heel duidelijk systeem van genummerde plaatsen te zijn. Op deze camping hebben we morgen een kennismakingsborrel met de rest van de groep. Er is al één stel aanwezig, waar we nu naast staan. Grappig is dat je elkaar al een heel klein beetje kent, want in het Roadbook dat Michel de reisleider al naar iedereen had opgestuurd, staan de foto’s van alle deelnemers met wat persoonlijke informatie zoals hobby’s, leeftijden, bezochte landen, enz.

Morgen gaan we op zoek naar pillen tegen zeeziekte, want die ben ik vergeten en als deze storm dinsdag ook nog woedt, zullen we die hard nodig hebben op de boot…….

 

 

Maandag 19 juli 2021

Gisteravond was er trouwens een prachtige zonsondergang zoals jullie op bijgaande foto kunnen zien.

Lieve mensen, het gaat echt gebeuren, morgen gaan we op de boot! De hele groep is nu compleet op één stel na, dat veertien dagen geleden al naar IJsland is vertrokken en die daar bij ons aan gaat sluiten. Vanmiddag om vier uur hadden we een kennismakingsborrel en de eerste briefing waarin we heel veel informatie kregen van Michel onze reisbegeleider. Hij voorzag ons niet alleen van informatie, maar had ook erg goed voor de inwendige mens gezorgd. De stemming zit er in elk geval al goed in!

We werden alleen toch nog even met covid-19 geconfronteerd, want er moest voor de IJslandse overheid per persoon een registratieformulier digitaal ingevuld worden en dat had toch nog wel wat voeten in aarde, maar is uiteindelijk ook gelukt. Op naar de boot, morgenochtend om 11.30 vertrekt de Norrona om donderdag in IJsland aan te meren. Op de boot heb ik geen internet, dus mijn eerstvolgende blog is donderdag pas. Tot dan!!

Loading