CamperElfstedentocht

Vrijdag 11 februari 2022

Camperroute: Lunteren, Apeldoorn,  Zwolle, Leeuwarden. Totaal 174 kilometer.

Onze eerste vakantie in 2022 is een feit. We gaan vanaf 11 februari in elf dagen, met elf campers de Camperelfstedentocht rijden. De eerste twee dagen staan we op de mooie Camperplaats Leeuwarden aan de jachthaven. Na de kennismaking met de andere deelnemers en nadat we een aantal campers van binnen en van buiten hebben bewonderd, kunnen we nu al de conclusie trekken dat het een hele gezellige vakantie gaat worden!

Zaterdag 12 februari 2022

Over een weekje zou het zo maar eens een echte Elfstedentocht kunnen worden, want allemachtig wat was het koud vanmorgen toen ik op de fiets even naar de Jumbo ging. Alles was stijfbevroren en wat was ik blij dat ik in de supermarkt even op temperatuur kon komen. We zijn ook niks meer gewend toch, want het was een kippeneindje van nog geen twee kilometer, maar goed, ik weet weer hoe vrieskou voelt….

Met de groep zijn we op de fiets naar het centrum van Leeuwarden gegaan, waar we een stadswandeling met een gids hebben gedaan. Onze superenthousiaste gids, Christina, heeft ons in anderhalf uur een ander Leeuwarden laten zien. Niet de geijkte kerken en gebouwen, maar wel bijvoorbeeld een miniatuurroute met QR-codes (nee, niet die…) en streetart met een boodschap. Ook vertelde ze een verhaal over de oorsprong van de stadsnaam Leeuwarden (in de luwte van de terp) en dat deze naam meer dan 200 verschillende schrijfwijzen heeft. Kijk dat zijn nu feitjes waar ik blij van word, maar ik word helemaal gelukkig van de horeca die weer open is, zodat we na afloop van de stadswandeling met zijn allen ergens konden lunchen. Dag twee is ook geslaagd!

Zondag 13 februari 2022

We zijn op de camperplaats in Sneek aangekomen. Het was slechts een half uurtje rijden vanuit Leeuwarden. Omdat onze dieselstandkachel nogal veel lawaai maakt en er mensen die naast ons stonden in Leeuwarden daar gingen verplaatsen vanwege dit geluidsoverlast, zijn we hier in Sneek op het verste plekje gaan staan, maar nu hebben we toevallig wel een geweldig uitzicht over de jachthaven. Elk nadeel……

 

De straatnaam van de camperplaats in Leeuwarden was De Zwemmer, maar vandaag hadden we een echte! Iemand van onze groep is gaan zwemmen in de jachthaven. Nu doet hij dat vaker, maar om dat nu te doen met deze temperatuur, brrrr, maar erg stoer!

 

Vanmiddag hebben Ton en ik een rondje door Sneek gewandeld en ergens opgewarmd met warme chocolademelk met slagroom. Deze vakantie laat ik mijn lijn maar gewoon even met rust. Dat moet ook wel, want vanavond gaan we met de hele groep eten in restaurant De Kajuit en laat die zich nou precies op deze camperplaats bevinden, dus een wijntje kan zelfs ook nog!

 

 

Maandag 14 februari 2022

Na Leeuwarden en Sneek zijn we vandaag in de derde stad van onze CamperElfstedentocht beland. We gingen lopend naar IJlst, een mooie wandeling van vijf kwartier met een keiharde wind tegen tussen de weilanden en het water door, maar dat is nauurlijk niet zo vreemd in Friesland, want hier waait het volgens ons altijd! We hebben in IJlst de derde elfstedenstempel kunnen halen in het lunchrestaurant dat speciaal voor onze groep de deuren had geopend, want normaal gesproken zijn ze ’s maandags gesloten.

We zijn nu weer terug in de camper en mijn stappenteller staat al op 18.579 stappen en ik ga vandaag echt nog wel de 20.000 halen, want gisteren schreef ik dat we op het verste plekje van de camping staan, dus ook het verst van het toiletgebouw; elk voordeel…..

Dinsdag 15 februari 2022

Wij dachten dat het vierde stadje van de Elfstedentocht, Sloten, uit vier huizen en een kerk zou bestaan, maar niets is minder waar. Wat een prachtig stadje is dit en omdat er alleen maar inwoners van Sloten met hun auto mogen komen, kun je prachtige foto’s maken die niet ontsierd worden door geparkeerde auto’s.

Hieerna zijn we doorgereden naar de camperplaats aan het IJselmeer in Stavoren, waarna we in twintig minuten naar het museum ’t Pomphûs zijn gelopen waar de geschiedenis van dit stadje wordt verteld aan de hand van een tijdlijn. Er wordt ook een film vertoond over de legende van het Vrouwtje van Stavoren, waarvan we daarna natuurlijk ook het standbeeld(je) hebben gefotografeerd en ook de vijfde van de elf fonteinen. Hierna zijn we zo snel mogelijk naar de camper gelopen, want inmiddels is het weer omgeslagen en hebben we harde slagregens moeten trotseren ;-)…. De camper hebben we maar een kwartslag gedraaid, zodat we nu met de neus in de wind staan, want er wordt vannacht windkracht 9 á 10 verwacht en de camper wiebelt dan zo….

Woensdag 16 februari 2022

Vandaag stond Hindeloopen op het programma. We zouden eigenlijk met de fiets gaan, maar met deze storm zou dat niet verantwoord zijn, daarom alles weer klemvast gezet in ons campertje en rijden maar. Het is een leuk stadje, waarschijnlijk lopen in het hoogseizoen de toeristen hier in file, maar we vonden Sloten toch mooier. Het Fries Schaatsmuseum is een uit de hand gelopen hobby vertelde de eigenaar. Zijn ouders zijn er zestig jaar geleden mee begonnen en je vindt er uiteraard alles wat met de geschiedenis van het schaatsen,  de Elfstedentocht en Friesland te maken heeft. Erg leuk om te bekijken, maar toen ik Friese doorlopers zag, kreeg ik spontaan weer flashbacks van gestreepte touwtjes die kletsnat en bevroren waren en die ik niet meer vastgeknoopt kreeg met mijn ijskoude handen nadat mijn schaatsen onder mijn schoenen weggegleden waren. Drama’s, huilend weer naar huis. Schaatsen is nooit meer mijn ding geweest…….

De storm is enorm hier aan het IJsselmeer en de kitesurfers hebben de tijd van hun leven; wat is dat toch spectaculair om te zien!

Donderdag 17 februari 2022  

Toen wij van de zomer op de boot naar IJsland zaten, stormde het een keer ’s nachts zó erg dat ik behoorlijk zeeziek werd. Vannacht schudde de camper net zo erg als toen die boot. Zo’n erge storm hebben we nog nooit meegemaakt, laat staan in de camper en dan te bedenken dat we ook nog pal aan het IJsselmeer stonden. Ik probeerde foto’s van het woeste water te maken, maar ik kon nauwelijks op de been blijven en niet eens zien wat ik fotografeerde, maar op allebei de foto’s zag ik later dat de kitesurfer die ik probeerde te fotograferen er toch nog een klein stukje aan de linkerkant op staat.

We zouden vanmorgen naar de volgende camping gaan in Workum, maar we hebben tot vanmiddag gewacht omdat de storm dan iets zou gaan liggen. Vanavond is storm Dudley voorbij, maar dan krijgen we morgen storm Eunice voor onze kiezen, die nog een graadje erger is. We staan nu op deze camping gelukkig veel meer in de luwte dan afgelopen nacht. Tijdens deze winterse CamperElfstedentocht hebben we geen vorst, maar het weer is wel erg extreem en deze “ontberingen” hebben daarom toch ook wel iets. We genieten in elk geval!

Vrijdag 18 februari 2022

Vannacht hebben we heerlijk geslapen; de camper gedroeg zich als camper en niet als een zeeschip.

Om 10.00 uur vertrokken we voor de wandeling naar Workum en het was toen al behoorlijk winderig, maar we hadden wind in de rug. We hebben met de groep koffie gedronken bij een koffiebar die gerund wordt door een Argentijn, die tien jaar geleden voor de liefde naar Nederland is gekomen. Hij heeft gisteravond speciaal voor ons twee taarten gebakken, een worteltaart en een courgette/tijmtaart, vooral die laatste was overheerlijk! Een van de deelnemers, Lieneke, is jarig vandaag en zij trakteerde ons op dit heerlijke gebak; dank je wel Lieneke!

Hierna zijn we naar het museum van Jopie Huisman geweest. Ton en ik zijn hier ruim 35 jaar geleden ook geweest op een van onze fietsvakanties met de kinderen. Jopie liep toen zelf ook rond. Wat een bijzondere man was het toch. Zijn levensfilosofie is bijzonder. Een aantal van zijn “spreuken” wordt op de muren geprojecteerd en op één van onderstaande foto’s staat een mooie.

Op de terugweg hadden we uiteraard wind tegen en daar kon je ongeveer tegenaan leunen. Deze wandeling viel niet mee, maar het hoogtepunt van de storm wordt hier om 17.00 uur verwacht.

Ik vul dit stukje vanavond na het hoogtepunt van de storm nog aan, zodat jullie weten of 😉 en hoe we het hebben doorstaan. Wordt dus nog vervolgd……

Update 20.00 uur 
Het ergste van de storm is voorbij (hopen we); we wiebelen nog wel in de camper, maar we schudden niet meer. Vanaf 17.00 uur zijn we met zijn allen in een soort opslagruimte op de camping gaan zitten. Iedereen nam wat hapjes en zijn of haar eigen drankje mee en daar hebben we de storm “uitgezeten” ( dat was geen straf hoor…!). In het verslagje van morgen horen jullie hoe we geslapen hebben. Tot morgen!

Zaterdag 19 februari 2022

We hebben Eunice goed doorstaan. Vannacht stormde het nog wel heel erg, met windsnelheden van 66 kilometer per uur, we deinden dus nogal, maar we hebben toch redelijk geslapen. Geen van de campers van onze groep heeft schade opgelopen, terwijl de voortent van één van de caravans op de camping de storm niet heeft overleefd.

Vandaag zijn we via Bolsward en Harlingen in Franeker beland. In Bolsward konden we in het Cultuur Historisch Museum een stempel halen en in Harlingen bij een camping waar we eigenlijk zouden gaan staan, maar die bleek pas op 1 april open te gaan. We konden er wel een stempel halen en een camping in Franeker bleek gelukkig het hele jaar open te zijn en hier konden we nog terecht. Waarschijnlijk zijn ze hier blij met een onverwachte groep campers, want wie wil er nu met dit weer kamperen; nou ja, wij dus en we hebben het bar naar onze zin!

Zondag 20 februari 2022

Deze camping stond niet in het programma, maar het had geen betere keus kunnen zijn. Hij ligt op vijf minuten lopen van het centrum van Franeker, waar we naar het Planetarium zijn geweest. Dit is gevestigd in een piepklein pandje, dat volgens mij nooit veel bijzonders kon zijn, maar ongelofelijk wat een indrukwekkend museum is dit! Het is het oudste werkende planetarium ter wereld, gebouwd door Eise Eisinga, geboren in 1744. Hij had alleen lagere school gehad en werd wolkammer  in het bedrijf van zijn vader. Hij had echter een enorme interesse in sterrenkunde en wiskunde en heeft uiteindelijk een planetarium in zijn huis gebouwd, dat tot op de dag van vandaag nog steeds werkt. Hij moet wel hoogbegaafd zijn geweest, want om zo’n nauwkeurig mechanisme op schaal te  berekenen, zonder computers, dat is gewoonweg geniaal. Als je in Franeker bent, is dit planetarium een absolute aanrader!

De stadswandeling die we na het bezoek aan het Planetarium zouden doen, hebben we geskipt vanwege het regenachtige weer. Misschien morgenochtend nog, voordat we naar Dokkum vertrekken, want we moeten toch ook nog de Franekerse fontein van de 11-fonteintenroute op de foto zetten.

Maandag 21 februari 2022

Zo, de Tocht der Tochten hebben we volbracht….. 😉 Onze stempelkaart is vol en we zijn weer terug op de camperplaats in Leeuwarden waar we elf dagen geleden begonnen zijn. Tijdens een Elfstedentocht hoor je “af te zien”, nou wij hebben dat ook ervaren hoor, met drie stormen die een naam hadden, Dudley, Eunice en als toetje kregen we gisteren ook nog Franklin op bezoek. Wij stonden vannacht redelijk beschut, maar één van de deelnemers is om kwart voor drie vannacht zijn bed uitgegaan om hun camper te verplaatsen, want door het schudden hadden ze nog geen oog dichtgedaan!

Vandaag zijn we op zoek gegaan naar de fontein in Dokkum, het keerpunt van de Elfstedentocht, het tegelbruggetje in Gryptsjerk en het standbeeld van Maarten van der Heijden in Burdaard; een vruchtbare dag dus!

We hebben het erg naar onze zin gehad. De groep was héél gezellig en Willem Laros heeft een geweldig evenement georganiseerd. Herma en Diana nemen nu het stokje over met de organisatie van een reünie; we kunnen niet wachten! Willem en Chajah, bedankt en succes met de volgende CamperElfstedentocht (alleen kan die nooit meer zo leuk worden als deze….)!

Loading