Deel 1 – van 14 tot 23 maart 2018
Woensdag 14 maart 2018

Route: Lunteren, Gouda, Den Haag, Poeldijk, Hoek van Holland. Totaal 142 km.

Het voorjaar is echt in aantocht! Gisteravond liep ik mijn eerste muggenbeet op; die insecten zijn dus ook al ontwaakt uit hun winterslaap en vanmorgen werden we om zes uur al wakker van een prachtig vogelconcert! Tijd om eropuit te gaan met dit heerlijke weer, tenminste nog twee dagen, want vrijdag gaat het sneeuwen….. Maar goed, wij zijn wel wat gewend. Daarom werd het tijd voor ons eerste vakantietje van dit jaar, want er gaan er nog veel meer volgen!

Eerst even langs Sandra om onze volmachten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week te ondertekenen, zodat zij onze stem kan uitbrengen. Daarna nog even langs mijn vader in Den Haag en toen naar de eerste camperplaats in Poeldijk. Helaas bestond die niet meer; dan maar naar Hoek van Holland. We staan nu op een prachtige (gratis) camperplaats aan de Nieuwe Waterweg. De schepen varen voor onze camper langs, héél spectaculair. Een mooie zonnige wandeling naar het einde van de pier zorgde ervoor dat we lekker uitgewaaid aan deze vakantie kunnen beginnen.

Donderdag 15 maart 2018

Route: Lunteren, Wageningen, Hoek van Holland. Totaal 147 km.
Fietsroute: Hoek van Holland, Kijkduin, Monster, Hoek van Holland. Totaal 36 km.

Je gelooft het niet, maar gisteravond moesten we weer terug naar Lunteren! Ton had heerlijk gekookt en ik wilde gaan afwassen en toen gebeurde het…. Er kwam geen water uit de kraan. Toch niet dezelfde blunder als vorig jaar toen de watertank niet eens gevuld was? Het was gelukkig geen gevalletje van de ezel en die steen, maar de waterpomp bleek stuk te zijn. Waarschijnlijk was die veertien dagen geleden kapotgevroren. We konden niet blijven staan op onze camperplaats zonder voorzieningen, want geen water betekent ook dat we niet naar de wc kunnen.  Er zat niets anders op dan naar huis te gaan.

Vanmorgen zijn we vanuit Lunteren naar Wageningen gereden waar Fred, de techneut van onze camperclub woont. Samen hebben hij en Ton een nieuwe pomp geïnstalleerd en daarna zijn we gewoon weer terug naar dezelfde plek in Hoek van Holland gereden. We laten ons toch niet van ons plan afbrengen om de Noordzeeroute door de duinen te fietsen! Vanmiddag zijn we in een vliegende storm naar Kijkduin gefietst; we hebben genoten! Terug was het iets minder, want uiteindelijk kwamen we als twee verzopen katten bij de camper aan, maar de kachel en droge kleren aan; wie doet ons wat!

Vrijdag 16 maart 2018

Route: Hoek van Holland, De Lier, Delft, Sassenheim. Totaal 66 km

Onze camperplek lag vlakbij de Maeslantkering en die wilde Ton natuurlijk graag zien. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat zegt niks; ik heb helemaal niets met techniek. Ik moet echter toegeven dat het erg indrukwekkend was. Deze stormvloedkering is een onderdeel van de Deltawerken en beschermt de inwoners van Zuid Holland tegen hoogwater met de grootste beweegbare onderdelen ter wereld. Er is ook een bezoekerscentrum waar o.a. interactieve animaties te zien zijn.

We staan nu bij een jachthaven in Sassenheim. Geen varende schepen als uitzicht zoals de afgelopen twee dagen, maar honderden bootjes die wachten op mooier weer om te water gelaten te worden.

Zaterdag 17 maart 2018

Route: Sassenheim, Lunteren. Totaal 120 km.

We zijn wéér thuis; het schiet niet op met deze vakantie. Woensdagavond moesten we terug voor de kapotte waterpomp en nu voor het weer. Het was vanmorgen namelijk zó stervenskoud, met een temperatuur van -2° en een gevoelstemperatuur van -10°, dat dat zelfs voor doorgewinterde camperaars als wij te gortig was. Er stond een stormachtige noordoostenwind en de sneeuwvlokjes vlogen horizontaal langs de ramen. De weersvooruitzichten voor vandaag waren al zodanig, dat we niet zouden gaan fietsen en het plan was om met de camper naar Leiden te gaan en daar een museum te bezoeken en ’s middags naar de bioscoop te gaan. Maar we hebben dit plan laten varen en zijn lekker naar huis gegaan. Voor morgen zijn de vooruitzichten ook nog niet veel en als het maandag beter is, vertrekken we gewoon weer naar de kust en anders blijven we gewoon thuis. Het is toch heerlijk om zo flexibel te zijn?

 

Maandag 19 maart 2018

Route: Lunteren, Leidschendam. Totaal 108 km.

Het weer is gelukkig opgeknapt. De zon scheen vanmorgen, maar er staat nog steeds een snijdende noordoostenwind. Morgen wordt het echter beter en daarom hebben we besloten vanmiddag alvast naar een camping bij Leidschendam te gaan, zodat we morgenochtend al op de plaats van bestemming zijn om de volgende etappe van de Noordzeeroute te gaan fietsen.

Dinsdag 20 maart 2018

Fietsroute: Leidschendam, Wassenaar, Meyendel, Scheveningen, Kijkduin, Den Haag, Voorburg, Leidschendam. Totaal 45 km.

Het begin van de fietstocht ging langs verschillende landgoederen, waarvan de bekendste natuurlijk Eikenhorst is, waar Willem Alexander met zijn gezin woont. Je ziet van zijn optrekje helemaal niets, maar het ligt wel in een duur buurtje. Enorme villa’s met soms wel twee Jaguars op de oprijlaan. Wel leuk om eens te zien hoe o.a. onze bankdirecteuren wonen, want tja, wat moet je anders met een jaarsalaris van twee miljoen….

In Meyendel begon het duinlandschap en moest ik mijn e-bike af en toe echt wel een standje hoger zetten. Ik ben toch zo blij met dat ding. Ik heb hem nu precies een jaar en ik heb er al ruim 1300 km mee gefietst.

Op een gegeven ogenblik zagen we een vos langs het fietspad lopen. We stopten en ik wilde er een foto van maken. Het beest kwam naar ons toe lopen en bleef vlakbij staan. Het duurde even voordat ik mijn camera uit mijn tas te pakken had, maar toen hij zag dat ik niets te eten pakte, draaide hij zich verveeld om en liep door. Het werd dus alleen maar een foto van de achterkant van een weldoorvoede, verwende vos.
We zagen nog een ander dier dat we nooit op de Veluwe zien, een groen papegaaitje. Dit beestje was ook mensen gewend hoor, want hij was absoluut niet schuw. Hij zei ons nog net niet gedag…..

In Scheveningen zijn de boulevard met ontelbare strandtenten en de haven al helemaal klaar voor het toeristenseizoen.

Nadat we in Kijkduin onze etappe hadden “dichtgemaakt” en in hetzelfde restaurantje hebben geluncht waar we afgelopen donderdag ook waren, zijn we via onze geboorteplaats Den Haag gegaan. Erg leuk om al die bekende plekken weer te zien, maar sommige stukken herkende je bijna niet door alles wat er inmiddels is bijgebouwd.

 

Woensdag 21 maart 2018

Fietsroute: Leidschendam, Meyendel, Katwijk, Noordwijk, Rijnsburg, Voorschoten, Leidschendam. Totaal 49 km.

De lente is begonnen en dat was vanmorgen goed te merken. We zaten heerlijk in het zonnetje te ontbijten; dit is het ultieme vakantiegevoel!

Om de Noordzeeroute weer op te pikken, moesten we eerst weer naar Meyendel. Dat is geen vervelend stuk om te fietsen. We hebben nu een ander stukje door Wassenaar gefietst dan gisteren, want we genieten van al die mooie villa’s. Op een gegeven moment fietsten we weer door zo’n chique laan met alleen maar verkiezingsposters van de VVD en was het de Stoeplaan! Dat moet toch wel een afknapper zijn voor die mensen, zo’n doodgewone straatnaam. Je zou dan toch minstens op de Trottoirlaan in Wassenaar willen wonen.

In eerste instantie wilden we de Noordzeeroute voortzetten tot aan Katwijk, maar toen we daar aankwamen, waren we nog niet echt moe en hebben er nog een stukje aangeplakt tot Noordwijk. Dit stuk duingebied tussen Meyendel en Noordwijk is mooier dan het gedeelte tussen Hoek van Holland en Kijkduin, ruiger en met mooiere vergezichten. We hebben weer genoten!

 

Donderdag 22 maart 2018

Route: Leidschendam, Delft, Leidschendam. Totaal 39 km.

Het is alweer gedaan met het mooie weer. Geen fietstocht vandaag, maar een dagje sightseeing in Delft en een beschadiging aan de camper weg laten werken. Degene die een paar jaar geleden de belettering heeft aangebracht, woont daar en hij had vandaag tijd om dat te doen. Twee vliegen in één klap.

Delft is prachtig. We zijn er al meerdere keren geweest, maar de gezellige binnenstad met de grachten en prachtige geveltjes blijft verrassen. We hebben wel voor het eerst Museum Prinsenhof bezocht en onze kennis van de vaderlandse geschiedenis over Willem van Oranje weer opgehaald. Verder is er een mooie expositie van Delfts Blauw. Al met al een prachtig museum en zeker de moeite van een bezoek waard.

 

Vrijdag 23 maart 2018 

Route: Leidschendam, Den Haag, Houten, Lunteren. Totaal 146 km.

Dit was een vakantie met hindernissen, maar we hebben het heel leuk gehad. Het rondje Nederland begint ergens op te lijken, want we hebben al fietsend het stuk Hoek van Holland – Noordwijk afgelegd en dat twee keer omdat we ook weer terug naar de camper moesten fietsen. Als het weer lekker weer wordt, pakken we de draad weer op. We hebben in drie etappes totaal 130 km gefietst en 959 km met de camper gereden. We hebben het gepresteerd om een hele tank diesel leeg te rijden om uiteindelijk slechts de afstand Lunteren – Leidschendam te hebben afgelegd, maar dan wel drie keer……. Ach, we waren leuk bezig toch? Tot volgende keer bij deel 2 van ons Rondje Nederland!

Loading