Deel 17 van 28 juli tot 2 augustus 2020

Dinsdag 28 juli 2020

Autoroute: Lunteren, Nijmegen, Venlo, Brunssum. Totaal 177 km.
Fietsroute: Brunssum, Schinveld, Jabeek, Wehr (D), Sittard, Windraak, Brunssum. Totaal 38 km.
Autoroute: Brunssum, Montfort. Totaal 27 km.

Nog geen twee weken geleden hebben we deel 16 afgerond. Vorige week hebben Jaade en Nina gezellig bij ons gelogeerd, dit weekend hebben we ons landgoedkamp in Baarn gehad en nu vonden we het wel weer tijd voor ons Rondje Nederland, zeker omdat Piet Paulusma een zomerse week voorspeld heeft.

Vandaag alleen een parkeersessie voor de camper, want we hebben hem alleen geparkeerd om de hoek bij Albert Heijn in Brunssum (lekker makkelijk vanmiddag voor de boodschappen) en toen zijn we naar Sittard gefietst. Het was geen geweldig mooie fietstocht, maar ja, we zijn de afgelopen etappes wel héél erg verwend met het mooie landschap in Limburg. We zijn in elk geval wel weer een lekker stuk opgeschoten. Toen ik de boodschappen deed, heeft Ton de fietsen weer op de camper gezet en reden we naar de besproken camping in Montfort. Een prachtig terreintje, lekker rustig, zonder kinderen met het bijbehorende animatieteam zoals op de vorige camping. Morgen fietsen we terug naar Sittard en de dag daarna richting Roermond, zodat we vandaar  naar het westen langs de grens met Brabant gaan fietsen.

Woensdag 29 juli 2020

Fietsroute: Montfort, Schalbruch, Isenbruch, Sittard, Susteren, Echt, Montfort. Totaal 50 km.

Dit is het betere werk; om acht uur ontbijten in het zonnetje! Piet P. had gelijk, de zomer is echt begonnen. Tijdens de koffie hebben we de route voor vandaag naar Sittard uitgezet en het was maar goed dat we naar een stad gingen, want we moesten onze collectie badslippers uitbreiden. Nee, we sparen ze niet, maar ik heb een fobie voor blote voeten in een openbare douchegelegenheid en laten we nu voor de zoveelste keer weer eens onze badslippers vergeten zijn! Op ons landgoedkamp in Baarn hebben we ze niet nodig, dus als we daarheen gaan gooien we ze eruit om zo min mogelijk spullen in ons kleine campertje te hebben. Misschien moeten we ze er in het vervolg toch maar in laten liggen…….

Vandaag zijn we ook weer in het smalste stukje Nederland geweest, we waren hier ook in deel 15 toen we richting Zuid Limburg fietsten. Nederland is hier zó smal dat België en Duitsland elkaar bijna raken en op slechts 4,8 kilometer van elkaar vandaan liggen.

 

 

Donderdag 30 juli 2020

Fietsroute: Montfort, Maasbracht, Wessem, Thorn, Ittervoort, Neeritter, Thorn, Montfort. Totaal 45 km.

De temperatuur was vandaag hoger dan gisteren, maar soms nu al te warm en morgen wordt het zelfs 33 graden! Eigenlijk schaam ik me om hierover te klagen, maar dat is echt te warm om te fietsen. Toen ik vanmorgen een aantal campings belde om iets te reserveren voor drie nachten, kreeg ik bij de meeste campings nul op het rekest, omdat alles  volgeboekt is. De enige camping die nog wel plek had, was eigenlijk te dichtbij om naar ons verste punt van vandaag te fietsen, maar daar klaag ik met deze tropische temperaturen niet over. Morgen lekker rustig verkassen naar die camping in Weert en een klein stukje fietsen (of niet…..).

Het stadje Thorn dat we vandaag hebben bezocht wordt het “Witte Stadje” genoemd. Toen in 1794 de Fransen een belasting op de grootte van de ramen invoerde, metselde de arme bevolking hun ramen dicht om de belastingaanslag te beperken en om de ‘littekens van de armoede’ te verbergen werden de huizen wit gekalkt. Er is nu niets meer van die armoede te zien, want de met maaskeitjes geplaveide steegjes met de witte huizen, stralen alleen maar gezelligheid  uit. De markante Abdijkerk torent hoog boven de stad uit en is het enige gebouw in het historische centrum dat niet wit is. Dit stadje is absoluut de moeite van een bezoek waard.

Vrijdag 31 juli 2020

Autoroute: Montfort, Wessem, Weert. Totaal 43 km.
Fietsroute: Weert, Stramproy, Neeritter, Stramproy, Weert. Totaal 27,5 km.

Ondanks de zinderende hitte van 37 graden (!!) zijn we toch maar gaan fietsen. Het plaatsje Neeritter was gisteren ons verste punt. Via knooppunten zijn we daarheen gefietst en dat was 15 kilometer. Terug hebben we de kortste weg genomen en dat scheelde niet veel, slechts 2,5 kilometer, maar met deze temperatuur is elke meter die je fietst er één teveel! Op deze nieuwe camping staan we in de schaduw van een boom en is het nu redelijk uit te houden.

Onderweg kwamen we een flamingofokkerij tegen, tenminste, we nemen aan dat die daar gefokt worden, want waarom zou je er anders zóveel willen houden? We fietsten langs een muur en halverwege die muur was er ineens een opening. Tussen de tralies door kon ik de vogels redelijk goed fotograferen. Er zaten misschien wel honderd flamingo’s en een ander soort exotische vogels. Wel bijzonder zoiets bij een particulier huis.

Zaterdag 1 augustus 2020

Fietsroute: Weert, Budel, Budel Dorplein, Weert. Totaal 40 km.

Van de week schreef ik dat we naar een camping in Weert zouden gaan. Toen kreeg ik een appje van vrienden van onze camperclub dat zij naar Budel verhuisd waren en dat dat slechts 12 kilometer van Weert ligt. Vanmorgen zijn we daar dus op de koffie geweest en hebben we gezellig bij kunnen praten.

De temperatuur was vandaag zeer aangenaam, zo’n tien graden koeler dan gisteren; lekker fietsweer. Verder hebben we rustig aan gedaan vandaag. Om een uur of drie waren we alweer terug op de camping. Morgen doen we weer een parkeerdagje. We parkeren in de buurt van Budel en zien dan wel hoe ver we komen of beter gezegd hoeveel zin we nog hebben. Daarna gaan we naar huis. We hebben geen zin meer om voor twee of drie nachten nog een camping te zoeken. Vrijdag gaan we weer naar Baarn en in ons huisje in Lunteren hebben we ook vakantie!

Zondag 2 augustus 2020

Fietsroute: Budel, Gastel, Borkel en Schaft, Luyksgestel, Bergeyk, Valkenswaard, Gastel Budel. Totaal 56 km.
Autoroute: Budel, Eindhoven, Nijmegen, Lunteren. Totaal 136 km.

Na een paar etappes zonder echt ondersteboven te zijn geweest van het landschap, was het vandaag weer schitterend. De Leenderheide en het Leenderbos zorgden weer voor adembenemende landschappen. Maar ja, het was zondag, mooi weer, Noord-Brabant en dat betekent wielrenners met het verstand op nul en hun blik op oneindig. Bedenk dan dat de fietspaden soms net anderhalve meter breed zijn en als je dan die kudde op je af ziet komen, dan schiet je echt wel de berm in!

De afstand die we hebben afgelegd was verder dan we van plan waren, maar het was de moeite waard; we hebben weer genoten en gaan binnenkort aan deel 18 beginnen. Tot dan!

Loading