Dinsdag 8 september 2020
Autoroute: Lunteren, Veenendaal, Tiel, Zaltbommel, Den Bosch, Waalwijk, Hilvarenbeek.
Totaal 116 km.
Fietsroute: Hilvarenbeek, Rovert, Nieuwkerk, Groot-Bedaf, Baarle Nassau, Alphen, Goirle, Hilvarenbeek. Totaal 48 km.
Autoroute: Hilvarenbeek, Goirle, Ulvenhout, Rijsbergen. Totaal 42 km.
Vandaag hebben we een parkeersessie met ons campertje gedaan; de camper geparkeerd bij Albert Heijn in Hilvarenbeek waar we de vorige keer geëindigd zijn (handig voor de boodschappen vanmiddag). Daarna op de fiets naar Baarle Nassau door een mooi bosgebied. In Baarle Nassau/Baarle Hertog, was het even zoeken naar een Baarle Nassaus terras voor onze lunch, want we hadden per ongeluk onze mondkapjes in de camper laten liggen en in Baarle Hertog moet je er een op als je naar binnen moet voor de voor mij hoognoodzakelijke sanitaire stop. We keken dus naar het bedienend personeel, als die geen mondkapje op hadden, was het Nederland……
Het weer was wat somber, maar daardoor was het heerlijk rustig op de mooie fietspaden. We hebben mooi langs de Belgische grens kunnen rijden. Op de terugweg reden we over een onnatuurlijk kaarsrecht fietspad, dat het Bels Lijntje bleek te zijn. Dit is een voormalig spoorwegtracé uit 1867 dat Tilburg met Turnhout verbond.
Weer terug in Hilvarenbeek, zette Ton de fietsen weer op het fietsenrek en ik deed even de boodschappen. We staan nu op een camping in Rijsbergen met een enorme kinderspeeltuin waar we vlakbij staan, maar er zijn geen kinderen 😉
Woensdag 9 september 2020
Fietsroute: Rijsbergen, Strijbeek, Chaam, Baarle Nassau, Rijsbergen.Totaal 45 km.
Als eerste heb ik vanmorgen weer mondkapjes in mijn fietstas gedaan, want die moet je tegenwoordig in elk geval wel bij je hebben, maar helemaal als je naar Baarle Nassau/Baarle Hertog gaat. Ik dacht altijd dat de grens tussen Baarle Nassau en Baarle Hertog precies tussen Nederland en België ligt, waarbij die grens door één straat loopt, maar nee. In Baarle is er sprake van een enclavesituatie. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!
De grens loopt in Baarle dus kriskras door wegen, huizen en tuinen. In de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kun je precies zien waar de grens loopt. Ook aan de nationale driekleur die op de huisnummerbordjes is weergegeven, zie je of de voordeur van een woning zich in België of Nederland bevindt.
Het Belgische Baarle-Hertog bestaat uit 22 enclaves. Deze 22 stukken grond zijn geheel omgeven door Nederlands grondgebied. Het Nederlandse Baarle-Nassau heeft op haar beurt 8 enclaves, waarvan er 7 als sub-enclaves in de twee grootste Belgische enclaves liggen. Lekker duidelijk dus allemaal en sinds de coronacrisis is het helemaal een chaos wat de regelgeving betreft.
We hebben weer een heerlijke fietstocht gemaakt die gedeeltelijk over de Van Gogh Route ging. Vincent van Gogh heeft hier veel geschilderd en dat spreekt toch tot je verbeelding. Morgen gaan we de andere kant weer op en gaan we het laatste stukje Brabant doen en komen we eindelijk in de richting van Zeeland, de laatste provincie van ons Rondje Nederland.
Donderdag 10 september 2020
Fietsroute: Rijsbergen, Zundert, Wernhout, Rucphen, Sprundel, Rijsbergen.Totaal 51 km.
We hebben weer een mooie fietstocht gemaakt. Slingerende fietspaden door de bossen en het was ook nog prachtig weer! Het landschap is niet heel verrassend meer, bos, weilanden en héél erg veel boomkwekerijen, maar peddelend door het Brabantse land genieten we met volle teugen.
We gaan morgen nog niet naar huis, maar rijden met de camper naar de kop van Noord Holland, waar ons jaarlijkse weekend met onze camperclub plaatsvindt. Deze club bestaat uit allemaal dezelfde campertjes zoals wij hebben. Elk jaar organiseert een van de deelnemers een uitstapje. Dit jaar gaan we op een kotter garnalenvissen. Met een beetje geluk kunnen we zeehondjes spotten en een lepelaarskolonie. Als dit lukt, dan zet ik zondag hier nog wel een paar foto’s daarvan.
Zondag 13 september 2020
Autoroute: Breezand, Alkmaar, Haarlem, Alphen a/d Rijn, Rotterdam, Bergen op Zoom. Totaal 216 km.
We zouden eigenlijk vandaag naar huis gaan na ons weekendje met de camperclub in de kop van Noord Holland, maar het wordt de komende dagen zulk mooi weer, dat we onze plannen maar even gewijzigd hebben. We gaan weer naar Noord Brabant om verder te gaan met onze fietstocht.
Het camperweekend was erg gezellig en ons uitstapje met de kotter om garnalen te vissen is ondanks de storm toch doorgegaan, maar helaas hebben we geen zeehondjes en lepelaars gezien. De garnalen waren heerlijk, maar het pellen van die kleine hollandse garnaaltjes is niet aan mij besteed (wat een gefriemel….), maar gelukkig was een van onze medekampeerders zo lief om dat voor mij te doen. Dus zaterdagavond hadden we als voorgerecht bij de barbecue een garnalencocktail!
Morgenochtend gaan we eerst op de koffie bij vrienden die we al meer dan vijftig jaar kennen, want de camping waar we nu staan is slechts 2,5 kilometer bij hen vandaan. Daarna fietsen we naar de Rucphense hei waar we afgelopen donderdag geëindigd zijn.
Maandag 14 september 2020
Fietsroute: Bergen op Zoom, Nispen, Ruckphense hei, Roosendaal, Nispen, Bergen op Zoom. Totaal 54,5 km.
Hoe is het mogelijk, ineens is het weer zomer! Een strakblauwe lucht, 29 graden en dus kortebroekenweer. Morgen wordt het nóg warmer….. Omdat we vrij laat aan onze fietstocht begonnen (omdat we eerst vanmorgen gezellig bij onze vrienden op de koffie zijn geweest), gingen we pas laat een lunchrestaurantje zoeken. Er kwam echter niet veel op ons pad, totdat ik in de verte een kerktoren zag. Nu is mij altijd verteld dat er in Brabant tegenover elke kerk een kroeg zit, zodat de Brabanders op zondag vanuit de kerk zo aan hun pintje konden beginnen. En ja hoor, tegenover én naast de kerk van de H.Maria Hemelvaart in Nispen hebben ze twee horecagelegenheden, waarvan er één (café Tivoli) ons een heerlijke lunch serveerde aan een schaduwrijk tafeltje.
De terugweg zou korter zijn volgens onze fietsnavigatie, maar op de een of andere manier was dit helaas niet het geval. Het was tien kilometer langer dan ons door het apparaat was beloofd. Beetje jammer, maar eenmaal terug op de camping genoten we des te meer van ons biertje en roseetje!
Dinsdag 15 september 2020
Fietsroute: Bergen op Zoom, Huybergen, Ossendrecht, Hoogerheide, Bergen op Zoom. Totaal 34,5 km.
Pfff, wat was het warm vandaag, 33 graden, maar ik mag hier niet over klagen, toch? We wilden nog een stuk verder met ons Rondje omdat het zulk mooi weer zou worden. Nou, dat is gelukt; vandaag toch maar even een shortcut genomen……
Morgen gaan we echt Zeeland in, de laatste provincie. We parkeren de camper op ons verste punt van vandaag en fietsen totdat we het genoeg vinden. Dan weer terug naar de camper en naar huis. Donderdag thuis en vrijdag weer naar Baarn, precies genoeg tijd om de was te doen……
Woensdag 16 september 2020
Fietsroute: Hoogerheide, Bath, Waarde, Krabbendijke, Rilland, Hoogerheide. Totaal 51 km.
Autoroute: Hoogerheide, Breda, Eindhoven, Schijndel (kampeerzaak), Nijmegen, Lunteren. Totaal 218 km.
Een straffe wind, tja, wat wil je in Zeeland! Het toegangsbord tot de provincie gaf het al aan: Zeeland 5-sterren fietsprovincie. Ik denk dat ze met de vijf sterren misschien ook wel de windkracht bedoelen….. Toen we vroeger met de kinderen op fietsvakantie gingen, hebben we alle provincies aangedaan, behalve Zeeland. Dit gedeelte van Nederland sprak ons niet aan, maar het heeft toch wel iets, namelijk ruimte en rust. We hebben de heenweg naar Waarde helemaal langs de dijk gefietst. Er was geen fietspad, maar er zijn ons slechts acht auto’s gepasseerd. We fietsten op het smalste stuk van Zuid-Beveland tussen de Wester- en Oosterschelde, maar omdat we langs de dijk reden, zagen we er weinig van en was het eigenlijk toch wel een saai stuk.
Dorpjes zijn er ook bijna niet en al helemaal geen cafés of restaurantjes. Op Google Maps zag ik dat er in Waarde een fietscafé was, maar dat was vanaf het moment dat we trek in koffie kregen, nog 18 kilometer fietsen. Vooruit dan maar, tegen die tijd zou het ook lunchtijd zijn. Helaas, daar aangekomen, hadden ze geen broodjes. Gelukkig mocht ik daar wel van het toilet gebruik maken, want in Zeeland is er ook geen bos te bekennen….. Gelukkig hadden ze in Krabbendijke wel een lunchcafé, waar we toen ook uit konden rusten, want die wind hè!
Nu ik dit zo terug zit te lezen, lijkt het of we het vandaag niet naar onze zin hebben gehad, maar niets is minder waar! We genoten van elkaar, de rust, het weidse uitzicht en onze lunch in Krabbendijke 😉
In deel 20 gaan we verder op Zuid-Beveland en dan gaan we ook vrienden uit Baarn opzoeken die hier wonen.

