Deel 2 van 18 tot 21 april 2018
Woensdag 18 april 2018

Fietsroute: Spaarnwoude, Haarlem, Vogelenzang, De Zilk, Noordwijk, Zandvoort, Spaarnwoude. Totaal 65 km.

Er kon geen groter verschil in temperatuur zijn in vergelijking met onze eerste etappe, vorige maand! Moesten we toen nog  een weekendje naar huis omdat de gevoelstemperatuur -12 was, vandaag fietsten we in korte broek en t-shirt bij een temperatuur van 24 graden en morgen wordt het nóg warmer; héérlijk!

Eerst  zijn we weer even bij mijn vader in Den Haag langsgeweest en toen naar de camping in Spaarnwoude. De camper neergezet en binnen een kwartier zaten we op de fiets. Dat moest ook wel, want het was inmiddels al half drie geweest en we wilden nog naar Noordwijk! De camping was ook niet echt vlakbij de Noordzeeroute en we misten ook ergens in Haarlem een bord, zodat we besloten om op de heenweg de “vlakke” route te nemen. Hierdoor kwamen we langs de bollenvelden en hebben we er uiteraard een fotomomentje van gemaakt. Op de terugweg zijn we vanuit  Noordwijk door de duinen terug naar de camping gefietst.

Vorige maand was er op de boulevard van Noordwijk nog niets te beleven; het was een dooie, ongezellige bedoening. Nu echter bruiste het van levendigheid en op het strand en de boulevard kon je over de hoofden lopen van de zonaanbidders! Iedereen heeft nu al de zomer in zijn hoofd en dat terwijl het nog maar net half april is geweest! Wat is dit genieten!

Donderdag 19 april 2018

Fietsroute: Spaarnwoude, Haarlem, Bloemendaal aan Zee, IJmuiden, Santpoort, Spaarndam, Spaarnwoude. Totaal 42 km.

De Noordzeeroute door de Kennemerduinen naar IJmuiden vinden we tot nu het mooiste duingebied. Het is geen smal strookje, maar een breed uitgestrekt gebied met duinen en meren.

Het was vandaag nog warmer dan gisteren, 28 graden! Veertig graden verschil met vorige maand, als we uitgaan van de gevoelstemperatuur toen van -12! Bizar toch?

Het was zó warm vandaag dat zelfs de Schotse Hooglanders die daar grazen, pootje gingen baden. We hebben helaas geen herten gezien, dus we begrijpen de ophef niet van de omwonenden, die willen dat herten afgeschoten worden, omdat die hun tuinen zouden vernielen. Misschien kunnen de demonstranten bij de Oostvaardersplassen hier eens langsgaan?

Vrijdag 20 april 2018

Fietsroute: Beverwijk, Wijk aan Zee, Heemskerk, Beverwijk. Totaal 24 km.

Om te voorkomen dat we eerst weer een heel stuk aanfietsroute zouden hebben naar het punt waar we gisteren geëindigd waren, hebben we de camper op een parkeerterrein in Beverwijk gezet. Vandaar konden we de Noordzeeroute snel oppikken. Het plan was om vanmorgen een stuk van die route te fietsen en daarna naar de camping in Limmen te rijden. Vanmiddag zouden we dan een tweede route rijden. Ton had echter zin in een rustige middag en ik niet. Gelukkig zijn we geen Siamese tweeling, dus ging ik alleen de hort op; uiteraard vergezeld van mijn fietsnavigatie om al te grote ellende te voorkomen.

Ik belandde o.a. in Limmen dat bestaat uit een enorme nieuwbouwwijk en één leuk historisch straatje met een kerk, een begraafplaats en de Hortus Bulborum. Hier vind je 2650 tulpensoorten en 1100 verschillende narcissen en 100 soorten krokussen en narcissen. Van de week stond in de krant dat toeristen erg teleurgesteld waren dat er in de Keukenhof nog bijna geen tulp te zien was vanwege het koude voorjaar, nou hier waren sommige tulpen zelfs al op hun retour! Je kunt dit mini-keukenhofje natuurlijk niet vergelijken met de echte, maar ik vond het erg leuk om er doorheen te lopen.

Tijdens de tocht vanmorgen stonden we ineens tussen een kudde Schotse Hooglanders die me toch wel  iets té dichtbij kwamen, maar we kunnen het gelukkig navertellen ;-). Bovendien hebben we toch ook nog een hert gezien!

We kunnen geen genoeg krijgen van de schitterende natuur in het duingebied, alhoewel het vandaag toch op sommige plekken behoorlijk ontsierd werd door Tata Steel, oftewel de Hoogovens.

 

 

Zaterdag 21 april 2018

Fietsroute: Heemskerk, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Heemskerk. Totaal 48 km.

De laatste dag van de tweede etappe van ons Rondje Nederland. Net als gisteren fietsten we weer door het Noordhollands Duinreservaat. Toen zagen we wel op verschillende plekken groene automaten staan, maar het kwam niet in ons op dat het betaalautomaten waren om in dit gebied te mogen vertoeven. Vandaag zagen we ineens op de routeborden staan dat een entreebewijs verplicht was. Stond dat er gisteren niet dan, want ik kan me niet voorstellen dat we zo’n duidelijke aanwijzing over het hoofd hebben gezien. Gelukkig hebben we het recht kunnen zetten, want het is toch wel een héél uniek gebied dat in stand gehouden moet worden.

We hebben tot nu toe Schotse Hooglanders gezien, wilde paarden, herten, een vos, en vandaag hele zwermen aalscholvers die in de bomen aan het nestelen waren. Ze vlogen af en aan met nestmateriaal en een aantal zat al te broeden. Ze maken een oorverdovend lawaai en de witte bomen waarin ze zitten zijn geen berken, maar de stammen en takken zijn wit van hun uitwerpselen!

De zomerse temperaturen houden ook nog steeds aan, echt een cadeautje voor half april! We hebben deze vier dagen 179 km gefietst en weer een heel mooi stuk van de Noordzeeroute afgelegd.

Voor het eerst hebben we trouwens kunnen ervaren hoe het is om te wonen onder de rook van Schiphol. Op de eerste camping in Spaarnwoude, konden we bijna de piloten zien zitten, zó laag vlogen ze over! Jullie kennen me, ik overdrijf, maar het was soms echt niet leuk. De windrichting bepaalde wel het geluidsniveau en de dalende vliegtuigen maakten uiteraard niet zoveel lawaai als de stijgende, maar het gebeurde echt elke minuut. Alleen ’s nachts was het stil. Als ik daar zou wonen, zou ik gewoon de wekker  op vier uur zetten om stilte te kunnen “horen”.

Loading