Deel 20 van 27 mei tot 2 juni 2021

Donderdag 27 mei 2021

Autoroute: Lunteren, Utrecht, Gorinchem, Raamsdonksveer, Bergen op Zoom, Krabbendijke, Goes, Terneuzen, Nieuwvliet. Totaal 250 km.

Het gaat eindelijk gebeuren hoor! We gaan aan de laatste etappe van ons Rondje Nederland beginnen, tenminste, we hopen dat we hem nu kunnen afronden. Ons plan was om hem helemaal in 2018 te doen, maar door allerlei omstandigheden zijn we inmiddels vier jaar verder.

Toen we vertrokken, hebben we eerst de camper volgetankt en daarna zijn we langs een bedrijf met een weegbrug gereden. We waren namelijk benieuwd hoe zwaar onze camper was met twee e-bikes achterop. Dus met een volle dieseltank, 30 liter water en twee personen, waren we 2880 kilo. We dachten dat dit prima was, maar toen we op de camping aangekomen waren en we in de handleiding van de camper gingen bekijken wat het totaal toelaatbaar gewicht was, bleek dat we 80 kilo te zwaar waren. Dat viel even vies tegen, want wij nemen eigenlijk heel weinig mee in vergelijking met andere camperaars. Maar goed, als we naar het buitenland gaan, nemen we geen fietsen mee en twee e-bikes, een fietsendrager, fietstassen en helmen zijn echt wel 80 kilo bij elkaar. Ik kan ook nog even aan de lijn doen, dat scheelt ook weer…… 😉

Na het slechte weer van de afgelopen maanden, zou het vanaf morgen beter worden en daar hebben we op gewacht. We staan in Zeeland en hebben vandaag al  een zonnetje, maar wel heel veel wind. Het is 13 graden, maar daar komen er morgen een stuk of vier bij. Mooi fietsweer dan en die wind? Gewoon mijn e-bike een standje hoger zetten.

Vrijdag 28 mei 2021

Fietsroute: Nieuwvliet, Breskens,Nummer Een, IJzendijke, Oostburg, Nieuwvliet. Totaal 51 km.

Fietsend over slingerende fietspaden, die voor een groot gedeelte vrijliggend waren, hebben we genoten van de duinen, de zee, de dorpjes, de terrassen, de bloeiende bermen, de schattige huisjes langs de dijk maar tegelijkertijd gruwelden we van de volgestouwde campings die in de buurt van de kust liggen. We kwamen veel grappige plaatsnamen tegen en we hebben Prins Maurits de Spanjaarden schaakmat zien zetten in IJzendijke. Het was een heerlijke dag en we konden eindelijk weer eens zonnebrandcréme smeren; morgen weer!

Zaterdag 29 mei 2021

Fietsroute: Nieuwvliet, Cadzand, Sluis, Nieuwvliet. Totaal 35 km.

Vanmorgen hoorden we een heel vreemd brommend geluid. Het bleek de motor van een lier te zijn die paragliders omhoog trok; heel spectaculair. De camping waar we staan heeft een evenementenbedrijf waar paragliden ook een onderdeel van is. Het weer was er ook uitermate geschikt voor met veel termiek zodat de paragliders enorme hoogtes konden bereiken. Wij zaten eersterang!

De fietstocht was nog mooier dan gisteren, maar ook veel drukker. Van de kustroute door de duinen, langs hetprachtige natuurgebied Het Zwin en van de brede stranden hebben we erg genoten, maar we realiseerden ons ook dat wij bepaald geen strandmensen zijn. Wij fietsen er gezellig langs en voelen geen enkele behoefte om het strand op te gaan, dit in tegenstelling tot alle toeristen die bepakt en bezakt zich van hun overvolle camping naar de stranden begeven.

Als we dachten dat we in juli en augustus uit moeten kijken voor de eikenprocessierups, dan is er nog een rupsengevaar. In de duinen van Cadzand stonden overal waarschuwelingsborden dat de haren van de Bastaardsatijnrups ook de gezondheid kunnen schaden…..

Gisteren en vandaag zijn we veel kleine dorpjes tegengekomen die bij de Gemeente Sluis horen, dus toen we vandaag in het stadje Sluis kwamen namen we aan dat dit de “hoofdstad” van deze gemeente was. Vreemd genoeg is dat niet het geval, want dat is Oostburg. Sluis is wel veel leuker. Het is een historisch vestingstadje waar we helemaal rondom de vesting konden fietsen. Het centrum heeft mooie geveltjes en is behoorlijk toeristisch. Het stadhuis is gevestigd in een kasteel midden in de winkelstraat.

Zondag 30 mei 2021

Autoroute: Nieuwvliet, Westerscheldetunnel, Driewegen, Middelburg, Biggekerke. Totaal 95 km.
Fietsroute: Biggekerke, Zoutelande, Westkapelle, Biggekerke. Totaal 18 km.

Vóór tien uur vanmorgen reden we met de camper richting onze nieuwe camping. Hemelsbreed zou het misschien vijftien kilometer zijn geweest, ware het niet dat we de Westerschelde over moesten en dat kan alleen maar door de tunnel. Dus eerst van het westen van Zeeuws-Vlaanderen naar Terneuzen in het oosten en toen weer naar het westen van Walcheren. We hebben wel even koffie gedronken bij vrienden die pas in Zeeland zijn gaan wonen, maar dat was maar een kort ommetje.

We wilden vandaag een behoorlijk stuk fietsen langs het kustpad tot aan Breezand, maar langs de zee hadden we wind tegen en die was stervenskoud! Na elf kilometer waren we er klaar mee en wilden we alleen nog maar terug naar de camper, want hoe verder we zouden fietsen tegen die harde wind in, hoe verder we ook terug moesten. Dus we besloten de kortste weg terug te nemen en daarom  hebben we vandaag de kortste etappe gereden van ons hele Rondje Nederland. Nu zitten we op een hele mooie camping heerlijk in het zonnetje te genieten van dit mooie weer!

Maandag 31 mei 2021

Fietsroute: Biggekerke, Breezand, Domburg, Westkapelle, Zoutelande, Biggekerke. Totaal 45 km.

Het weer wordt elke dag mooier! Fietsten we van de week nog met een fleece aan, vandaag kon die in de fietstas blijven. Na ons “rustige” fietsdagje van gisteren, hebben we vandaag die schade weer ingehaald. Binnendoor naar Breezand dat we eigenlijk gisteren al wilden bereiken en toen met wind in de rug héél relaxt langs dezelfde kustweg van gisteren.

Om een uur of half één begon onze maag om een lunch te zeuren, maar al wat we tegenkwamen, géén terrasje! Dat zul je altijd zien. Op een gegeven moment kwamen we een viskraampje tegen, waar we gelukkig een broodje konden kopen. Maar ja, geen sanitaire voorziening natuurlijk. Ik moest tot Domburg wachten totdat ik weer kon ademhalen….

De camping waar we nu staan heet Strandcamping Valkenisse, waarbij ik direct een associatie kreeg  van lallende jongelui die muurtjes van bierkratten hadden gebouwd. Maar ja, ik had al bij diverse andere campings nul op het rekest gekregen en we moesten toch een plek hebben. Maar wat hebben we ons in positieve zin vergist zeg! Dit is zo’n mooie, nette camping, zoals we die niet vaak zijn tegengekomen. Voor mensen die graag naar Zeeland gaan, is deze camping zeker de moeite waard!

 

Dinsdag 1 juni 2021

Autoroute: Biggekerke, Heinkenszand. Totaal 31 km.
Fietsroute: Heinkenszand, Lewedorp, Ouddorp, Rhittem, Vlissingen, Lewedorp, Heinkenszand. Totaal 56 kilometer.

De fietstocht naar Vlissingen ging als een speer! Wind in de rug en we haalden snelheden van 25 kilometer per uur. Terug was een ander verhaal, maar met de e-bike een standje hoger, haalden we ook nog wel 18 tot 19 kilometer. Het was in elk geval te doen, alhoewel we behoorlijk moe waren toen we weer bij de camper aankwamen.

Het landschap waar we vandaag doorheen fietsten, was niet het mooiste wat we gezien hebben deze week. Veel industrie en akkers, héél veel akkers. Vlissingen was leuk, maar daar hadden we toch meer van verwacht. Het heeft een klein historisch centrum, maar het overgrote deel was toch volgebouwd met moderne winkels en een paar prachtige geveltjes werden ontsierd door een lange luifel van kunststof. Een welstandscommissie zou zich hier toch eens over moeten buigen. Maar we hebben gelukkig toch nog een paar mooie reclameloze straatjes en pleinen kunnen vinden.

 

Woensdag 2 juni 2021

Fietstocht: Heinkenszand, ’s-Gravenpolder, Kruiningen, Krabbendijke en min of meer dezelfde weg weer terug. Totaal 71 kilometer.

Krabbendijke was vorig jaar ons verste punt en vandaag hebben we daar op hetzelfde terrasje als toen geluncht. Ons Rondje Nederland zit er nu helemaal op! Eigenlijk was de etappe vandaag te lang, maar anders hadden we morgen nog een stukje moeten doen en dat zagen we eigenlijk niet zo zitten. In tegenstelling tot gisteren hadden we vandaag het voordeel dat we op de heenweg wind tegen hadden en terug de wind in de rug en dat scheelde toch wel.

Vandaag hebben we zowel op de heen- als de terugweg een stuk langs de Westerschelde gefietst en doordat het op de terugweg eb was, zagen we een scheepswrak liggen. Misschien is het wel voor de toeristen neergelegd, maar het zag er in ieder geval spectaculair uit!

Hoe lang het was en hoe ver…….

Ik heb het aantal kilometers van de fiets- en autoroutes opgeteld om toch ook weer wat totalen en gemiddelden te kunnen produceren. Mijn zus Monique noemt me toch niet voor niets El-Excel of Elly-Excelly……. We hebben in de twintig delen van ons Rondje Nederland met de camper 6776 kilometer van en naar onze campings of camperplaatsen gereden en in totaal hebben we 3437 kilometer gefietst. De lengte van de landgrens van Nederland met Duitsland en België bedraagt 1027 kilometer en de kustlijn is 451 kilometer lang. Omdat we iedere keer weer terug moesten fietsen naar de camper klopt dit aardig omdat we ook wel eens zomaar een fietstocht naar een stadje in de buurt van de camper hebben gemaakt. Al met al hebben we ontzettend genoten van dit “project” en als het goed is gaan we 20 juli naar IJsland. Twee keer eerder ging het niet door, maar drie keer is scheepsrecht zullen we maar denken. Ik hoop jullie vanaf 20 juli weer op deze website te zien en dan voor het reisverslag van onze reis naar IJsland. Tot dan!

 

Loading