Deel 3 van 22 tot 27 mei 2018
Dinsdag 22 mei 2018

Route: Lunteren, Amsterdam, Medemblik, Callantsoog. Totaal 153 km.

De weersvooruitzichten voor de komende week zijn goed genoeg om ons Rondje Nederland te vervolgen. Om morgenochtend niet eerst nog “helemaal” naar de kop van Noord-Holland te moeten rijden, hebben we dat vanmiddag vast gedaan, zodat we morgenochtend gelijk op de fiets kunnen stappen. We benijden de mensen niet die elke dag de avondspits rond Amsterdam moeten trotseren, want een drama is dat zeg!

Woensdag 23 mei 2018

Fietsroute: Callantsoog, Petten, Bergen aan Zee, Schoorl, Groet, Petten, Callantsoog. Totaal 60 km.

Het weer was niet zo mooi als gisteren, maar in tegenstelling tot Ton vond ik het goed genoeg voor een korte broek en sandalen. We hadden wel een jas aan, want het zou gaan regenen, maar meer dan tien druppels waren het niet. Gelukkig knapte het weer om een uur of twaalf op, zodat de jassen uit konden.

De heenweg ging als een speer, wind mee langs de kust. En deze kust is heel bijzonder. De Hondsbossche Zeewering tussen Petten en Camperduin was niet veilig genoeg meer en in 2014 is er vóór de bestaande stenen dijk met ruim 35 miljoen kuub zand de kustlijn 300 meter zeewaarts opgeschoven en is er een heel nieuw duingebied aangelegd waarop 14 hectare helmgras is geplant. Het strand is heel breed en er zijn bijna geen strandpaviljoens. Het ziet er totaal anders uit dan Scheveningen en Zandvoort, maar toch is het al ontdekt door de Duitsers, want dat was bijna de enige taal die we vandaag hoorden…..

Donderdag 24 mei 2018

Fietsroute: Callantsoog, Den Helder, Julianadorp, Callantsoog. Totaal 48 km.

Bij een strakblauwe lucht en een stralende zon vertrokken we lekker vroeg richting Den Helder. Mijn weerapp voorspelde een stevige wind en die zouden we in tegenstelling tot gisteren nu gelukkig op de heenweg hebben. De fietstocht door de duinen was één van de mooiste die we tot nu toe gereden hebben. Af en toe deed het ons aan de glenns in Schotland denken.

In Den Helder zijn we helemaal tot de haven gereden, waar ook de Noordzeeroute eindigde. We hebben nu het stuk Hoek van Holland tot Den Helder gefietst en zelfs twee keer deze afstand, omdat we ook iedere keer weer terug naar de camper moesten. De volgende LF-route (Lange Fietsroute) die we gaan rijden is de Waddenroute. Zo zijn we toch leuk bezig?

Op de terugweg zagen we middenin een woonwijk een soort oosterse toren. Het blijkt een Hindoestaanse tempel te zijn.  Hier gaan we van de week naar toe, want die wil ik heel graag eens van dichtbij en hopelijk ook van binnen bekijken.

Vrijdag 25 mei 2018

Fietsroute: Den Helder, Texel, Den Helder. Totaal 36 km.

We hebben een dagje Texel gedaan. Toen we vanmorgen om negen uur  “vrijgelaten” werden uit de camping (het hek ging niet eerder open), reden we naar de camperplaats in Den Helder vlakbij de veerboot; snel de fietsen gepakt en sprinten naar de boot. Op vrijdag gaat hij elk half uur i.v.m. de wisseling van de huisjes op het eiland. Lieve hemel wat een enorme hoeveelheid auto’s die op Texel de boot op wilden. Zover je kon kijken stonden ze te wachten. De auto’s die de boot afkwamen stonden gelijk in een file om het eiland op te gaan. Wij fietsten er op ons gemak langs….

Wij zijn vast één van de weinige Nederlanders die nog nooit op een Waddeneiland waren geweest, maar het is zeker voor herhaling vatbaar. We hebben vandaag slechts een klein stukje gezien, langs de westkust tot halverwege het eiland en toen via Den Burg weer terug. De mooie duinen, de vele waterpartijen met vogelbroedplaatsen, de prachtig aangelegde fietspaden, we hebben ervan genoten. We zijn uiteraard naar Ecomare geweest, de zeehonden- en vogelopvang voor gewonde dieren. Maar er is  daar meer te zien, een zeeaquarium, een natuurmuseum met verschillende exposities, o.a. over mieren.

We hebben ook nog even door Den Burg geslenterd, souvenirwinkeltjes bezocht, een terrasje gepakt en in een speciaalzaak een vlieger voor Jaade en Nina gekocht. Kunnen we met de meiden gaan vliegeren op de Ginkelse Hei!!! Ik had er even niet aan gedacht dat het ding ook nog op de fiets mee moest, maar gelukkig heb ik een handige man, die hier weer een oplossing voor bedacht had.

Zaterdag 26 mei 2018

Fietsroute: camperplaats Den Helder, Hindoetempel, terrasje, Albert Heijn, camperplaats.
Totaal 8 km.

Eergisteren kwamen we bij toeval een Hindoetempel tegen en die zijn we vanmorgen gaan bezoeken. Het is de eerste Ganesh tempel in Europa die nogal opvalt door de 17 meter hoge toren. Op internet had ik gezien dat hij tussen 8.00 en 10.00 uur open was. Nadat we onze schoenen hadden uitgedaan, mochten we naar binnen waar een priester bij alle altaartjes offers bracht bestaande uit olie, wierook en een soort melk. Toen hij alle altaartjes gehad had, gebaarde hij of ik dit ook wilde. Nou wil ik natuurlijk alles meemaken en ik kreeg toen in mijn rechterhand een lepeltje van deze melkachtige vloeistof en het smaakte echt naar melk. De priester legde van alles uit, maar zijn Engels met een sterk Indiaas accent was moeilijk te begrijpen als hij in detail trad. Ik begreep dat elk altaartje een eigen god of godin had; er was er een om te bidden voor een eerste kind en een voor een tweede kind (nou begreep ik niet of dat ten behoeve van de conceptie was of voor een bestaand kind…) en volgens mij was er ook een altaar om te bidden voor geld, maar dat kan ik verkeerd begrepen hebben hoor! De altaartjes zijn heel kleurrijk en rijk gedecoreerd met beelden van goden en godinnen en heel veel bloemen.

De achterkant van de tempel kijkt uit op een woonwijk. De voorkant echter ligt aan een plein waar veel religies hun eigen plek hebben. We zagen een gereformeerde kerk, een oud-katholieke kerk, een City Life Church (?), een Nieuw Apostolische kerk en ook nog een ontmoetingsruimte voor Jehova Getuigen. Wat zal het op zondag hier druk zijn……

 

Zondag 28 mei 2018

Fietsroute: Ewijcksluis, rond het Amstelmeer, Hippolytushoef, Den Oever, Hippolytushoef, via Korte Afsluitdijk, Ewijcksluis. Totaal 46 km.

Onze laatste dag alweer van dit korte vakantietje. Nog lekker een dagje fietsen naar Den Oever. Heerlijk zonnig weer maar met een stevige oostenwind. Op de heenweg hadden we het geluk dat er veel beschutting tegen de wind was en terug gingen we als een speer en haalden we soms snelheden van 29 km per uur!

We zijn nu aan de Waddenzeeroute begonnen die vanaf Den Oever verder gaat over de Afsluitdijk. We hebben nu al wel bedacht dat we die overslaan en de volgende keer aan de andere kant van de dijk beginnen. Stel je voor dat je dan oostenwind zou hebben, pffff……

 

Loading