Deel 4 van 3 tot 8 juli 2018
Dinsdag 3 juli 2018

Route: Lunteren, Zwolle, Leeuwarden, Wier. Totaal 189 km.

We hadden het idee om dit jaar alle buitengrenzen van Nederland aan te doen, maar dat gaan we bij lange na niet halen! Dit is al deel vier en we zijn net in Friesland beland. Maar het geeft niks, want we hebben nog tijd zat. Als we volgend jaar weer lange reizen gaan maken, doen we de rest van het Rondje Nederland  er gewoon als extraatje er tussendoor.

We staan nu op de mooiste camperplaats die we ooit hebben gehad. Menige camping zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen! We hebben een geweldig uitzicht op het plaatsje Berltsum, waar we  in een soort parkje staan en dat is wel wat anders dan de doorsnee camperplaats waar je zij-aan-zij staat zoals op een parkeerterrein.

We  waren van plan om hier twee nachten te blijven staan en dan naar de camperplaats in Harlingen te verkassen om daar vrijdag de boot naar Vlieland te nemen. Dat gaat hem dus niet worden. Op de eerste plaats is de retourvaart van Vlieland naar Harlingen vrijdag al vol maar op donderdag is er wel plaats. Het is echter op de website van de rederij niet duidelijk of we voor 45 euro onze fietsen mee kunnen nemen, want ze hebben het alleen over personen voor dat bedrag. Daar zou dus nog 14,92 euro per fiets bij kunnen komen en dan zit je voor een dagje Vlieland op 75 euro (en dan nog zonder koffie, lunch, ijsje, enz) en dat vinden we toch wel erg veel geld. Daar kunnen we ook heerlijk een keer uitgebreid van uit gaan eten of tig keer ergens lunchen. We gaan echt nog wel een keer naar Vlieland, maar dan een keer een lang weekend met ook tegelijk een bezoek aan Terschelling. Voorlopig genieten we van deze mooie camperplaats en gaan we de komende dagen heerlijk fietsen en de mooie plekjes in de omgeving bezoeken.

Woensdag 4 juli 2018

Fietsroute: Wier, Harlingen, Franeker, Berltsum, Wier. Totaal 58 km.

Het plan was om vandaag naar de Afsluitdijk te fietsen. Toen we echter in Harlingen aankwamen, hadden we al ruim 25 km gefietst en er zouden er nog zeker zeven of acht bijkomen, die uiteraard ook weer teruggefietst moesten worden. Omdat we a.s. zaterdag toch naar Harlingen wilden gaan met de camper, besloten we om dan het stukje Harlingen – Afsluitdijk v.v. te doen. Hebben we toch ons fietsrondje dichtgemaakt.

De fietstocht vandaag was prachtig! Het verschil tussen de Noordzeeroute en de Waddenzeeroute die we nu fietsen, ligt voornamelijk in het vlakke van de laatstgenoemde route. Geen duintje-op-duintje-af, maar vlakke weggetjes tussen weilanden of aardappelvelden door, afgewisseld met  smalle schelpenpaadjes die ons naar idyllische dorpjes voerden. Vandaag zag het er allemaal heel vriendelijk uit, maar je moet er niet aan denken om hier te wonen als in de winter sneeuwstormen met windkracht zeven of acht het landschap teisteren en je dan op je fietsje zit….

 

Donderdag 5 juli 2018

Fietsroute: Wier, Oude Bildtzijl, Stiens, Berltsum, Wier. Totaal 40 km.

Hier in het noordoosten van Friesland doen ze nogal aan kunstprojecten. De meest bijzondere op dit moment is “Ode aan Escher in het Graan”. Een aantal kunstenaars hebben tekeningen aangebracht in het graan die geïnspireerd zijn op de werken van M.C. Escher. Een tweetal van deze tekeningen zijn goed bovenaf te zien en daar hebben ze iets op gevonden, namelijk midden in het Friese landschap hebben ze van 29 juni tot 8 juli een kermisreuzenrad geplaatst, vanwaar je ook een geweldig uitzicht hebt op het landschap tot aan de Waddenzee. Een aantal graantekeningen zijn gemaaid, maar sommige geometrische tekeningen zijn platgestampt door de kunstenaar door middel van een plankje met een touw in zijn handen zodat hij dan stap voor stap het patroon aanbrengt! Héél erg bijzonder!!!

De foto’s uit het reuzenrad vallen nogal tegen, want het stoeltje wiebelde nogal en de meeste foto’s zijn dan ook bewogen. Ik zal een YouTube filmpje van het project van ongeveer drie minuten plaatsen, zodat jullie het beter kunnen bekijken.

Middenin Oude Bildtzijl  ligt een erg leuk museum met daarachter verscholen het Julianakerkje dat vanaf de openbare weg niet te zien is. Achter het museum is ook nog een mooi aangelegde vlindertuin, waarheen de vlinders vandaag helaas de weg niet hebben kunnen vinden. Al met al een zeer geslaagde dag!

 

Vrijdag 6 juli 2018

Fietsroute: Wier, Leeuwarden, Wier. Totaal 36 km.

Wat een leuke en interessante dag Leeuwarden had moeten worden, liep helaas uit op een pijnlijke. Toen we Leeuwarden op zo’n drie kilometer genaderd waren, wilden we stoppen om iets te bekijken. Ik stapte van mijn fiets af en op de een of andere stompzinnige manier verloor ik mijn evenwicht en viel achterover. Gelukkig wist ik mijn hoofd van het wegdek af te houden (misschien moet ik toch maar een helm gaan dragen……) en daar lag ik. Ik wist wel dat ik niets gebroken had en ik had ook geen afgrijselijke wonden 😉 maar dat ik er blauwe plekken aan over zou houden, was duidelijk.

In Leeuwarden aangekomen, zijn we de (scheve) Oldehove Toren gaan beklimmen, tenminste, ik met de lift en Ton via de wenteltrap. Er was een leuke multimediale impressie over de scheefstand van de toren en daarna wilden we de rest van de superinteressante Culturele Hoofdstad van Europa gaan bekijken. Ik heb het nog tot de Prinsetuin gered, waar je o.a. in virtual reality het leven in een dertiende-eeuwse boerderij kon bekijken, maar toen ging het echt niet meer. Ik denk dat ik een levensgrote bloeduitstorting op mijn bil heb en we moesten nog 18 km naar de camping fietsen wat nogal pijnlijk was op het zadel… Maar met mijn e-bike in de turbostand en de nodige pauzes, lukte het om bij de camper te komen. Heel jammer van onze dag, maar binnenkort gaan we met de trein terug naar Leeuwarden om alle gemiste exposities te bekijken.

7 en 8 juli 2018

Route: Wier, Amsterdam, Boskoop, Lunteren. Totaal 200 km.

Fietsen zit er voorlopig even niet in. Ik kan amper op een stoel zitten, laat staan op een fietszadel…. Maar ons plekje op de camping was fantastisch, ik had een geweldig boek, dus we hielden het wel uit op de camping totdat we naar Amsterdam vertrokken voor het 25-jarig huwelijksfeest van Ewald en Sabine.

Het feest werd gehouden op het terrein van Brouwerij Kleiburg, vlak achter Ikea Amsterdam. Het werd een heel gezellige avond, met een barbecue, zelfgebrouwen bier van Thomas (gelukkig hadden ze ook wijn…) een ongelofelijk heet kampvuur en uiteraard Ewald met zijn gitaar en veel gezang! We konden met de camper op het terrein van de brouwerij blijven slapen en zijn zondagochtend met zijn allen (een man of twintig…) bij Ikea gaan ontbijten voor één euro p.p. Je weet niet wat je ziet als je daar komt. Het restaurant ging om half tien open en er was al bijna geen tafel meer vrij!

Zondagmiddag zijn we nog gezellig bij René en Marlies langs geweest en hebben daar heerlijk gebarbecued (komende week maar weer goed aan de lijn).

 

 

Loading