Deel 5 van 12 tot 19 augustus 2018
Zondag 12 augustus 2018

Route: Baarn, Lelystad, Joure, Drachten, Dokkum. Totaal 178 km.

Nadat we in Baarn de verjaardag van Ben hadden gevierd, gingen we op weg naar Dokkum. Er is daar een camperplaats met vijf plekken direct aan de Dokkumer Ee. De kans op een plaatsje was dus niet erg groot, maar we hadden geluk; er stonden slechts vier campers en we waren net een joekel van een camper voor! We staan dus prachtig met een mooi uitzicht op een molen en alle voorbijvarende bootjes. Hier vermaken we ons wel een paar dagen!

Maandag 13 augustus 2018

De weersvooruitzichten waren slecht voor vandaag, daarom zijn we niet op de fiets maar met openbaar vervoer naar Leeuwarden gegaan. In ons Rondje Nederland deel 4 viel dat uitstapje figuurlijk in het water door mijn val, maar dat hebben we vandaag ingehaald. Leeuwarden is sowieso een prachtige stad, maar doordat het dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is, hebben ze zo ontzettend veel interessante evenementen en exposities, dat je aan één dag niet genoeg hebt. Vandaag hebben we een stadswandeling gemaakt, de Stadsoase en de expositie Stad van Taal bezocht. Hier staan alle 6720 bestaande talen (gesproken, braille en gebarentalen) tentoongesteld. Heel erg interessant!

We hebben Leeuwarden droog kunnen bezichtigen, echter toen we van de bus naar de camperplaats liepen, hebben we zó’n enorme onweersbui gehad, dat we prima voor twee verzopen katten door hadden kunnen gaan. De kachel in de camper heeft er voor gezorgd dat we morgen toch enigszins een droge jas en droge schoenen aan kunnen….

Dinsdag 14 augustus 2018

Fietsroute: Dokkum, Blije, Ferwerd, Oudebildtzijl, Hallum, Burdaard, Dokkum. Totaal 55 km.

Pfffffffffff, op de heenweg dertig kilometer pal wind tegen met windkracht acht en dan ook nog een e-bike die een technisch probleem heeft, want ik kon hem niet meer in een hogere trapondersteuning zetten. Maar goed, ik had nog de lichtste ondersteuning, want Ton met zijn bijna 25 jaar oude rammelkast (waar vandaag ook nog een keer de ketting vanaf liep), trapte zich helemáál een ongeluk. We hebben in elk geval wel Oudebildtzijl gehaald om ons Rondje Nederland “dicht te maken”, want daar waren we in deel  vier op de Waddenzeeroute gebleven.

Het was een mooie fietsroute vandaag. We hebben een heel stuk langs de Dokkumer Ee gefietst met uitzicht op het prachtige landschap, de schattige huisjes, statige boerderijen en de grote en kleine boten varend op het water of aangemeerd langs de oever of wachtend op een brug die hopelijk snel (voor niet al teveel geld) open zou gaan. Dit zou toch echt niks voor ons zijn hoor; plezierjachten achter elkaar varend die elkaar weer ontmoeten bij de zoveelste brug. Waar wij op ons fietsje de mooiste landschappen aanschouwen, zitten zij passief te kijken naar rietkragen langs de oevers. Ik snap dat een botenliefhebber deze observatie vloeken in de kerk vindt, maar gelukkig heeft iedereen zijn eigen manier van vrijetijdsbesteding. Wij zijn blij met die van ons!

Woensdag 15 augustus 2018

Fietsroute: Dokkum, Hantum, Holwerd, Wierum, Nes, Niawier, Dokkum. Totaal 44 km.

In plaats van de tegenwind van 31 km per uur die we gisteren moesten trotseren, viel het vandaag mee, slechts een wind van 18 km per uur, maar vandaag hadden we die wel tegen op de terugweg. We hebben dan ook de route maar een beetje ingekort, ook omdat mijn accu het niet zo lang meer zou uithouden.

Wat was de tocht weer mooi vandaag! Hier is alles, ondanks de droogte, ook nog mooi groen. We hebben koffie gedronken bij de boot naar Ameland waar we uitzicht hadden op de Waddenzee maar ook op de mensenmassa op weg naar dit eiland. We waren van plan om op ons Rondje Nederland ook alle Waddeneilanden aan te doen, maar komen hier toch van terug. We zijn naar Texel geweest en dat was leuk, maar om ons nu ook tussen de hordes mensen te begeven om die andere eilanden te bezoeken, zien we toch niet zo zitten. Want zoals we vandaag langs de dijk richting Lauwersoog fietsten, kwamen we bijna geen mens tegen, alleen schapen, vogels, mooie natuur, wilde bloemen vol met vlinders en hommels en schattige dorpjes. Tja, hier houden wij van.

Donderdag 16 augustus 2018

Route: Dokkum, Zoutkamp. Totaal 27 km.
Fietsroute: Zoutkamp, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Oostmahorn, Lauwersoog, Vierhuizen, Zoutkamp. Totaal 50 km.

Na vier dagen op de mooie camperplaats in Dokkum, zijn we vanmorgen verkast naar Zoutkamp. Slechts 27 km verder, maar ook weer een mooie plek aan een jachthaven. Hier kunnen we een rondje Lauwersmeer fietsen en tegelijkertijd een stuk van onze Waddenzeeroute meepakken.

De kudde konikspaarden die we onderweg tegenkwamen, lopen hier in elk geval niet het risico om gevoerd en geaaid te worden; zij zijn veilig…

De wind wil maar niet gaan liggen want die kwam gierend uit het zuidwesten en een groot gedeelte hadden we hem (schuin)tegen. Het probleem met mijn trapondersteuning is nog niet opgelost, maar in standje Eco kan ik Ton toch bijhouden en ik laat mijn fiets toch liever bij mijn eigen fietsenmaker repareren. Ton heeft trouwens een diepte-investering in zijn eigen fiets gedaan. Volgens hem kan die nog jaren mee en daarom heeft hij bij de Hema een nieuwe bel gekocht want die was toch echt aan vervanging toe… 😉

 

Vrijdag 17 augustus 2018

Eindelijk is de wind gaan liggen, maar toch zijn we niet gaan fietsen want mijn zadelpijn had dusdanige vormen aangenomen dat mijn billen echt een dagje rust nodig hadden. We zijn daarom maar weer eens gaan geocachen. Het was zó lang geleden dat we dat gedaan hadden, dat ik voor mijn inloggegevens van geocaching.com heel diep in mijn geheugen moest graven. Als je niet weet wat geocaching is, klik dan op deze link.

De cache van vandaag was een rondje door het vissersdorp Zoutkamp. We moesten tweeëntwintig puzzels oplossen om uiteindelijk de cache te vinden. Hierbij werden we het dorp doorgestuurd via pleintjes, steegjes en het haventje om op bijzondere historische plekjes terecht te komen. Deze dag was weer een cadeautje waarvan we heel erg hebben genoten.

Zaterdag 18 augustus 2018

Fietsroute: Zoutkamp, Vierhuizen, Kloosterburen, Pieterburen, Westernieland,Eenrum, Leens, Houwerzijl, Zoutkamp. Totaal 44 km.

Dit was het laatste stuk van de Waddenzeeroute die we gefietst hebben. Hij gaat nog wel een stuk verder richting Oost-Groningen, maar vandaag hebben we op de heenweg zulke saaie stukken gehad en het landschap zal er niet mooier op worden. We gaan daarom in deel 6 van ons Rondje Nederland zuidwaarts, richting de stad Groningen.

De terugweg vandaag was een stuk gezelliger om te fietsen, veel dorpjes waar ook nog het nodige te doen was, zoals een kermis, een oude ambachtenmarkt en een heel dorp dat al zijn ouwe meuk op straat had gezet en dit een schuurverkoop noemde. Gezellig was het wel!

 

 

 

Zondag 19 augustus 2018

Route: Zoutkamp, Marum, Zwolle, Apeldoorn, Lunteren. Totaal 209 km.

Deel 5 van ons Rondje Nederland zit er weer op. We hebben weer een behoorlijk stuk afgelegd. Jammer genoeg moeten we iedere keer weer terug naar de camper fietsen, zodat we eigenlijk twee keer zover hadden kunnen zijn. Maar doordat we iedere keer weer terug moeten, zien we wel veel meer van de omgeving, want op de terugweg nemen we uiteraard een andere route.

We hebben nu de hele Nederlandse kust gehad en ik hoop van harte dat nu we naar het binnenland gaan, de harde wind tot het verleden behoort. Ik mag dan wel een e-bike hebben, maar iets minder tegenwind zou niet verkeerd zijn….

Loading