Deel 6 van 2 tot 7 oktober 2018
Dinsdag 2 oktober 2018

Route: Lunteren, Zwolle, Groningen. Totaal 189 km.

We gaan nog even een paar dagen verder met ons Rondje Nederland. Lekker ons hoofd leeg laten waaien. De weersvooruitzichten zijn redelijk, dus we hebben snel wat (warmere) kleding en levensmiddelen in de camper gemikt en karren maar. In de stad Groningen gaan we een cultureel dagje doorbrengen en de dag daarna ons fietsrondje dichtmaken naar het plaatsje Eenrum waar we de vorige keer geëindigd zijn, We fietsen dan zo’n 25 km naar het noorden en uiteraard weer terug naar de camperplaats. Die plek verdient absoluut geen schoonheidsprijs, maar hij is goed genoeg. Meer hebben we niet nodig.

 

 

 

Woensdag 3 oktober 2018

We staan op een gratis camperplaats die slechts vier kilometer van het centrum van Groningen ligt. Omdat het morgen beter weer is om naar Eenrum te fietsen, besloten we om vandaag bij de VVV  een stadswandeling te halen voor een dagje sightseeing. We begonnen bij de Martinitoren om daarna de Prinsentuin te bezoeken. Deze prachtig onderhouden stadstuin heeft een bijzondere zonnewijzer die niet alleen de tijd aangeeft, maar ook de Babylonische en de Italiaanse uren. De laatstgenoemde uren stonden wel uitgelegd, maar die ging toch echt boven mijn pet.

De wandeling voerde ons langs idyllische hofjes, statige panden, gezellige straatjes en langs de faculteitsgebouwen van de Universiteit Groningen. Ze zeggen dat Groningen dé fietsstad is, nou dat klopt, zoals je op onderstaande foto kunt zien…..

 

 

Donderdag 4 oktober 2018

Fietsroute: Groningen, Winsum, Groot Wetsinge, Eenrum, Aduarderzijl, Garnwerd, Groningen. Totaal  53 km.

Vanaf vandaag zou het een paar dagen prachtig weer worden. Dat was ook de reden waarom we déze week verder zouden gaan met ons Rondje Nederland. Nou niet dus; vanmorgen was het droog maar fris en er stond behoorlijk wat wind. Maar vanaf twee uur vanmiddag zijn we zeker drie keer dóór- en dóórnat geregend. Dank je wel weerapp; het zou zó fijn zijn als ik eens op jou kon rekenen! Maar goed, als je dan weer fijn in je campertje zit, met de kachel hoog en Ton met zijn biertje en ik mijn wijntje, dan zitten we weer te genieten en voldaan van weer zo’n mooie fietstocht. De omgeving hier is plat, maar prachtig aangelegde kronkelende fietspaden leidden ons door het Groningse landschap dat steeds afgewisseld wordt door authentieke dorpjes. Om een stuk met de fiets af te kunnen snijden, zijn we met een veerpontje een stuk over het Reitdiep gevaren. We moesten wel een half uur in de kou staan wachten op het bootje, maar we stonden in elk geval droog. Het tochtje duurde twintig minuten en dat was precies lang genoeg om ons er weer van te overtuigen dat varen niets voor ons is. Veel te saai!

 

Vrijdag 5 oktober 2018

Fietsroute: Groningen,  Paterswoldemeer, Glimmen, Zuidlaren, Onnen, Engelbert, Groningen. Totaal 58 kilometer.
Camperroute: Groningen, Haren, Zuidlaren, Schipborg. Totaal 28 km.

Viel het weer gisteren nogal tegen (zwak uitgedrukt), vandaag is het méér dan goedgemaakt. Niet alleen het weer was geweldig, maar ook de fietsroute, die zeker in de top drie van ons Rondje Nederland is beland! We moesten ons wel eerst weer even door het chaotische Groningse fietsverkeer heen worstelen… Veel studenten begeven zich met ware doodsverachting op hun tweewielers door het verkeer. Dan heb je ook nog de kruispunten met verkeerslichten, waarbij alle vier de richtingen tegelijk mogen gaan fietsen. Het nut hiervan ontgaat me totaal. Maar goed, na drie dagen heb ik het er toch zonder kleerscheuren afgebracht, pfffffff…..

Na de Noordzeeroute en de Waddenzeeroute, zijn we nu begonnen aan de Saksenroute die gaat van Lauwersoog naar Enschede. De fietstocht bracht ons vandaag langs het Paterswoldemeer en door bossen en heidevelden. Zulk  afwisselend landschap hebben we niet vaak gehad en we hebben vandaag met volle teugen genoten.

Onze (gratis) camperplaats in Groningen lag in recreatiegebied Kardinge, waar zich veel bijzondere sportcomplexen bevinden, variërend van een skioord waar kinder- en bedrijfsfeesten georganiseerd worden, tot een 37 meter hoge klimtoren. Onvoorstelbaar dat mensen hier naar boven durven! Op deze camperplaats hebben we drie dagen gestaan, maar toen we vandaag terugkwamen van onze fietstocht, zijn we verkast naar een camping met voorzieningen. Was wel nodig….. 😉

 

Zaterdag 6 oktober 2018

Fietsroute: Schipborg, Balloo, Rolde, Gasselte, Gieten, Eext, Anloo, Schipborg. Totaal 45 km.

We hebben vandaag geen spectaculaire of noemenswaardige dingen meegemaakt, behalve een rustig poserende stier met enorme horens . Het was weer een gevarieerde fietstocht door het altijd mooie Drenthe. Voor ons is dit fietsprovincie nummer één!

 

 

 

Zondag 7 oktober 2018

Camperroute: Schipborg, Exloo. Totaal 31 km.
Fietsroute: Exloo, Borger, Gasselte, Exloo. Totaal 30 km.
Camperroute: Exloo, Zwolle, Lunteren. Totaal  168 km.

We schieten niet echt op met ons Rondje Nederland omdat we altijd weer terug moeten naar de camper. We fietsen best grote afstanden; de afgelopen dagen bijvoorbeeld een kleine 200 km, maar voor de route betekent dit slechts de helft. Vandaag moeten we weer naar huis, maar hebben de camper eerst in Exloo gezet en zijn toen teruggefietst naar Gasselte waar we gisteren geëindigd waren, zijn we toch weer een stukje opgeschoten.

Zoals ik gisteren al schreef, Drenthe is zó mooi en we hebben er ook goede herinneringen aan. Zo’n vijfendertig jaar geleden kampeerden we hier met de kinderen. Toen mochten ze nog op hunebedden klimmen (terecht dat het nu niet meer mag hoor), dus we wilden vandaag weer eens een hunebed zien. Borger noemt zich de hunebedhoofdstad, maar heeft het commercieel nogal uitgebuit. Er is een heel centrum omheen gebouwd, nou dat hoefde voor ons nou ook weer niet. Gelukkig hebben we nog wel een hunebed in het “wild” gevonden.

Het mooie weer houdt maar niet op, dus waarschijnlijk gaan we woensdag toch nog even verder genieten en een stuk van de Saksenroute fietsen.

Loading