Langs de Moezel

Woensdag 26 april 2023

Route: Lunteren, Nijmegen, Venlo, Daun, Reil. Totaal 341 kilometer.

Het zou vier weken fietsen langs de Loire in Frankrijk worden, maar door omstandigheden wordt het anderhalve week langs de Moezel in Duitsland. Ook leuk.

De tocht vandaag was mooi, tenminste het tweede gedeelte, want de eerste helft in Duitsland was nogal troosteloos. Veel industrie, enorme afgravingen en eindeloze zonneparken. Toen we van de snelweg afgingen werd het landschap pas mooi. Helaas zat ik toen achter het stuur en ik houd niet van kronkelwegen en al helemaal niet als de weg te smal is voor een middenstreep. Bedenk hier nog de nodige haarspeldbochten bij en tegemoetkomend vrachtverkeer en dan kun je je voorstellen dat ik uitkeek naar een parkeerplaats om met Ton van plaats te ruilen.

Het weer knapte ook zienderogen op; van bewolkt en een temperatuur van  6,5 graad bij ons vertrek vanmorgen tot  15 graden en we op een camping heerlijk in het zonnetje konden zitten. Vanavond zijn we naar het dorpje Reil gelopen en hebben daar lekker gegeten. Al met al een geslaagde eerste vakantiedag.

 

 

Donderdag 27 april 2023

Wandelroute: camping, Pünderich, camping. Totaal 5 kilometer.
Fietsroute: Pünderich, Burg, Traben-Trarbach, Reil, Pünderich. Totaal 25 kilometer.

Zo, mijn lichaamsbeweging heb ik vandaag ook weer gehad; in totaal 19.644 stappen. Eerst zijn we vanmorgen naar het dorpje Pünderich gewandeld. Er lopen langs de Moezel  mooie wandel/fietspaden waar we vanmorgen én vanmiddag gebruik van hebben gemaakt. Eerst een ochtendwandeling naar het beeldschone dorpje Pünderich. Veel vakwerkhuizen met mooie decoraties die te maken hebben met wijn, want we zitten hier natuurlijk middenin het Moezelgebied.

Vanmiddag hebben we de fiets gepakt en zijn langs de Moezel naar Traben-Trarbach gefietst. Deze stad  bestaat uit twee delen die gescheiden worden door een brug over de Moezel. De toegang naar de brug is een prachtige poort. Het kostte veel moeite om deze poort zonder auto’s te fotograferen; dat is dan ook niet gelukt. Ook hier weer veel vakwerkhuizen, maar ik vond de stad minder mooi dan Pünderich, dat veel kleinschaliger is.

Het was vanmiddag niet alleen een heerlijke fietstocht, maar het had ook een belangrijk doel, namelijk een pinautomaat vinden. Je gelooft het niet, maar je kunt op veel plaatsen alleen maar contant betalen en de enige pinautomaat hier in de omgeving was in het plaatsje Reil en die was defect. Het is onbegrijpelijk dat in een geciviliseerd west-europees land de digitale betaalmiddelen niet algemeen gebruikt worden. Wat ons verder hier in Duitsland nog steeds verbaast is het feit dat je nog steeds overal sigarettenautomaten vindt. Hebben ze hier geen anti-rookbeleid?

Vrijdag 28 april 2023

Fietstocht: Briedel, Zell, Reil, Totaal 23 kilometer.

De Moezel heeft zoveel bochten, dat het lastig is om te zeggen dat we gisteren een stukje naar het zuiden zijn gefietst en vandaag naar het noorden. In elk geval gingen we de andere kant op. Het begin van de tocht was mooier dan gisteren. Het fietspad lag schitterend langs de rivier. Helaas hield een hek met een verbodsbod bij Briedel  ons tegen wegens instortingsgevaar. Ik had het idee dat vallende stenen van een rots de oorzaak zouden zijn, maar er waren langs die kant van de Moezel helemaal geen rotsen. Waarschijnlijk stond het fietspad op instorten en moesten we verder langs de weg fietsen, maar nog wel steeds een mooi uitzicht op de Moezel.

In het stadje Zell hebben we lekker rondgeslenterd op zoek naar koffie. We zagen op een terrasje iemand zitten met een kop koffie. Het bleek de eigenaar te zijn die alleen koffie voor zichzelf wilde schenken in zijn restaurant. Hij vertelde dat we voor koffie bij een café moesten zijn en dat was even zoeken in een stadje met voornamelijk hotels, restaurants en wijnbarretjes! Uiteindelijk vonden we een geweldige lunchroom met een barista die hele kunstwerken maakt van zijn cappuccino’s!

Gelukkig was er in Zell een voetgangersbrug zodat we aan de overkant van de rivier de terugweg konden aanvaarden. Onderweg werden we overvallen door een onweersbui en nergens een plek om te schuilen, maar natter konden we toch niet worden. Toen we op de camping waren begon de zon weer te schijnen en onze kleren zijn inmiddels weer droog.

Zaterdag 29 april 2023

Autoroute: Pünderich, Zell, Ediger. Totaal  23,7 kilometer.

Na twee etappes fietsend langs de Moezel te hebben afgelegd, zijn we met de camper bijna 24 kilometer verderop gaan staan om morgen terug naar Zell te fietsen en overmorgen naar Cochem zodat we geen stukken overslaan…..

Deze camping ligt ook weer aan de Moezel aan de overkant van het authentieke plaatsje Ediger. We hebben daarom de fietsen laten staan en zijn lopend het stadje gaan verkennen. Er staan een aantal  fraaie vakwerkhuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw die op de monumentenlijst staan van Rijnland-Palts. In de supersmalle straatjes die kriskras door het plaatsje lopen moet je echt niet met een caravan of camper komen, want een aantal van deze straatjes gaan steil omhoog met de nodige scherpe bochten.

Het is een lang weekend voor de Duitsers, want a.s. maandag is het de Dag van de Arbeid. We merkten het gisteren al op onze vorige camping die eind van de middag helemaal volliep. We hadden geluk met deze camping want omdat we geen stroom nodig hebben, hadden ze nog net één plekje voor ons. We hebben onderweg voor drie dagen boodschappen moeten doen, want op zondag zijn hier sowieso alle winkels dicht, maar a.s. maandag dus ook! Gelukkig zijn er veel  restaurantjes in Ediger…

Zondag 30 april 2023

Fietsroute: Ediger, Nehren, Ernst, Cochem, Mesenich, Senheim, Ediger.Totaal 43 kilometer.

Wat een prachtig weer is het vandaag om op de fiets naar Cochem te gaan. Eigenlijk is het nog voorseizoen, maar volgens mij bestaat dit niet meer. We zijn vandaag zeker langs tien, vijftien campings en camperplaatsen gekomen die allemaal bomvol stonden. Veel vaste plaatsen met caravans die direct aan de Moezel stonden, maar verder is het vooral de camper die sinds corona het favoriete kampeermiddel van de gepensioneerde Europeaan lijkt te zijn geworden en dan het liefst groot, groter, grootst. Soms zelfs met een aanhanger erachter waar een Fiatje op staat.

Omdat het een lang weekend is in Duitsland én mooi weer, was het drukker met fietsers dan van de week. In Cochem kon je helemaal over de hoofden lopen. Het is de hoofdplaats van de moezelwijnen en de stad is dan ook omringd door wijngaarden. Hoog boven de stad zie je het prachtige kasteel liggen. Er worden elk kwartier rondleidingen gegeven, maar op de eerste plaats was het véél te druk en op de tweede plaats (of  toch de eerste…) trekken mijn knieën de wandeling naar boven niet meer, maar van een afstand was het ook mooi.

 

 

Maandag 1 mei 2023

Fietsroute: Ediger, Alf, Bullay, Zell, Neef, Bremm, Ediger. Totaal 34 kilometer.

Vandaag is het de Dag van de Arbeid, een officiële vrije dag in Duitsland. Wij dachten dus dat het vandaag overal net zo’n gekkenhuis zou zijn als gisteren. Niet dus.

De weervoorspellers hebben het moeilijk volgens mij. Werd er deze week prachtig weer voorspeld, vanmorgen zag ik op mijn weerapp dat het om elf uur zou gaan regenen. Op mijn andere weerapp zou dat echter pas om drie uur beginnen. Daarom heb ik een derde app geraadpleegd en die ging ook uit van halverwege de middag. We besloten toen maar om het principe van “de meeste weerapps gelden” toe te passen en ervoor te gaan. Want uiteindelijk wilden we de tocht langs de Moezel “dichtmaken” en moesten we vanaf Ediger terug naar Zell. Het zonnetje brak zelfs door en we hebben weer van een heerlijke fietstocht genoten en de drommen toeristen die we in Zell hadden verwacht op deze 1 mei bleken waarschijnlijk alweer naar huis te zijn gegaan, want de camping is inmiddels ook leeggestroomd. Als we morgen weer een stuk verder gaan, hoeven we dus niet bang te zijn geen kampeerplek te kunnen vinden.

In Zell torent de wijnberg “Zeller Schwarze Katz” boven het stadje uit. Het is een zeer bekend wijnmerk. De wijnberg dankt zijn naam aan een bijzonder bezitterige zwarte kat, die een van de wijnvaten van zijn eigenaar niet wilde weggeven. Voor de koper was toen direct duidelijk: er moet een bijzonder goede wijn in dit vat opgeslagen liggen…..

 

Dinsdag 2 mei 2023

Autoroute: Ediger, Cochem, Burgen. Totaal 31 kilometer
Fietsroute: Burgen, Niederfell, Dieblich, vv. Totaal 34 kilometer

We werden vanmorgen in een klein wereldje wakker. De bergen rondom de camping waren verborgen in de mist. Het was fris, maar droog. Om tien uur vertrokken we naar een volgende kampeerplek om weer twee etappes te gaan fietsen. Bij het plaatsje Burgen vonden we een prachtig plekje. Daarvandaan zijn we naar het dorpje Dieblich gefietst. Er was wel een fietspad langs de Moezel, maar die was wel helemaal langs de weg. Bovendien was er in dit stuk nergens een brug of pont over de Moezel om aan de andere kant te fietsen, dus we moesten helaas precies dezelfde weg weer terug. De fietstocht van vandaag was niet de mooiste, maar we staan wel op het mooiste plekje van deze vakantie!

Terug bij de camper konden we heerlijk in het zonnetje zitten. Ik ben voor de tweede keer de serie  De Zeven Zussen aan het lezen en gisteren op 1 mei aan het zevende deel begonnen. Ik moet tien dagen lang tachtig bladzijden hiervan lezen om op 11 mei aan het bestelde achtste en laatste deel van deze geweldige reeks te kunnen beginnen. Gelukkig heb ik vakantie, maar ja, eigenlijk altijd toch?

Woensdag 3 mei 2023

Fietsroute: Burgen, Pommern, Klotten, Cochem, v.v. Totaal 40 kilometer

Om de fietsroute langs de Moezel weer “dicht” te maken, gingen we vandaag weer naar Cochem. Konden we zondag over de hoofden lopen, vandaag was het een stuk rustiger en ik denk zelfs dat ik vandaag meer Nederlands gehoord heb dan Duits.

Toen we vandaag door Cochem liepen en ik omhoog keek naar het kasteel wilde ik er toch wel erg graag naar toe. Vandaag hoefden we in elk geval niet in file naar boven te lopen zoals afgelopen zondag het geval geweest zou zijn en ik kon heel rustig aan doen om mijn knieën niet te veel te belasten. De burcht werd rond het jaar 1000 gebouwd en was bijna onneembaar vanwege de geweldige strategische ligging bovenop de berg. Omstreeks 1689 werd de burcht in brand gestoken en opgeblazen met mijnen. Bijna 200 jaar bleef het een ruïne. In 1868 werd de burcht weer opgebouwd en een bezoek aan het kasteel is absoluut de moeite waard. Bovendien het uitzicht over de Moezel is ook adembenemend. De tocht naar beneden was minder, want die was pas echt een aanslag op mijn knieën, want de weg gaat echt zó ontzettend steil naar beneden dat ik echt op een terrasje moest bijkomen met ijs 😉

  Donderdag 4 mei 2023

Autoroute: Burgen, Dieblich.Totaal 16 kilometer
Fietsroute: Dieblich, Koblenz, Deutsches Eck, Koblenz, Metternich, Winningen, Dieblich. Totaal 42 kilometer
Autoroute: Dieblich, Keulen, Venlo, Nijmegen, Ede, Lunteren. Totaal 296 kilometer

Het weer was fantastisch vandaag, 25 graden, dus heerlijk fietsweer. We zijn bijna in Koblenz bij de monding van de Moezel waar die samenkomt met de Rijn. Als echte toerist moet je dat toch wel gezien hebben 😉

We hebben de camper in Dieblich geparkeerd waar we eergisteren met de fiets waren geëindigd. Het was niet echt relaxt fietsen op een erg smalle strook langs een drukke autoweg. De Deutsches Eck, het exacte punt waar de Rijn en de Moezel samenkomen was inderdaad zo’n typisch toeristische trekpleister, maar wel grappig om te zien. We zijn ook nog even de Altstadt van Koblenz ingelopen en daarna aan de overkant van de Moezel terug naar de camper. Dit was een stuk veiliger omdat er een apart fietspad lag. Omdat de weersvooruitzichten de komende dagen slechter worden, zijn we nog naar huis gereden. Om drie minuten voor acht waren we thuis in Lunteren, zodat we precies op tijd waren voor de twee minuten stilte van de dodenherdenking.

Het was een heerlijke week; we hebben genoten en we gaan zeker nog een keer terug om de andere helft van de Moezel van Pünderich naar Triër te fietsen.

 

Loading