Duitsland – 2022

Woensdag 6 juli 2022

Route: Lunteren, Winterswijk (Obelink ;-)), Steinfurt. Totaal 175 km.

We vonden het wel weer eens tijd om de grens over te gaan, want dat was vorig jaar met onze reis naar IJsland voor het laatst geweest. Eigenlijk waren we van plan om in mei en juni naar Noorwegen te gaan, maar op de een of andere manier voelde het niet goed door de oorlog in Oekraïne. Achteraf gezien had het makkelijk gekund, maar toen we in maart plannen wilden gaan begonnen we te twijfelen of we er goed aan deden. Het is ook niet erg dat we niet zijn gegaan; wat er in Oekraïne gebeurt is pas erg…..

We staan nu op een camperplaats in Steinfurt, een klein stadje waar we zo heen gaan lopen. Volgens Google Maps slechts 1,4 km. Wie weet gaan we er gezellig uit eten en anders wordt het een husseltje in de camper. Morgen gaan we fietsen, want het schijnt hier een mooie vlakke fietsomgeving te zijn, alhoewel toen we het laatste stuk hierheen reden met de camper  zag ik toch een belangrijke rol weggelegd voor onze e-bikes….

Update: Steinfurt is een beeldschoon stadje met een burcht en veel vakwerkhuisjes, goed voor het ultieme vakantiegevoel. We hebben gegeten in een Italiaans restaurant; Ton een biefstuk en ik geniet nog na van de lekkerste pizza ooit!

 

 

Donderdag 7 juli 2022

Fietsroute: Steinfurt, Leer, Horstmar, Steinfurt. Totaal 28 km.

Was het gisteren nog prachtig weer, vanmorgen werden we wakker van het geluid van de regen op ons dak. Nu vinden we dat geen vervelend geluid hoor, maar we wilden gaan fietsen en dan is dat toch een beetje jammer. Om een uur of tien werd het gelukkig droog en gingen we op weg. We zijn onderweg wel enkele keren door een bui overvallen, maar die waren maar van korte duur en echt kletsnat werden we er ook niet van. Wel heb ik een bij klemgezet, die waarschijnlijk aan de binnenkant van mijn dijbeen zat en toen ik afstapte geplet werd. Het is nu zeker vier uur geleden, maar die bijensteek blijf ik nog wel even voelen.

Vanmorgen las ik toevallig dat Duitsland na Oostenrijk op de tweede plaats staat in de top-vijf van meeste verkeersongelukken. In de steden kan ik me dat echt voorstellen, want zeker voor fietsers is het levensgevaarlijk. Als je linksaf moet, kun je beter afstappen en via een voetgangersverkeerslicht oversteken. Geen wonder dat je hier zoveel fietsers met helmen ziet. Wij vallen in Nederland hiermee op, maar in Duitsland echt niet!

Er zijn hier niet van die mooie fietspaden zoals in Nederland, maar toevallig loopt er in dit gebied een voormalige spoorbaan die ze hebben omgetoverd  tot een geasfalteerd vrijliggende fietsroute met een lengte van zo’n vijftig kilometer die loopt van Coesfeld naar Rheine. Steinfurt ligt ongeveer in het midden van deze twee steden en vandaag hebben we  in zuidelijke richting tot Horstmar gereden en morgen doen we het noordelijke stuk naar Rheine.

 

Vrijdag  8 juli 2022

Fietsroute: Steinfurt, Rheine, Steinfurt. Totaal 47 km.
Autoroute: Steinfurt, Münster, Telge. Totaal 46 km.

Vanaf vandaag wordt er zeker anderhalve week geen regen voorspeld en de temperatuur ligt zo rond de 20 graden, heerlijk fietsweer! Voordat we op de fiets vertrokken naar Rheine, heb ik voor vanavond een camping  gereserveerd, want lekker kunnen douchen lijkt me wel weer eens fijn. Een camperplaats is prima voor twee, hooguit drie nachten, maar dat is het dan wel.

De fietstocht naar Rheine liep als een tierelier, totdat er weer een omleiding was die niet aangegeven stond en we weer kilometers terug moesten. Wat is dat in Nederland toch goed geregeld allemaal!

Rheine is een leuke stad aan de rivier de Eems, maar de Altstadt vond ik wat tegenvallen. Er zijn mooie geveltjes op het marktplein, de Dionysiskerk is de moeite waard, maar het mooiste vonden we de St. Antonius Basilika, die helemaal buiten het centrum ligt aan de andere kant van de Eems. De basiliek was gebouwd in de vroegere arbeiderswijk waar de textielfabrieken stonden. Binnen was hij vrij sober, niet wat je zou verwachten na de indrukwekkende buitenkant. Er was ook een “klaagmuur”, waar kinderen hun zorgen over Oekraïne hebben kunnen uiten in honderden ontroerende briefjes.

We staan nu op een mooie camping zonder WiFi en met beroerd 4G-internet waardoor het dagelijkse verslag misschien wat op zich laat wachten.

 

Zaterdag 9 juli 2022

Fietsroute: camping, Telgte, camping. Totaal 9,6 km.

De camping ligt aan de Eems en we konden tot aan Telgte langs de rivier fietsen, wel over een smal, rul zandpaadje, waardoor ik erg moest oppassen niet in het water te belanden. Het was gezellig druk in het stadje op deze zaterdag. Tja, we hadden slechts 4,8 kilometer gefietst, maar de terrasjes zagen er zó uitnodigend uit, dat we niet de verleiding konden weerstaan om gelijk neer te strijken om een koffie en een cappuccino te bestellen. Het is ongelofelijk, we betaalden 2 euro voor een koffie en 2,20 voor een cappuccino en ze zijn twee keer zo groot als in Nederland. Duitsers moeten zich een ongeluk schrikken als ze dit in Nederland bestellen. Wij zaten laatst in Ede op een terrasje en betaalden 3,50 voor een koffie en 3,95 voor een cappuccino en die laatste was nog lauw ook!

We hebben lekker door het stadje geslenterd, ook weer op een terrasje geluncht, wat foto’s gemaakt en daarna weer de enorme afstand van 4,8 kilometer afgelegd om te genieten van een heerlijke rustige middag op de camping.

 

Zondag 10 juli 2022

Fietsroute: camping, Telgte, Münster, Telgte, camping. Totaal 42,5 km.

Het was fris vanmorgen, dus geen korte broek en sandalen aan op de fiets naar Münster, maar een jas, dikke sokken en wandelschoenen. De jas bleek achteraf een hele goede keus, want halverwege begon het te regenen. Wat heb je nu toch aan een weerapp als die nog niet eens op de dag zelf up-to-date kan zijn! Maar goed, niet alleen de weerapp liet het afweten, ook ons oriëntatievermogen en onze kaartleesvaardigheden lieten ons aardig in de steek….. We hadden vrijdag op deze camping een kaartje van de omgeving gehad en daar stond een camping op aangegeven. We namen als vanzelfsprekend aan dat dit “onze” camping was; maar niet dus. Wij dachten namelijk dat we ten westen van Telgte zaten, maar het was ten oosten. Het gevolg was dat we vandaag ongelofelijk hebben omgereden!

In Münster hebben we heerlijk rondgestruind. Het was niet druk omdat alle winkels, in tegenstelling tot Nederland, gesloten zijn op zondag. We hebben de 13e-eeuwse Dom van Münster bezocht en de Lamberti kerk en de mooie gevels van de Prinzipalmarkt bewonderd. Nadat we ergens geluncht hadden, wilden we weer naar de fietsen en hier liet ons oriëntatievermogen ons dus in de steek, want die konden we niet meer vinden….. Gelukkig had ik een foto gemaakt van een stadspoort  waar de fietsen vlakbij stonden en toen heb ik maar aan een voorbijganger gevraagd waar die poort  in hemelsnaam gebleven was. Gelukkig wist zij het…….

Maandag 11 juli 2022

Route: Telgte, Coesfeld, Stadtlohn. Totaal 87 km.

De afgelopen drie dagen op de camping in Telgte hoorden we steeds een heel irritant getoeter. Eerst dachten we dat het kinderen waren met een nieuw speeltje, maar het was zó doordringend dat ouders dat ongetwijfeld  afgepakt zouden hebben. Gisteren kwamen we er pas achter wat het was. We fietsten langs een spoorbaan met een aantal onbewaakte overwegen en toen herkenden we eindelijk het geluid. Elke trein die langskwam toetert  dus twee of drie keer en in het gehoorsveld van de camping zijn er vier (!!) onbewaakte spoorwegovergangen. Pfff, je zal daar wonen of een vakantie van drie weken geboekt hebben……

Wat ons opvalt zijn de enorme graanvelden die je in Nederland bijna niet ziet. Bij ons is het voornamelijk mais dat verbouwd wordt, maar dat wordt als veevoer gebruikt. De Duitsers zijn in elk geval minder afhankelijk van de import van graan uit Oekraïne dan wij.

Vandaag hebben we rustig aan gedaan en slechts 87 kilometer verder gereden naar een nieuwe camperplaats in een mooi fietsgebied aan de rivier de Berkel. Morgen maar eens de omgeving verkennen. Het wordt in elk geval mooi weer.

Dinsdag 12 juli 2022

Fietsroute: Stadtlohn, Gescher, Estern, Stadtlohm. Totaal 28 kilometer.
Autoroute: Stadtlohn, Gescher. Totaal 8 kilometer.

We waren vanochtend om half zes al wakker. De zon scheen, het was 15 graden en dat zou elk uur met twee graden op gaan lopen. We besloten daarom om vroeg te gaan fietsen, maar ook om een andere camping te gaan zoeken. De camperplaats waar we stonden, was oké, op loopafstand van het stadje, maar verder was het een erg ongezellige plek naast een zwembad en sporthal. Van zwemmen houden we al helemaal niet en aan sporten hebben we ook een broertje dood. Wij houden van wandelen en fietsen in de natuur en de fietstocht van vanmorgen voldeed aan al onze wensen;  mooie natuur, rustige fietspaden en landweggetjes, heel wat anders dan de drukte op de fietspaden in Nederland.

In Gescher wilden we gaan koffiedrinken, maar we waren zó vroeg dat de terrasjes nog niet open waren. Gelukkig kun je hier bij de meeste bakkers wel koffie drinken, maar helaas niet overal naar het toilet; beetje jammer. Gelukkig hebben ze in dit gebied knooppuntroutes en konden we onze fietstocht inkorten. Ik was net op tijd in de camper….

We staan nu op een camping met allemaal vaste plaatsen, maar met een klein kampeerveldje. We zijn met nog een andere camper de enige kampeerders; we genieten!

 

Woensdag 13 juli 2022

Fietsroute: Gescher, Velen, Ramsdorf, Südlohn, Stadtlohn, Gescher. Totaal 49 kilometer.

We zitten hier net over de grens maar het is een verademing om hier heerlijk rustig te kunnen fietsen. In Nederland is het overal zó ontzettend druk op de fietspaden. Sowieso fietsen we al niet meer op zondag, want dat is helemaal niet te doen met alle dagjesmensen en wielrenners. Wij hebben zeeën van tijd en kunnen op doordeweekse dagen lekker weg.

Vandaag was het bloedverzengend heet, maar er stond een behoorlijke wind die toch nog voor enige verkoeling zorgde. Een gemist knooppuntbordje zorgde helaas voor een extra 10 kilometer, terwijl we dachten dat we al bijna bij de camper waren. Ik was kapot na bijna 50 kilometer bij een temperatuur van 29 graden!

Morgen gaan we naar huis om vrijdag weer naar Baarn te gaan. Het was maar een korte vakantie van bijna anderhalve week, maar we hebben dit jaar al 53 nachten in de camper geslapen en zijn al tien weekenden achter elkaar weggeweest. Soms is het ook lekker om thuis te zijn, want in Lunteren voelt het uiteindelijk ook als vakantie!

Loading