Italië 2023

Zondag 27 augustus 2023

Route: Lunteren, Oberhausen, Keulen, Frankfurt, Nierstein. Totaal 393 km.

We hebben heel lang de keuze Denemarken/Zweden of Italië uitgesteld. Afgelopen woensdag hebben we pas besloten om naar Italië te gaan omdat het in Denemarken de eerste week slecht weer zou zijn. Het is maar goed dat we zo flexibel zijn, want het wordt ook noodweer in Zuid Duitsland, de Alpen en Noord Italië, zelfs code rood (zie het kaartje van Weerplaza). We gaan daarom morgen richting Frankrijk en zakken langzaam zuidwaarts en als het weer in Italië op gaat knappen, kunnen we er altijd nog heen en anders eindigen we misschien wel in Spanje.

Onze eerste koffiepauze was bij een wegrestaurant. In Duitsland is vrouwenemancipatie nog niet echt een speerpunt. Het feit dat er vier parkeerplaatsen vlakbij de ingang voor vrouwen gereserveerd zijn zegt alles toch, of toch niet??? Ik zou de tweede etappe gaan rijden, maar we waren ingesloten door een aantal auto’s en er moest een heel eind achteruit gemanoeuvreerd worden tussen andere auto’s door. Aangezien achteruitrijden niet mijn sterke punt is (zwak uitgedrukt), moest Ton deze klus voor mij klaren. Misschien zijn die vrouwenparkeerplaatsen wel uit ervaring ontstaan…..

Ons eerste kampeerplekje is prachtig; tussen de wijngaarden en met uitzicht op het stadje Nierstein, waar we voor vanavond een gezellig restaurantje hebben gereserveerd. 

Maandag 28 augustus 2023

Route: Nierstein, Karlsruhe, Strasbourg, Colmar, Vesoul. Totaal 464 km.

Gisteren deed ik nogal cynisch over de vrouwenparkeerplaatsen, maar dat moet ik toch wel nuanceren. Ik blijf erbij dat het voor sommige mensen (inclusief mijzelf) lastig is om achteruit te rijden. Ik werd er echter op gewezen (bedankt Willem) dat deze vrouwenparkeerplaatsen te maken hebben met de veiligheid buiten het voertuig in het donker en dat is natuurlijk een hele goede zaak!

Voordat we vanmorgen vertrokken, hebben we eerst eens goed naar Weerplaza en Buienalarm gekeken en toen onze route bepaald. We gaan richting Lyon en hopen dat we daar wat mooier weer tegenkomen, want het is frisjes maar gelukkig droog. In elk geval ontlopen we de hagelbuien en de modderstromen. Veiligheid voor alles!

We staan nu op een gratis camperplaats aan een meertje en het uitzicht is schitterend. Er is zelfs een sanitairgebouwtje. In Frankrijk doen ze dat toch wel heel erg goed!

 

Dinsdag 29 augustus 2023

Route: Vesoul, Besancon, Nivigne et Suran. Totaal 200 km.

Op de TomTom hebben we vandaag niet alleen “Tol-“maar ook “Snelwegen vermijden” ingesteld. Het weer wordt lekker zonnig en we gaan op ons dooie gemak via binnenwegen van de mooie omgeving genieten. Omdat we niet van plan waren om naar Frankrijk te gaan, hebben we ook geen wegenkaarten en andere interessante documentatie bij ons. Als we een volgende keer op vakantie gaan, nemen we een plastic krat mee met alles wat we maar over reizen in Europa bezitten. Het gebeurt ons niet nog een keer dat we alles via mijn telefoon op moeten zoeken, terwijl we thuis ongeveer een bibliotheek aan informatie over Frankrijk hebben!

We staan nu op een rustige camping aan het riviertje de Suran en we blijven hier misschien morgen ook nog wel staan. Lekker in het zonnetje een wandelingetje maken en een beetje lezen en puzzelen. We vermaken ons wel. Over een paar dagen kijken we wel of het weer in Italië is opgeknapt en we nog die kant op gaan. Ik hoop het wel, want we hebben pas een mooi boek met campertochten in Italië aangeschaft en die willen we toch wel héél erg graag gebruiken!

 

Woensdag 30 augustus 2023

Route: Nivigne et Suran, Grenoble, Briancon. Totaal 273 km.

Toen we vanmorgen de weersvoorspellingen voor Italië bekeken, zagen we dat de weercode voor vandaag daar nog geel is, maar vanaf morgen zijn alle waarschuwingen ingetrokken en wordt het prachtig weer. We zijn dus niet op de camping van gisteren gebleven, maar zijn verder zuidwaarts gegaan. Morgen zitten we in Italië.

Het laatste stuk vanaf Grenoble zat ik achter het stuur. Ik moest vol aan de bak, want het ging tot aan de camperplaats dwars door- en over de Alpen. Het was echt peentjes zweten. Één geluk, de hele weg was breed genoeg voor een middenstreep. De trouwe lezers van deze blog weten dat dat voor mij de grens is; is de weg te smal voor een witte streep, dan geef ik op de eerstvolgende parkeerplaats het stuur over aan Ton.

Het uitzicht was fenomenaal, maar ik moest natuurlijk verschrikkelijk goed op de weg vol haarspeldbochten letten. Af en toe stopte ik maar op een parkeerplaats, niet alleen om al die spectaculaire bergen en dalen te bewonderen, maar ook om weer achter in de file te kunnen aansluiten in plaats van die aan te voeren……

Donderdag 31 augustus 2023

Route: Briancon, Turijn, Alessandria. Totaal 269 km.

We merkten vanmorgen wel dat we hoog in de bergen zaten. Met een buitentemperatuur van zes graden, was het water om ons te wassen niet echt comfortabel. We hebben alles wat we nodig hebben in ons campertje, maar geen boiler die voor warm water zorgt.

Ton zou de eerste etappe rijden en wat was ik daar blij om, want we moesten nog een heel stuk door de Alpen en die rit was nog veel heftiger en dus enger dan gisteren. Ik kon dan nu wel van het uitzicht genieten, maar zelfs als passagier zat ik met mijn tenen krom in mijn schoenen. Maar het was absoluut de moeite waard om die mooie tocht te rijden!

En toen zaten we in Italië. Het was gelijk ruim twintig graden warmer dan vanmorgen, dus bij de eerste koffiestop konden we onze korte broek (Ton) en capribroek (Elly) aan. Er staat een lekker briesje zodat 27 graden niet te warm is. Dit is wat we wilden!

We staan nu op een prachtige camperplaats bij een driehonderdjaar oude Italiaanse hoeve. We genieten van het mooie weer en het uitzicht. Vanaf nu gaan we op ons dooie gemak Italië bekijken, cultuur en natuur snuiven en nog meer genieten!

Vrijdag 1 september 2023

Route: Alessandria, Rivergaro. Totaal 122 km.

Vanaf vandaag doen we het rustig aan en wilden we via binnenweggetjes en dorpjes naar een volgende camping of camperplaats rijden. Het moet wel een plek zijn met voldoende schaduw, want het is vandaag 28 graden. Het is heerlijk in de auto met de airco aan, maar de gezellige binnenweggetjes hebben we vandaag nauwelijks gezien. Het is een vlak en agrarisch gebied met ongelofelijk veel leegstaande huizen, fabrieken en boerderijen. Daar komt nog bij dat de leegstaande gebouwen ongeveer in een verregaande staat van ontbinding verkeren en de dorpjes erg verwaarloosd zijn zonder enige gezelligheid, dan begrijp je wel dat onze tocht niet bepaald aan onze verwachtingen voldeed. Gelukkig voldoet de camping dat in elk geval wel en zelfs in hoge mate en dat maakt onze dag helemaal goed.

We staan net als gisteren weer op een schaduwrijke boerencamping, zelfs met een restaurantje. Dat wordt dus niet koken vanavond!

Voordat het morgen te heet wordt, rijden we naar het dichtbijgelegen stadje Piacenza, waar we op onze manier cultureel gaan doen. Daarna zien we wel weer; dat vinden wij het fijne van onze manier van vakantiehouden; niet te veel plannen!

Zaterdag 2 september 2023

Route: Rivergaro, Piacenza, Noceto. Totaal 83 km.

Onze buren op de camping waren gisteren naar Piacenza geweest en zij vertelden ons dat het stadje heel rustig was, zodat je alle historische gebouwen goed kon fotograferen. Daar houden wij van, want we hebben ons een paar jaar geleden voorgenomen om geen supertoeristische steden meer te bezoeken. Onze ervaring met o.a. Parijs, Praag, Rome, Florence en Londen is dat je over de hoofden kunt lopen, terwijl de wat minder bekende steden zeker ook het bezoeken waard zijn. Op naar Piacenza dus. Helaas, het is zaterdag en op het plein waar het Palazzo Comunale staat, was er markt, wat betekende dat de foto’s ontsierd worden door marktkraampjes. We hebben toch een mooie wandeling door het centrum gemaakt, wat zeker de moeite waard was!

We staan nu op een camperplaats met een mooi uitzicht achter een kaasfabriek van Parmezaanse kaas (we zijn hier vlakbij Parma). Ik ging naar binnen (zonder Ton…;-))om te vragen of we onze camper er neer mochten zetten, wat geen probleem was. De plek is heerlijk rustig op het lawaai van de compressoren van de kaasfabriek na, die af en toe aanslaan. Het geluid went snel, maar ik ben benieuwd of we daar vannacht ook nog zo over denken……

Loading