Langs de Loire week 2

Maandag 29 mei 2023

Fietsroute: Jargeau, Chateauneuf-sur-Loire, Jargeau. Totaal 25 kilometer.

Hadden we gisteren mooie brede fietspaden, vandaag was het tegenovergestelde het geval. Een inwoner van Jargeau heeft ons vast aangezien voor geoefende mountainbikers, want omdat er een fietsroutebordje was verdwenen en hij ons zag twijfelen, stuurde hij ons een bepaalde kant op. In het begin was het goed te doen, maar op een gegeven moment werd het pad smaller en smaller tot ongeveer 10 centimeter breed, net als van de week, maar dan met behoorlijk hoge begroeiing naast het paadje. Gelukkig zaten er geen brandnetels tussen, want we fietsten in korte broek met sandalen. Een ding is zeker, we hebben van de week nog niet zó dicht langs de Loire gefietst. Op een gegeven moment ben ik gaan lopen, want als ik gevallen was, had ik in het water gelegen. Ik weet dat ik soms lekker kan overdrijven, maar in dit geval echt niet.

In Chateauneuf aangekomen wilden we ergens gaan lunchen, maar we hebben nog nooit zo’n uitgestorven stad gezien. Er was één bakker open en daar stonden zeker 25 mensen buiten in de rij te wachten tot ze aan de beurt waren voor hun baguettes. Op deze Pinkstermaandag waren alle restaurants ook dicht op een kebabzaakje na. Daar zijn we dus maar op het terras neergestreken. Hierna zijn we via een alternatieve, minder vermoeiende en veiligere weg terug naar de camping gefietst.

 

Dinsdag 30 mei 2023

Autoroute: Jargeau, Cheverny. Totaal 81 kilometer

Vandaag is er niet veel te melden. We zijn weer naar een andere camping vertrokken om van daaruit een paar mooie fietstochten te gaan maken. We staan op een erg mooie camping; de plekken zijn groot, er is goed sanitair, een afhaalrestaurant en een zwembad. Nou ben ik gelukkig geen fan van zwemmen, want ik heb geen badpak bij me. Het weer is mooi, zo’n 25 graden en het blijft de hele week ook nog zo. Stel je toch eens voor dat je nu in Spanje zit, heb je dan even pech!

Woensdag 31 mei 2023

Fietsroute: Cheverny, Troussay, Cheverny. Totaal 22 kilometer

Het is vandaag 27 graden, veel te warm om een lange fietstocht te maken, maar een korte met halverwege een lunchpauze leek ons een goed idee. Helaas, volgens mij beginnen de Fransen hier in het midden van Frankrijk Zuid-Europese gewoontes over te nemen, namelijk het houden van een siësta of zoiets. Het restaurantje waar ze sandwiches en baguettes serveerden, was gesloten van 12.45 tot 15.00 uur! Wel was er gelukkig een auberge open waarvan je de gerechten van hun drie-gangen-menu ook los kon bestellen. Ik had een heerlijk voorgerecht van tomaat, mozzarella, basilicum en olijfolie met stokbrood en Ton had een steak tartare zoals die hoort te zijn, met een apart eidooier, kappertjes, uitjes en augurk en niet zoals laatst geserveerd als een hamburger.

De fietstocht was prachtig; het vriendelijke landschap afgewisseld door bloemrijke dorpjes met scheefgezakte huisjes, maar waar ook veel strakke, poenige villa’s staan. De nieuwbouwwijken rukken hier ook op.

Donderdag 1 juni 2023

Fietsroute: Cheverny, Tour-en-Sologne, Cheverny. Totaal 33 kilometer.

Omdat het vandaag 29 graden zou worden, vertrokken we gelijk na het ontbijt, om vóór de grootste hitte weer terug op de camping te zijn. Dat hadden we goed voorzien, want we hebben een hele mooie fietstocht gemaakt. De tocht ging langs wijngaarden, weilanden waar boeren druk bezig waren hun hooi binnen te halen, meertjes, bossen en dorpjes. We hebben dure villa’s gezien, schattige Franse huisjes en “opknappertjes” waar deelnemers aan Ik Vertrek een behoorlijke kluif aan zouden hebben. Het is hier heerlijk fietsen over slingerende weggetjes waar je bijna niemand tegen komt. Dit in tegenstelling tot Nederland waar het altijd en overal druk is. Morgen gaan we weer een stukje verder met de camper om weer een ander deel van de Loirevallei te ontdekken.

Vrijdag 2 juni 2023

Autoroute: Cheverny, Chenonceaux, Ballan-Miré. Totaal 90 kilometer.

Op onze route naar de volgende camping ligt het kasteel Chenonceau waar we een koffiepauze gepland hadden. We waren namelijk niet van plan om het kasteel te gaan bezoeken, want vorige week hadden we al het kasteel in Sully-sur-Loire bezocht dat zeer de moeite waard was. Wij zijn toch echt liever in de natuur dan dat we musea, kerken en kastelen bezoeken. Het kasteel in Sully en de kathedraal in Orleans zijn deze vakantie onze culturele bezienswaardigheden geweest en die waren beide zó mooi en indrukwekkend, dat de rest alleen nog maar kan tegenvallen.

Om 13.00 uur kwamen we aan op de camping, die helaas tussen 12.00 en 14.00 gesloten was. We zijn dus maar een rondje over de camping gaan lopen om alvast een plekje uit te zoeke. We staan nu lekker achteraan zonder dat ons uitzicht wordt belemmerd door van die grote witte campers. Ons plan was om morgen naar de stad Tours te fietsen, maar de campingeigenares waarschuwde ons dat we bij onze fietsen moesten blijven omdat er een grote kans is dat die anders gestolen worden. Wij gaan dus niet naar Tours. Dan maar weer lekker de natuur in….

Zaterdag 3 juni 2023

Fietsroute: Ballan-Miré, Villandry, Ballan-Miré. Totaal 29 kilometer.

Het zou weer een erg warme dag worden, dus vanmorgen zijn we vroeg vertrokken om een niet al te lange fietstocht te maken. Onderweg naar het stadje Villandry kwamen we erg mooie fotogenieke plekjes tegen. Een weiland met van die rollen hooi die je in Nederland bijna nooit meer ziet, want daar liggen de rollen meestal verpakt in plastic. Er staan ook overal klaprozen en Villandry is een prachtig dorpje met karakteristieke straatjes en huisjes. Van de week schreef ik al over de nieuwbouwwijken en vandaag hebben we er een gezien die het tegenovergestelde is van karakteristiek; kijk en huiver……

Zondag 4 juni 2023

Autoroute: Ballan-Miré, Orleans, Troyes, Epernay. Totaal 412 kilometer.

Gisteravond zaten we eens even op de TomTom te kijken hoe ver het nog naar Lunteren zou zijn. Op de heenweg hebben we het in twee dagen gereden, maar nu zitten we een stuk westelijker in Frankrijk, dus de terugweg zou misschien te ver worden in twee dagen, tenminste voor ons dan. Er zijn mensen die we heel goed kennen….. 😉 die even voor een lang wandelweekend naar Oostenrijk rijden, maar dat is niets voor ons. We hebben daarom besloten om vanochtend te vertrekken in plaats van maandag, zodat we uiterlijk dinsdag thuis zijn. Zit er dan iets tegen, dan hebben we speling en kan ik woensdag naar mijn tandartsafspraak.

We hebben heel erg genoten van deze twee weken; het weer was fantastisch, niet één druppel regen en temperaturen tussen de 20 en 29 graden. Het Loiredal is een prachtige omgeving om te fietsen. Totaal anders dan onze fietstochten van vorige maand langs de Moezel, niet beter, maar gewoon anders.

We zijn van plan om dit jaar nog een paar keer weg te gaan, misschien Denemarken en/of Zweden, maar Frankrijk is ook nog steeds een mogelijkheid. We zijn namelijk aangenaam verrast door de mentaliteit van de Fransen. Waren we vroeger vaak teleurgesteld door hun stugge, onvriendelijke en niet behulpzame houding, deze vakantie hebben we alleen maar vriendelijke Fransen ontmoet, zowel in restaurants, winkels of gewoon onderweg! Mijn Frans is enigszins verbeterd deze vakantie, maar de keren dat ik er toch niet uitkwam, bleek dat de Fransen, in tegenstelling tot vroeger, Engels spraken of het in ieder geval probeerden. Dus wie weet is onze volgende bestemming toch weer Frankrijk, want wat is het hier mooi!

Dit is dus mijn laatste bericht van deze vakantie; ik vond het weer leuk om te doen. Tot de volgende keer!
Groetjes, Elly

Loading