Langs de Loire

Dinsdag 23 mei 2023

Route: Lunteren, Nijmegen, Maastricht, Luik, Namen, Dinant, Haybes. Totaal 355 kilometer.

Nog geen drie weken geleden kwamen we terug van onze vakantie aan de Moezel en vandaag zijn we vertrokken om langs de Loire in Frankrijk te gaan fietsen. Langs rivieren is het meestal lekker vlak en daar houden we van.

Aan de oever van de Maas en naast het centrum van het dorpje Haybes zijn we op een camperplaats neergestreken. Het dorp heeft een restaurant op loopafstand; we hoeven dus niet te koken. Voor het eerst in jaren heb ik heel zelfverzekerd in het Frans een tafeltje gereserveerd! Ik ben namelijk via DuoLingo op internet mijn Frans aan het ophalen en ik vind het nog leuk ook! Ik zal het nooit vloeiend leren spreken en het verstaan is min of meer een ramp als de Fransen beginnen te ratelen, maar gelukkig heb je tegenwoordig Google Translate en die heeft me vandaag af en toe al behoorlijk uit de brand geholpen. Wie weet wordt het over een paar weken nog iets….

Morgen rijden we naar Gien, spreek uit als Zjiėn (bedankt Lida!) om onze fietstocht te beginnen.

Woensdag 24 mei 2023

Autoroute: Haybes, Reims, Epernay, Sens, Courtenay, Gien. Totaal 424 kilometer

Wat is het toch fijn om vroeg op te staan. Het zonnetje scheen naar binnen en met de deur open zaten we met een kopje koffie naar het dampende water van de Maas te kijken. Bakkers zijn vroeg open in Frankrijk, dus om half acht zaten we ook al aan de nog warme croissantjes.

Vertrokken we gisteren pas om elf uur, vandaag was dat al om half negen. De TomTom ingesteld op “Tolwegen vermijden” en rustig over de Franse binnenwegen richting Gien getuft. In de buurt van Courtenay was er een wegopbreking en volgden we de borden met de omleiding, maar de TomTom bleef ons maar terugsturen, dus ook Google Maps aangezet voor een alternatieve route. Daar schoten we ook niets mee op. Ten einde raad hebben we een landkaart geraadpleegd. Voor de jongelui onder ons, dat is een soort papieren versie van een navigatiesysteem. Om een lang verhaal kort te maken, toen we “Tolwegen Vermijden” in de TomTom hadden uitgezet, konden we voor een kleine 20 euro onze weg vervolgen en staan we nu op een prachtige camping aan de Loire.

Donderdag 25 mei 2023

Fietsroute: Gien, Saint Brisson-sur-Loire, Briare, Gien. Totaal 40 kilometer

Bij de receptie van de camping hadden ze mooie fietsroutes voor in de omgeving. Niet allemaal echt langs de Loire, zoals we laatst wel langs de Moezel hadden, maar op deze manier zie je ook meer van de omgeving. Het kaartje dat we voor vandaag hadden uitgezocht was toch niet zo duidelijk als we verwacht hadden, waardoor we meerdere keren verdwaalden. Google Maps bood gelukkig weer uitkomst. Het was een mooie fietstocht waarvan de laatste kilometers over een paadje ging dat vaak niet meer dan 10 centimeter breed was en waar Ton op een gegeven moment onderuit ging. Gelukkig niets ernstigs, alleen wat blauwe plekken.

Het was superstil waar we fietsten. We hebben een steenmarter gezien en een hertje dat Iedere keer weg rende, maar dan toch weer terug kwam en op een afstandje naar ons bleef staan kijken. Ik denk dat haar jong in de buurt lag. We zijn maar gauw doorgereden, zodat ze haar kind kon redden.

Het interessantste wat we vandaag gezien hebben is het Aquaduct van Briare. Dit ijzeren aquaduct is tussen 1890 tot 1894 gebouwd en is een metalen geul van 2,50 meter diep, 6,50 meter breed en 660 meter lang. De ornamenten aan beide zijden van het aquaduct en de prachtige antieke lantaarns zijn een plaatje.

Er zou ook onderweg een kasteel te bezichtigen zijn geweest, maar dat hebben we alleen van een afstand kunnen bekijken, want de hekken eromheen waren duidelijk, hier wilden ze geen pottenkijkers.

 

Vrijdag 26 mei 2023

Fietsroute: Gien, Saint Gondon, Sully-sur-Loire, Saint Gondon, Gien. Totaal 50 kilometer.

Wat een mooie fietstocht was het vandaag. Een mooi landschap, met veel brem en andere bloeiende struiken. We genoten van het schitterende weer en van de brede en rustige fietspaden. Het is wel jammer dat er weinig horeca onderweg is. Misschien dat het verderop anders is, maar tot nu toe zijn we aangewezen op onze eigen flesjes water die we dan staand op moeten drinken want bankjes zijn ook ver te zoeken. Wat betreft de horeca is er ook nog iets anders dat opvalt. Zowel gisteren als vandaag konden we ’s middags alleen maar restaurants vinden die warme lunches serveerden. Nergens een gezellige broodjeszaak met belegde baguettes of iets dergelijks. We gaan nu zelf maar baguettes met beleg meenemen, want nu na twee dagen ben ik zo’n warme lunch al zat.

In Sully-sur-Loire staat een imposant middeleeuws kasteel dat we van binnen en van buiten hebben bewonderd. We waren bijna helemaal alleen in het kasteel en konden dus mooie foto’s maken zonder toeristen die de foto zouden ontsieren. We waren wat dat betreft ook net op tijd weg, want toen wij bij de uitgang stonden, kwam er een buslading luidruchtige Nederlanders binnen….. 

Zaterdag 27 mei 2023

Autoroute: Gien, Briare, Sancerre, Jargeau. Totaal 168 kilometer.

De NKC organiseert reizen met een reisleider, zoiets als je in het tv-programma We Zijn Er Bijna kunt zien. Deze reizen kun je ook downloaden en dan kun je voor 10 euro zo’n reis individueel doen. Nou, dat is misschien iets voor ons dachten we. Hoeven we eens een keer niet na te denken waar we naar toe gaan. De campings staan aangegeven, de autoroute is bekend, de fietsroutes staan beschreven, eitje dus. Maar ja, gisteren realiseerde ik me dat het pinksterweekend is. Toen ik belde of ze plaats hadden, gebeurde wat ik al verwacht had, alles vol. Camping nummer vier had gelukkig nog wel plaats. Nu staan we helemaal achteraan met een geweldig uitzicht op een natuurgebiedje. Het feit dat het een familiecamping is met het daarbij behorende kinderlawaai, nemen we voor lief.

Omdat van de week de foto van het aquaduct mislukt was en we er vandaag in de buurt waren, hebben we toch nog even van de gelegenheid gebruik gemaakt om opnieuw een foto te maken van dit imposante bouwwerk. De foto staat nu bij eergisteren.

De autoroute voerde ons naar het stadje Sancerre, dat volgens de NKC absoluut de moeite waard was. Liggend op een rotsige heuvel lopen er steegjes die kriskras maar toch harmonieus door elkaar lopen. NKC staat voor Nederlandse Kampeerauto Club. Je zou dan toch verwachten dat je met je camper daar kunt parkeren! Niet dus, verboden voor campers! We hadden ons inmiddels boven op de heuvel in het stadje vastgereden en moesten via die smalle steegjes, tegen het verkeer in, een uitweg zien te vinden.  Ondanks de vele boze gebaren waar de Fransen expert in zijn, is het Ton gelukt! Wat was ik blij dat hij achter het stuur zat….

Na het debacle in Sancerre, waren we er helemaal klaar mee. Eerst even lunchen zoals ik gisteren al schreef nu met onze eigen baguette op een geweldige plek, boven op een heuvel tussen de wijngaarden. En nu staan we dus op die mooie camping te genieten van een rustige middag.

 

Zondag 28 mei 2023

Fietsroute: Jargeau, Orleans, Jargeau. Totaal 44 kilometer

Wat een fantastische dag was het vandaag! We begonnen heerlijk in het zonnetje met verse croissantjes en na de koffie zijn we over een hele mooie fietsroute naar Orleans gefietst. De brede fietspaden lopen langs de Loire maar soms wijkt de route er iets vanaf en dan konden we van het mooie Franse landschap genieten. Er waren zowaar ook bankjes langs de route.

In Orleans hebben we door het oude centrum gewandeld en uiteraard de prachtige 18e eeuwse kathedraal bezocht. De tientallen restaurants waar warme lunches werden geserveerd werden gelukkig ook af en toe afgewisseld met restaurantjes waar ze baguettes of sandwiches verkochten.

Zowel op campings of onderweg bonjouren we wat af, je wenst iemand een goede dag! Vanmorgen vroeg ik me ineens af waarom we in Nederland de negatieve uitdrukking hebben: “Iemand wegbonjouren”. En opnieuw was Google my best friend, want daar vond ik de volgende verklaring. Op de eerste plaats betekent “bonjour” ook iemand uitzwaaien, maar dat heeft niet die negatieve betekenis. De tweede verklaring komt uit de tijd van Napoleon toen hij zich koning van Nederland noemde. Nederlanders hebben toen waarschijnlijk de sarcastische uitdrukking “wegbonjouren” bedacht. Dat lijkt me wel een logische verklaring.

Loading