Week 1 – 2019

Maandag 31 december 2018

Eigenlijk wilden we vandaag verder naar het zuiden trekken, totdat de eigenaren van de camperplaats vertelden dat op oudejaarsavond er een gezellige bijeenkomst gehouden zou worden  in de recreatieruimte. En gezellig werd het! Iedereen nam hapjes en drankjes mee. ’s Middags had één van de medekampeerders oliebollen staan bakken, in korte broek, want het was 22 graden! Helaas moest het bakken wel binnen in hun camper gebeuren, want de olie werd op hun bbq buiten niet warm genoeg. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de baklucht verdwenen is; maar de oliebollen waren heerlijk!

 

Dinsdag 1 januari 2019

Route: Cuesta Blanca, Mazarón, Aguilas, Agua Amarga. Totaal 179 km.

Gisteravond hebben we het ontzettend leuk en gezellig gehad! De gastvrijheid van John en Saskia, de eigenaren van SenS-Sleep in Cuesta Blanca (http://www.sens-sleep.es/p/campers.html) kent geen grenzen. Deze camperplaats is een absolute aanrader!

Vanmorgen zijn we weer verder naar het zuiden getrokken. De weg liep kronkelend tussen de bergen door en af en toe kregen we weer een stukje Middellandse Zee te zien. Toen we aan een koffiepauze toe waren, hebben we de camper op een uitwijkhaven langs de weg gezet, de stoelen naar buiten en heerlijk van ons kopje koffie en de zon genoten. Er zijn slechts drie auto’s langsgekomen. Het was lekker rustig zo vroeg op nieuwjaarsochtend.

Nu staan we op een camperplaats op slechts 300 meter van het strand. We hebben er net een wandelingetje langs gemaakt en ondertussen draaide mijn wasje. Straks nog even in de droger en we kunnen weer even vooruit….

 

Woensdag 2 januari 2019

Route: Agua Amarga, Almeria, Roquetas de Mar, Almerimar. Totaal 128 km.

Het belooft weer zo’n mooie zomerse dag te worden en dat op 2 januari. In de zon is het al een paar dagen tussen de 22 en de 25 graden, maar in de schaduw heb je echt wel een vestje nodig en dat is denk ik wel het verschil met de “echte” zomer, maar ik kan hier wel aan wennen!

Onderweg naar onze volgende overnachtingsplaats hebben we Alcazaba bezocht. Dit is een Arabisch fort dat hoog boven de stad Almeria uittorent.  De bouw hiervan begon in 955 en eindigde in de elfde eeuw. Je ziet nog oorspronkelijke stukken van het fort, maar het grootste gedeelte is prachtig gerestaureerd, eigenlijk té netjes met prachtige geplaveide paden, soms zelfs in mozaïek gelegd. Bij de ingang stond ik klaar met mijn portemonnee, maar de toegang is gratis; heel bijzonder!

We zitten nu in Andalusië en de bergen werden gelijk ruiger. Maar in het gebied rond Almeria zagen we veel kassen; niet zoals in het Westland van glas, maar van plastic, zó lelijk. Hier rond Almeria is er 35.000 hectare aan plastic kassen en er komt hier vier miljoen ton groente vandaan. We moeten er maar niet aan denken hoe vervuilend al dit plastic is….

 

Donderdag 3 januari 2019

Route: Almerimar, Adra, Málaga. Totaal 182 km.

We waren van plan om naar het Alhambra te gaan, een middeleeuws fort en paleis in de buurt van Granada. Omdat ik gisteravond op internet even naar de openingstijden wilde kijken, zag ik tot mijn grote schrik dat je vanaf 1 januari 2018 geen kaartjes meer bij het paleis kon kopen, alleen nog maar online. De eerste datum dat dit mogelijk zou zijn, was 6 januari. Gelukkig maar dat we er niet op de bonnefooi naartoe waren gegaan! We houden het in gedachten om er misschien op de terugweg heen te gaan, maar het is lastig plannen, want daar zijn wij niet zo van….

Er is eigenlijk voor ons maar één geschikte camping of camperplaats in de buurt van Málaga en die ligt 10 km vóór de stad. De camperplaats ligt direct aan het strand en je kunt helemaal langs het strand op de fiets naar het centrum van Málaga. Daarom besluiten we om vroeg te vertrekken zodat we er zo rond half één zijn voordat aan het eind van de middag de grote horde campers aankomt. Maar helaas, we zijn al te laat, het is tot onze grote teleurstelling helemaal vol met overwinteraars; biina niemand gaat weg. Eigenlijk zijn we wel diep gezonken hoor, want het is zo’n camperplaats die absoluut niets voor ons is, want je staat in rijen tegenover elkaar met net twee meter ertussen voor je stoeltjes. Maar ja, je wilt wat én naar Málaga en dan moet je concessies doen. Ik geef me echter niet zo gauw gewonnen en blijf rondhangen totdat het meisje van de receptie naar me toekomt en zegt dat ze toch nog wel een klein plekje voor ons heeft waar geen grote camper kan staan, Precies op een hoekje waardoor wij toch nog behoorljk uitzicht hebben! Dus voor de overwinteraars die mijn website volgen, zorg ervoor dat je hier om negen uur ’s ochtends voor de deur staat, dan heb je de meeste kans op een plek (Area Malaga Beach, sitecode 56624).

 

Vrijdag 4 januari 2019

Ruim een jaar geleden heb ik samen met mijn twee zussen een stedentrip naar Málaga gedaan en het is zó leuk om het nu allemaal weer te zien. Vandaag zijn Ton en ik op de fiets langs de zee naar het centrum gefietst, een fietstocht van 11 kilometer. Fietsers worden hier gedoogd in voetgangersgebieden, maar daarom moet je slalommend om de voetgangers heen en doe je over die 11 kilometer echt een uur. De boulevard van zeker zes kilometer is een aaneenschakeling van (vis)restaurants en de terrassen zaten vanmiddag allemaal tjokvol.

We hebben heerlijk door het centrum geslenterd en een bezoek gebracht aan de prachtige kathedraal. In een andere ingang van de kathedraal was een expositie ingericht van kerststallen en dorpsgezichten uit de tijd van de geboorte van Christus. Het ene tafereel was  nog mooier en gedetailleerder dan de ander.

De kerstversiering en de kerstverlichting in de stad is indrukwekkend en ik neem aan dat de verlichting ’s avonds ook nu nog wel aangaat, maar het is niet te doen om in het donker terug te fietsen. Morgen gaan we nog een keer terug om de burcht te bezoeken; kan ik vast moed verzamelen voor die enorme klim……

Zaterdag 5 januari 2019

Gisteren schreef ik dat je 11 kilometer langs het strand kunt fietsen, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn een paar stukjes waar je langs een druk stuk weg rijdt en dan fiets je bijvoorbeeld tussen de vangrail en een muur; je moet er gewoon een beetje soepel mee omgaan, maar ik was wel blij dat we het er vandaag weer zonder kleerscheuren vanaf gebracht hebben.

De burcht is absoluut de moeite waard om te bezoeken, maar het is een hele klim. Onderweg naar boven kun je steeds even een foto nemen of van het uitzicht genieten. Op die manier kwam ik tenminste weer eventjes op adem…..

We wilden ook de Alcazaba bezoeken, maar die was vanmiddag gesloten omdat er vanavond een (kinder)optocht gehouden wordt ter gelegenheid van Drie Koningen. In Spanje is dat een belangrijkere gebeurtenis dan Kerstmis!

De winter zomert hier nog lekker door; de zonnebrandcrème hebben we niet voor niets meegenomen, want ik heb me vandaag al twee keer ingesmeerd!

 

Zondag 6 januari 2019

Route: Malaga, Archidona, Antequera. Totaal 109 km.

We wilden eens even iets anders zien dan strand, zee en toeristen, daarom zijn we een stukje het binnenland ingetrokken. We wilden naar het middeleeuwse stadje Antequera en dat heeft ons aangenaam verrast. Prachtige monumentale gebouwen, idyllische straatjes, goed onderhouden huizen en schitterende vergezichten van de omgeving. Hierna zijn we naar het natuurpark El Torcal gereden dat 11 kilometer verderop hoog in de bergen ligt. We staan nu helemaal alleen op een camperplaats tussen bizarre rotsformaties die miljoenen jaren geleden gevormd zijn. De bomen staan in bloei en ons uitzicht is onwaarschijnlijk mooi. Deze plek staat tot nu toe op nummer één van deze vakantie!

Loading