Week 14 – 2013

Dinsdag 2 april 2013

Het is hier nog kouder dan in Nederland! Toen we vanmorgen opstonden was het niet wit van de sneeuw, maar van de vorst! Het toiletgebouw is niet verwarmd; dat was dus afzien vanmorgen onder de douche. We kregen zes minuten warm water voor één muntje, lang genoeg om te douchen, maar het was zo’n zielig straaltje water dat ik eigenlijk niet eens merkte dat het muntje op was……… Maar goed, we blijven een dagje op deze camping staan en hebben een wandeling van 11 km in de omgeving gemaakt. Het is hier een prachtige omgeving met leuke kleine dorpjes in de dalen. Jammer dat er na zo’n dal weer een enorme heuvel komt, die me liet merken dat ik geen achttien meer ben! De temperatuur steeg gelukkig weer in de loop van de dag, zodat we na onze wandeling, heerlijk uit de wind in het zonnetje met twee dikke truien aan van een lekker wijntje en biertje konden genieten!

Woensdag 3 april 2013

Route: Oteppe, Namen, Dinant, Givet, Revin, Rethel, Reims, Bezannes, Chamery.Totaal 250 km.

De temperatuur is nog steeds ver beneden de verwachting; het vriest en er waait nog steeds een snijdende oostenwind. Vandaag nog maar eens proberen wat zuidelijker te gaan, maar we hebben er een hard hoofd in dat we onze korte broeken deze vakantie nog aan kunnen. We rijden door de Belgische en Franse Ardennen en belanden in de champagnestreek ten zuiden van Reims. Het is een mooi heuvelachtig landschap met druivenvelden en champagnehuizen. We vinden een (gratis) camperplaats in een piepklein dorpje Chamery. Er zijn wat huizen, een kerk en een bakker die alleen ’s ochtends open is; morgen dus lekker vers stokbrood bij ons ontbijt!

Op deze camperplaats hebben we uiteraard geen internet, dus hebben we Sandra ge-sms’t of die eens wilde kijken of het ten zuiden van Lyon beter weer zou zijn/worden. Zo niet, dan gaan we niet zuidelijker, maar gaan we een ander plan trekken. Ze antwoordde echter dat het weer voorlopig niet veel beter zou worden. De T-shirts en korte broeken blijven dus in de kast en we gaan steden bezoeken. Morgen naar Reims en vrijdag naar Parijs!!!!!!! Wat heerlijk hé, zo flexibel als wij kunnen zijn met ons campertje. Wie had dat vorige week gedacht, dat we na Pasen niet naar Winterswijk zouden gaan, maar naar de zon en nu die ook wegblijft, gaan we de Eiffeltoren beklimmen. Ik houd hier toch zo van…………..

Donderdag 4 april 2013

Route: Chamery, Bezannes, Reims. Totaal 14 km.

Op naar de boulanger voor ons eerste Franse stokbrood; heerlijk! Ik kan me de tijd niet heugen dat ik Frans heb gesproken en de woorden moeten ongeveer uit mijn tenen komen! Grammaticaal rammelt het aan alle kanten, maar goed, ik kan me verstaanbaar maken, want weinig Fransen doen moeite om Engels te spreken.

Na het ontbijt hebben we de kleinste afstand ooit afgelegd naar weer een gratis camperplaats op één km loopafstand van het centrum van Reims. Als echte toeristen hebben we een rondrit in een touringcar gemaakt, zodat we gelijk al een goede indruk van deze stad kregen, waarna we lopend de stad zijn gaan bekijken. Prachtige gebouwen, mooie architectuur, met als hoogtepunt de indrukwekkende 800 jaar oude kathedraal. 

Vrijdag 5 april 2013

Route: Reims, Fismes, Soisson (verder weet ik het niet, want we hebben de TomTom het verder uit laten zoeken)…………………….. Parijs.
Totaal 166 km.

Wat een vreemd land is Frankrijk toch! Het heeft alles, een prachtige taal (als je die tenminste goed spreekt en begrijpt), een schitterend landschap,  lekker eten en drinken, maar ze verpesten zoveel. Het landschap wordt ontsierd door alles wat ze zo maar neergooien. We wisten niet wat we zagen langs de snelwegen. Overal ligt rotzooi, het lijkt wel of ze gewoon vuilniszakken vol uit hun auto’s gooien. Zeker in de buurt van Parijs is het één grote vuilnisbelt langs de snelwegen.  Op ongeveer dertig kilometer van Parijs zagen we een soort woonwagenkamp tussen twee snelwegen ingeklemd, maar niet zoals in Nederland waar de woonwagens meer weg hebben van luxe bungalows, maar hele oude krakkemikkige caravans die afgewisseld werden met armoedige hutjes die opgetrokken waren uit oude planken, lappen en stukken kapot golfplaat en daar woonden mensen! Ik heb dat nog nooit gezien, behalve op de televisie in de sloppenwijken van Brazilië of Soweto. Zeker niet in een geciviliseerd West-Europees land langs een toegangsweg naar een hoofdstad als Parijs!

We staan nu op een (vreselijke)  camping maar waar vandaan we heel makkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum kunnen gaan. Voor €17,20 per persoon, kunnen we twee dagen onbeperkt met bus, metro en trein reizen om de hoogtepunten van Parijs te gaan bekijken. Dat gaan we morgen en overmorgen doen. 

Zaterdag 6 april 2013

We hebben de Eiffeltoren gezien! Het plan was om hem ook te beklimmen, maar er stonden twee rijen van zeker zo’n tweehonderd meter elk, terwijl er steeds maar een handjevol mensen tegelijk naar boven mocht. Als je dan bedenkt dat het (ja, ja, nog steeds…..) stervenskoud is, met die gemene oostenwind, dan snap je wel dat we geen zin hadden om achterin de rij aan te sluiten. We hebben de Eiffeltoren dan ook gewoon goed van alle kanten bekeken en geloofden het verder wel. Verder hebben we vandaag de Arc de Triomphe bewonderd, de Champs Elysées afgelopen en ons verwonderd over de mensen die bedragen van vijf cijfers over hebben voor een horloge of sieraden van Cartier. Als je dan het contrast ziet met een andere wijk waar je “winkels” tegenkomt met graaiende mensen in bakken met T-shirts en beha’s, waar Zeeman en de Wibra Bijenkorfachtig bij afsteken, dan zie je in een kort tijdsbestek enorme verschillen. Daarna zijn we door de kleine gezellige straatjes van Montmartre en over de Place du Tertre geslenterd. Maar als ik voor vandaag een top-één-locatie moet aangeven, dan moet ik zeggen dat dat de Sacré Coeur was. Wat een prachtige kerk is dat, ik liep binnen en raakte gewoon ontroerd door de schoonheid ervan! Helaas mocht je binnen niet fotograferen.

Morgen gaan we nog een dagje Parijs doen, want we hebben nog lang niet alles gezien!

Loading