Week 17 – 2011

De eerste “lange” reis met ons campertje!
Vandaag is onze eerste zesweekse vakantie begonnen! We zitten nu nog in Lunteren en willen zaterdag of zondag vertrekken. Nu Ton gestopt is met werken (en ik al mijn teveel gewerkte uren op mag nemen!), kunnen we eindelijk aan het reizen met ons campertje  beginnen. Ton kijkt hier al jaren naar uit en deze wens is nog sterker geworden na zijn hartoperatie van drie jaar geleden. Ons plan is als volgt:
  • in twee weken door Duitsland en Zwitserland
  • twee weken Italië: Toscane, Umbrië en Rome
  • in twee weken door Frankrijk en België weer terug naar Nederland

Maar zoals de naam van deze website al aangeeft, houden we van zwerven en kunnen we elk moment onze plannen wijzigen. Misschien belanden we wel in Portugal of Spanje! Als jullie deze website in de gaten blijven houden, weet je precies wat we allemaal gaan doen en waar we ons bevinden. We zouden het erg leuk vinden als jullie af en toe eens een reactie achterlaten.

Zondag 17 april 2011

Vanochtend vertrokken we om 9 uur vanuit Lunteren, uitgezwaaid door de buren Sofia, Lida en Cor en Wil. Ons doel voor vandaag is de omgeving van Koblenz, niet al te ver, zo’n 300 km, want we zijn liever om een uur of drie op de plaats van bestemming, dan laat in de middag. We houden niet van rijden over de snelweg, maar nemen kleine weggetjes. Je ziet zoveel meer, maar het schiet niet op; dat hoeft ook niet, want we hebben nog zes weken te gaan! We zijn nog nooit zo vroeg in het jaar op vakantie geweest en de tocht was adembenemend mooi met bomen vol  bloesem en het tere groen van de nieuwe boomblaadjes.

We beginnen het te leren om met een camper op vakantie te gaan. We moeten van de reis de vakantie maken en niet zoals vroeger met de caravan naar de plaats van bestemming reizen en dan dagtochten gaan maken. Toen we dus om een uur of half een bij een natuurgebied kwamen hebben we daar eerst een broodje gegeten en zijn toen eerst een wandeling gaan maken, voordat we weer verder gingen.
We hadden wat problemen om een veerpont te vinden die ons naar de overkant van de Rijn zou brengen, we hebben toen de TomTom aangezet, die ons uit de brand heeft geholpen. Lang leve de technologie!
Om een uur of vijf (!!!) waren we eindelijk bij een camping. Omdat we nu ook in het voorseizoen op vakantie kunnen, zijn we lid geworden van ACSI, zodat we voor 15 euro per nacht, inclusief electriciteit en douches op de meest luxe campings kunnen staan! Het is superrustig;  we horen nu echt bij de “grijze golf”. Blijven we ergens langer dan een nacht staan. gaan we van deze ACSI-campings gebruik maken en alleen als we ergens willen overnachten om de volgende dag weer verder te trekken, zijn we van plan om op camperplekken te gaan staan. Nu staan we dus aan het water aan de Laacher See in de Vulkaan Eifel. Morgen gaan we een rondje Laacher See lopen, 14 km, een leuk tochtje om mee te beginnen.

Maandag 18 april 2011

Net als gisteren is het weer een zonovergoten dag! ’s Ochtends is het nog wel fris, maar het is ook nog maar half april! We vertrokken om een uur of elf voor ons rondje Laacher See. Een prachtige wandeling, met als hoogtepunt de Abdij Maria Laach. Ton heeft zijn nieuwe fototoestel goed uit kunnen proberen en ik was helemaal gelukkig met mijn nieuwe gps. Ik kan mijn controlfreakerige aard weer voeden met nieuwe statistiekjes, afstanden, gemiddelden, enz. enz. Helemaal geweldig! Waar de gps eigenlijk voor bedoeld is, is voorkomen dat ik verdwaal  als ik alleen een wandeling maak. Dit is natuurlijk niet nodig als ik met Ton loop, want hij heeft een ingebouwd richtingsgevoel, maar ja, het is nu wel een erg leuk speeltje, waar ik erg blij mee ben!!!

Morgen gaan we naar Koblenz en zetten de camper dan op een P&R dichtbij de stad en gaan dan verder met openbaar vervoer. Woensdag trekken we weer verder naar het zuiden.

Dinsdag 19 april 2011

Route: Laacher See > Koblenz, v.v. Totaal 75 km.

Vandaag zijn we naar de BUGA in Koblenz geweest.  BUGA staat voor Bundes Garten Schau, oftewel een soort Floriade. Het was er prachtig weer voor, zonnig met een beetje wind en een graad of 23; perfect dus!
Als jullie nog vóór 16 oktober in de buurt van Koblenz komen, kunnen we dit aanbevelen, het is een heerlijk dagje uit. De bloemen en planten zijn prachtig (alhoewel geen Keukenhof), maar er zijn ook kunstwerken te bewonderen, er is een museum, een (water)speeltuin en wat heel bijzonder is, je kunt met een kabelbaan de Rijn over. Dit alles voor de prijs van 20 euro p.p. Er zijn voldoende horecagelegenheden die niet al te duur zijn, maar het is ook prima om voor je eigen picknick te zorgen. Er zijn overal gezellige zitjes, bankjes, ligstoelen, enz. enz. We hadden de camper op een P&R gezet, dit kostte 5 euro voor de hele dag en je kreeg er een kaartje bij voor een retourtje met een shuttlebus die je naar de plaats van bestemming bracht.
Op drie locaties van de stad zijn er activiteiten en tentoonstellingen van de BUGA. Wij startten bij de kerk waar allerlei kunstwerken  rondom bloemen te bezichtigen waren. Er was ook een waterspeeltuin voor kinderen, een podium waar elk uur een voorstelling gegeven werd, enz. enz.  Hierna gingen we met de kabelbaan over de Rijn naar een volgend festiviteitenterrein. Hier was een enorme bloemenhal, met allerlei bloemstukken uit alle delen van Europa. Het enige bloemstuk uit Nederland dat tentoongesteld stond, kwam uit Kudelstaart (of all places!!). Toen we weer met de kabelbaan terugwilden, bleek er een technisch probleem met de kabelbaan te zijn en het zou nog wel enkele uren kunnen duren voordat dat was opgelost. Terug met de kabelbaan ging het dus niet worden. We konden toen van de andere kant van de Rijn met een shuttlebus terug naar het opstappunt. Helaas wilden enkele honderden andere mensen dat ook, met het gevolg dat er een soort volksopstand ontstond; in elk geval escaleerde het behoorlijk; zelfs de politie moest er aan te pas komen………  Uiteindelijk is het ons toch gelukt om in een bus te stappen (wel als haringen in een ton!) en na wat omzwervingen hebben we ons campertje weer gevonden. Desondanks, was het een prachtige dag!

Woensdag 20 april 2011

Route: Laacher See, Koblenz, Wiesbaden, Darmstadt, Heidelberg, Heilbrunn, Öhringen, Schwalbisch Hall. Totaal 353 km.

Weer een prachtige, zonnige dag! We vertrokken om 9 uur en gingen eerst langs de bergwand, waar ik eergisteren de puf niet meer voor had na onze wandeling rond de Laacher See. Toen we parkeerden, stopte er ook een Nederlandse bus met jongelui. We dachten nog: “het zal toch niet waar zijn, een stel klierende leerlingen van een of andere school”. We hadden het gelukkig mis, het waren studenten van een  hogeschool in Delft of Den Haag. Het moet toch heerlijk zijn om daaraan les te kunnen geven! Ze liepen op de eerste plaats normaal de bus uit, zonder te klieren, zonder geschreeuw en zonder onbeschofte praat. Het kan dus wel, maar dan moet je niet op een vmbo of mbo lesgeven.

Na een mooie wandeling, waarbij we ook de tijd namen om rustig foto’s te nemen, gingen we verder,  richting het zuiden. We blijven in extase over alle bloesembomen die we overal onderweg zien; in één woord: “prachtig”!  Om een uur of drie nemen we de verkeerde afslag en zijn we het ineens zat. We stoppen op een parkeerplaats en zoeken voor één nachtje een camperplek op.  De plek is niet geweldig, maar oké, voor één nacht houden we het wel uit. Toen we wilden gaan koken, bleek het gas op te zijn en waren we genoodzaakt de stad in te lopen om ergens te gaan eten. Het had niet op een betere plaats kunnen gebeuren, want we zitten op 200 meter afstand van Schwabischer Hall, een historische stad met tientallen terrasjes en restaurants. De temperatuur is nog steeds een graad of 20 en we eten iets op een terras op een historisch pleintje. Dit is vakantie en we zijn nog niet eens in Italië!!!! Alles werkt mee,  de temperatuur, het wijntje, het biertje, het etentje, de gezelligheid, het gas dat op het juiste moment op is, de stad die precies op dat moment op loopafstand is;  we zijn gewoon geluksvogels!!!!!! Morgen gaan we weer verder richting Zwitserland, maar niet voordat we ergens koffie hebben gedronken, want we hebben geen gas meer ;(

Donderdag 21 april 2011

Route: Schwabisch Hall, Gailmund, Göppingen, Ulm, Illertissen. Totaal 172 km.

Vanmorgen schoten we lekker op, want als je om kwart over zes wakker bent en op een camperplaats staat zonder toiletgebouw, ben je snel klaar hoor! We hadden ook geen gas, dus koffiezetten zat er niet in. Om zeven uur (!!) reden we met een lege maag weg. Nog geen tien minuten later zagen we dat er een supermarkt open was waar we broodjes konden kopen. Ze verkochten er ook koffie; het kon dus niet beter! Met een Duitse “Spits” als leesvoer (de Telegraaf is er niets bij) hadden we om kwart over zeven  toch onze cafeïne binnen om de dag goed en verantwoord te beginnen.

Onze missie voor vandaag was het vinden van een campinggasfles. Vol goede moed begonnen we hieraan. Het viel niet mee. In Nederland zie je nog wel eens logo’s van “Campinggaz” bij benzinestations; hier niet. Om een uur of elf waren we bij de grote stad Ulm. Hier moest het toch gaan lukken! Op zoek naar de VVV hebben we, tevergeefs, drie keer een rondje centrum gedaan, totdat ik het idee kreeg om het bij een bouwmarkt te gaan vragen. Hier vertelde een medewerker mij dat zij het zelf niet verkochten, maar dat we bij het industrieterrein Donautal campinggasflessen zou den kunnen vinden. Een speld in een hooiberg dus, maar als de  zin in koffie maar sterk genoeg is, ga je wel op zoek naar die speld. De TomTom kwam weer in beeld en die bracht ons keurig naar eerdergenoemd industrieterrein. En bij een caravanhandel  hadden we succes! Missie volbracht.

Na deze enorme zoektocht waren we het spuug- en spuugzat en hebben een camping opgezocht. Om half een waren we al op de plaats van bestemming, zodat we een heerlijk relaxt middagje hebben gehad in het zonnetje. Een wandeling naar het stadje bracht ons in een internetcafé, waar we de weblog konden bijwerken, zodat jullie weer helemaal op de hoogte zijn.

Vrijdag 22 april 2011

Route: Illertissen, Laupheim, Ehingen, Bad Urach, Reutlingen, Pfullingen, Gammertingen, Sigmaringen, Pfullendorf, Heiligenberg. Totaal 250 km.

Vanmorgen vertrokken we weer om negen uur. Eerst maar naar een supermarkt, zodat we ons de rest van de dag niet bezig hoefden te houden met het doen van boodschappen. Toen we echter voor de automatische deuren van de supermarkt stonden, gingen die niet open! We hadden ons al wel verbaasd over het feit dat het om tien over negen nog zo rustig was. Als mensen ons hadden zien staan, moeten ze zich erg vermaakt hebben, want we zagen er vast uit als een stel  dombo’s! Toen de deuren niet open gingen, viel het kwartje pas en bedachten we dat in Duitsland de winkels waarschijnlijk op Goede Vrijdag gesloten waren!!! We hadden een serieus probleem, dat ’s avonds simpel opgelost werd met een restaurant in het dorpje Heiligenberg.

We waren n.l. neergestreken op een camperplaats, terwijl we zo’n leuke camping hadden uitgezocht voor de paasdagen!  Maar niet alleen wij hebben vakantie, maar ook alle Duitsers en met dit mooie weer hadden zij ook bedacht dat het een fantastisch kampeerweekend zou zijn. Bij twee campings werden we weggestuurd omdat het vol was. We hadden geen zin om verder te zoeken en zochten dus een camperplaats. Bovenop de Heiligenberg lukte dat. Het is een prima plek, boven op een berg met een “Schloss”. Morgen is de eerste dag van het nieuwe seizoen dat het open is voor een rondleiding. We blijven dus nog maar een dagje.

Zaterdag 23 april 2011

Vanmorgen was het niet onze dag. Ton had een lichte migraine, waardoor hij heel rustig aan moest doen om te voorkomen dat het erger zou worden. Omdat gisteren (voor ons) onverwacht de winkel s gesloten waren, moesten we vandaag toch echt boodschappen doen voor de paasdagen. We waren bang dat we naar een naburige stad zouden moeten rijden, maar dat viel gelukkig mee. De plaatselijke middenstand heeft aardig ingespeeld op alle toeristen die op de “Wohnmobilplatz” staan. Vanmorgen vertelde een inwoner van Heiligenberg dat er elke zaterdag een markt was in Heiligenberg . We waren aangenaam verrast, totdat bleek dat deze “markt” slecht één kraam was met groente en fruit uit de omgeving. Er was ook een slager en een klein supermarktje. We konden dus echt alles kopen en het bleek later ook dat het van een veel hogere kwaliteit was, dan dat je in de supermarkt koopt. Ik proefde b.v. radijsjes waar je tong van in brand stond, terwijl de supermarktradijs naar niets smaakt!

’s Middags werd er voor het eerst in het seizoen weer een rondleiding gegeven in het Slot Fürstenberg, oftewel Schloss Heiligenberg. We gingen dus op de culturele tour. Het was erg interessant, maar helaas mochten we geen foto’s en films maken. Jullie zullen het dus met deze link moeten doen.
Morgen gaan we verder richting Lichtenstein.

Loading