Zondag 24 april 2016

Route: Preci, Spoleto, Trevi, Montefalco. Totaal 80 km.

De wandeling die we vanochtend wilden maken hebben we maar overgeslagen, want de regen kwam met bakken naar beneden. We hebben er gewoon weer een stedendagje van gemaakt. Eerst naar Spoleto waar we rondgeslenterd hebben door de schilderachtige straatjes met gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. Toen we de schitterende Duomo bezochten was er net een kerkdienst aan de gang  waarin een baby werd gedoopt.

De volgende etappe bracht ons naar Trevi, waar we eerst net buiten de stad een bron bezochten waaruit het riviertje de Clitunno ontspringt. Het is een idyllische plek met een kristalhelder meertje omgeven door populieren en treurwilgen.

Op weg naar Trevi zagen we  de stad al van verre op een heuvel liggen. De weg  slingerde zich tussen de olijfgaarden door; een plaatje! We hebben  deze vakantie al veel van dit soort stadjes gezien, maar het verveelt nooit! Elk straatje, elk huis, elk pleintje, niets is hetzelfde en je vraagt je af hoe ze het bouwmateriaal in deze supersmalle straatjes aangevoerd hebben. Ik kan me ook niet voorstellen dat er ooit een welstandscommissie of een Bouw- en Woningtoezicht naar heeft gekeken, maar juist die verschillen en onregelmatigheden maken het zo mooi.

Nu staan we op een camperplek in het middeleeuwse stadje Montefalco dat het balkon van Umbrië wordt genoemd. Nou ik heb mezelf met ons kleine campertje op dit balkon op het mooiste plekje gemanoeuvreerd  en we kijken vanuit de camper uit over de vallei Valle Umbra. Hoe mooi kun je het hebben?

Maandag 25 april 2016

Route: Montefalco, Assisi. Totaal 38 km.

Het is op 25 april Bevrijdingsdag in Italië en omdat dit nu op een maandag valt, hebben de Italianen een lang weekend en is het overal  erg druk. Toen we vanmorgen om tien uur het stadje  Montefalco gingen bezoeken, bleek er al vanaf half acht een soort ‘Koningsdagmarkt’ aan de gang te zijn, waar half Umbrië op af was gekomen. Erg gezellig, maar helaas werkte het weer niet mee. Het was guur, maar in tegenstelling tot gisteren was het gelukkig droog en het zonnetje probeerde het wel.

Na Montefalco reden we naar een camping vlakbij Assisi waar we morgen heen gaan. Er rijdt vanaf de camping een shuttlebus naar de stad;  net als in Rome erg handig! Ik hoef me in elk geval geen zorgen te maken om in een druk centrum een parkeerplek te vinden…..

 

Dinsdag 26 april 2016

Route: Assisi, Arezzo, Poppi. Totaal 148 km.

De shuttlebus van de camping bracht ons vanmorgen naar het centrum van Assisi. We waren gewaarschuwd om Assisi niet op een zondag of een feestdag te bezoeken omdat het dan bijna net zo druk is als in Rome. Vandaag, de dag na de Italiaanse Bevrijdingsdag was inderdaad een goed moment, het was rustig.  Allereerst bezochten we de Basiliek van Fransiscus van Assisi. We werden  gefouilleerd door een militair; bizar toch als je een kerk wil bezoeken? De buitenkant is niet heel bijzonder, maar toen ik er binnenliep wist ik niet wat ik zag, wat een prachtige kerk! Ik heb tegenwoordig niet meer zoveel met de kerk en het geloof, maar toen ik deze basiliek binnenliep, kreeg ik een brok in mijn keel en heb ik Ton lekker in zijn eentje alles laten bekijken en heb ik me teruggetrokken in een kerkbank en ben gaan doen waar een kerk voor bedoeld is. Hierna hebben we nog een stadswandeling gemaakt en ons weer terug laten brengen door het shuttlebusje. Vijf minuten na terugkomst op de camping waren we al reisklaar en op weg naar Toscane.

Vijf jaar geleden zijn we daar geweest en waren we diep onder de indruk van de stadjes en het landschap. Lucca, Sienna, Florence en Pisa spreken nu eenmaal erg tot de verbeelding.  Nu we in Umbrië zijn geweest, spreekt deze streek ons toch nog meer aan dan Toscane. De middeleeuwse stadjes die je overal in Umbrië tegenkomt, het prachtige landschap; het ene moment glooiend, dan weer spectaculair en ruig, de vriendelijke mensen, maar bovenal de rust. Geen massatoerisme zoals in Rome, Florence en Sienna. Oké, Assisi is dan een uitzondering, maar wij hadden het goed gepland, niet op zondag en niet op een feestdag.

 

 

Woensdag 27 april 2016

Route: Poppi, Bologna, Parma, Salsomaggiore. Totaal 326 km.

Toen we gisteren een einddoel moesten bepalen voor onze reis, zag ik op de kaart de naam Poppi staan. Daar moesten we heen, want wanneer kun je nou overnachten in een plaatsje met zo’n naam? Voordat we vanmorgen vertrokken, zijn we eerst een wandelrondje Poppi gaan doen en toen bleek het een middeleeuws dorpje te zijn met een heus kantelenkasteel; heel verrassend!

We zullen nu toch echt eens een keertje richting terug moeten, want anders zijn we niet op mijn vaders 93ste verjaardag op 19 mei terug in Nederland. We hebben nog wel een paar weekjes, maar we willen ook nog rustig om ons heen kunnen kijken en mooie stadjes bezoeken. Ton heeft nog steeds zijn ‘enkelbeperking’ daarom zitten er nog steeds geen lange wandelingen in, maar een stadsbezoek lukt, met  de nodige terrasjes om uit te rusten…… ;-). Vandaag heeft hij trouwens weer voor het eerst sinds een week of twee, een stuk van 102 kilometer gereden en dat ging redelijk!

Maar ik moest behoorlijk aan de bak vandaag. Over de eerste 35 kilometer heb ik ruim een uur gedaan omdat we over een heuse bergpas heen moesten waar in de berm zelfs nog sneeuwresten lagen. De haarspeldbochten waren niet te tellen, maar het was spectaculair! Inmiddels draai ik voor een haarspeldbochtje meer of minder  mijn hand niet meer om…. Oké, niet helemaal waar;  ik zweette af en toe peentjes, maar in vergelijking met het begin van de vakantie, was het een makkie.

Donderdag 28 april 2016

Route: Salsomaggiore, Alessandria, Asti, Pinerolo, Prarostino. Totaal 294 km.

Gisteren was het einde van de tocht in tegenstelling tot het begin,  saai en ongezellig. We reden door een heel stedelijk gebied met zeker tweehonderd rotondes en vandaag begonnen we zoals we gisteren eindigden, maar het einde van de tocht maakte het weer helemaal goed, het was mooi, interessant en spectaculair. We staan nu bovenop een berg met een prachtig uitzicht. Dit is de camperplek die deze vakantie waarschijnlijk op nummer één gaat eindigen. Ons campertje had moeite om de berg op te komen, dat lukte alleen maar in zijn eerste versnelling en dan nog had ik het idee dat de motor af zou slaan. Maar we hebben het gered….. Toen we boven kwamen stond  er een instructie in het Italiaans en het Frans. Ik begreep dat we het verschuldigde bedrag van € 7,50 in de envelop moesten doen en het vignet dat in de envelop zat, zichtbaar in de camper moesten leggen. Dat willen we wel, maar er is geen envelop te vinden, geen telefoonnummer en in het hele dorp is niemand te bekennen. We wachten rustig af of er iemand komt om het geld te innen en anders is het jammer; we hebben ons best gedaan.

Vrijdag 29 april 2016

Route: Prarostino, Pinerolo, Turijn, Modane, Albertville. Totaal 222 km.

Ons Italiaanse avontuur is voorbij. Het was geweldig en we hebben er heel erg van genoten; ik misschien wel té veel. In het begin van de vakantie zakte één van mijn broeken gewoon van mijn kont en had een riem nodig, want ik was uiteindelijk tien kilo afgevallen met mijn koolhydraatarme dieet. Maar helaas in het land van de pizza, pasta en tiramisu kun je geen koolhydraatarm dieet volgen en mijn riem was niet meer nodig; mijn broek bleef gewoon weer hangen.Ook het feit dat we geen lange wandelingen hebben kunnen maken, speelt natuurlijk mee, calorieën verbranden zat er niet in. Ik moet gewoon aan de bak als we thuis zijn…..

Vandaag zijn we in Frankrijk beland en we moesten onze portemonnee wel even trekken om de tunnel tussen Frankrijk en Italië te passeren. Drie bergpassen waren nog gesloten (niet dat ik die over had gedurfd hoor), maar van de creditcard werd even € 58,50 afgetikt; of je een emmer leeggooit! Maar toen we die tunnel door waren, werden we getrakteerd op geweldige uitzichten van ruige besneeuwde bergtoppen; zó mooi! Het weer was heerlijk, daarom vonden we het om twee uur genoeg en zijn op een camping in Albertville gaan staan om de rest van de middag met een goed boek van het zonnetje te gaan genieten. Morgen zien we wel weer.

Zaterdag 30 april 2016

Nog een lekkere leesdag in de zon zagen we vanmorgen wel zitten; alleen tegen een uur of één begon het toch te betrekken. We hebben toen maar een wandeling naar het centrum van Albertville gemaakt, winkeltjes gekeken en onszelf getrakteerd op een heerlijke lunch. De zon is helaas niet meer teruggekeerd.

 

Loading