Week 18 – 2011

Zondag 24 april 2011

Route: Heiligenberg, Meersburg, Lindau, Bregenz (Oostenrijk), St. Margrethen (Zwitserland), Oberriet, Vaduz (Lichtenstein), Chur (Zwitserland). Totaal 176 km.

Zoals jullie aan de route van vandaag kunnen zien, zijn we op één dag in vier landen geweest! Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. In Oostenrijk zijn we misschien een kwartiertje geweest en dat was maar goed ook, want we hadden geen vignet voor Oostenrijk aangeschaft. We hadden ons van tevoren niet gerealiseerd dat, als we via de oostkant van de Bodensee naar het zuiden zouden trekken, we dan een stukje door Oostenrijk moesten. We konden aan de grens wel een vignet kopen, maar we zijn en blijven Nederlanders en vonden dat zonde voor zo’n klein stukje. We zijn niet aangehouden….
We schrokken ons trouwens helemaal dood van de benzineprijs in Zwitserland! Op de eerste plaats is hier de diesel duurder dan de benzine, maar de prijs van een liter diesel was hier 1,91, totdat we ons ineens realiseerden dat ze hier de euro niet gebruiken maar de Zwitserse frank! Het blijft natuurlijk nog steeds aan de hoge kant, maar niet zo abnormaal hoog als we in eerste instantie dachten.
Toen we in Zwitserland aankwamen, begon vrijwel gelijk het landschap te veranderen van “gewone” groene bergen naar rotsachtige bergen met besneeuwde toppen;  erg spectaculair! De weg voerde ons verder door het vorstendom Liechtenstein. Dit piepkleine landje ligt ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Het is zó klein en heeft zó weinig inwoners dat de nummerborden van de auto’s allemaal beginnen met de letters FL van Fürstentum Liechtenstein en slechts vier cijfers.

Na Liechtenstein kwamen we weer in Zwitserland, waar we weer een ACSI-camping op wilden zoeken, want na twee nachten op een camperplaats, snakten we naar een douche! De camping die we vonden was niet geweldig (het sanitairgebouw gelukkig wel), maar we waren al blij dat we een plekje vonden, want uiteindelijk is het nog steeds Pasen en alle campings en camperplaatsen staan bom- en bomvol. We blijven hier één of twee nachtjes staan en trekken dan weer verder.

Maandag 25 april 2011

Vanmorgen hebben we eerst heerlijk gedoucht in een prachtig sanitairgebouw;. Na het ontbijt zijn we de omgeving eens gaan verkennen. Zoals ik gisteren al schreef, is de camping niet geweldig. We verbazen ons over de enorme uitbouwen die de mensen aan hun caravan gefabriceerd hebben. Ze hebben geen plek meer om buiten te zitten. Het is eigenlijk een beetje een armoedige camping; een echte stadscamping. Toen we echter de camping afliepen voor een wandeling, waren we aangenaam verrast dat de camping aan de Rijn grenst.

We liepen een kilometer of vijf  langs deze rivier en zijn toen naar de andere kant van het dal gelopen vanwaar we een prachtig uitzicht over de stad Chur hadden. Deze stad is één van de oudste steden van Zwitserland en heeft een mooi oud stadscentrum. De hele wandeling was volgens mijn nieuwe gps 13,8 km. Ik weet niet zeker of dat wel klopt, want ik begrijp het apparaat nog niet helemaal! Ik ga me er vanavond nog maar weer eens in verdiepen, want ik moet helaas toch nog steeds op het ingebouwde richtingsgevoel van Ton vertrouwen. Het apparaat wil me n.l. de verkeerde kant uitsturen. Ik zal wel iets verkeerd hebben ingesteld……….

Dinsdag 26 april 2011

Route: Chur, Films, Disentis,  Andermatt, Wassen, Altdorf, Stans, Sarnen, Sachseln. Totaal 196 km.

We zijn vandaag van plan om wat meer naar het westen van Zwitserland te trekken,  want als we zuidwaarts blijven reizen, zitten we binnen een dag al in Italië en dat is niet de bedoeling. We willen eerst nog meer van Zwitserland zien. Het is een adembenemend mooie tocht en de bergen worden steeds hoger en ruiger. De sneeuw komt ook steeds dichterbij. Als je omhoog kijkt en de weg naar de top ziet slingeren, kun je je niet voorstellen dat je daar straks zelf ook zult rijden. Af en toe krijgen we de gelegenheid om even te stoppen om van het schitterende uitzicht te genieten en wat foto’s te maken.

Hoge besneeuwde bergtoppen met daaronder alpenweiden met her en der verspreidliggende dorpjes. De Glacier Expres komen we ook regelmatig tegen en als je deze trein ziet klimmen langs de bergwanden en de speelgoedhuisjes en kerkjes in de dorpjes ziet liggen, dan lijkt het landschap op Madurodam! Toen we daar vanmorgen reden, hadden we het echte “Zwitserlevengevoel”, niet met de grote Airstreamcaravan die je in de reclame ziet, maar met ons oude Volkswagenbusje dat het prima deed! We wisten niet zeker of we de Alpen wel zouden kunnen “bedwingen”, want ons T4-busje heeft een motor met een vermogen van slechts 75 pk, maar hij is met vlag en wimpel geslaagd! Het gaat niet snel en als er een uitwijkmogelijkheid is, gaan we even aan de kant om de file achter ons te laten passeren.

Zo vroeg in het jaar in de Alpen rijden, heeft wel zijn beperkingen. De route die we naar het westen hadden uitgestippeld , moesten we halverwege noodgedwongen drastisch wijzigen omdat de Susstenpas nog gesloten was. We zijn toen maar naar het noorden gereden, waar we een prachtige camping vonden met een plaats direct aan een meer. Het is toch heerlijk als je je plannen zo ter plekke kunt wijzigen. Deze vrijheid is voor ons echt vakantie!

Woensdag 27 april 2011

Voor het eerst deze vakantie zien we geen strakblauwe hemel, maar is het een bewolkte wereld waarin de toppen van de bergen niet goed zichtbaar zijn; goed wandelweer dus. Ik heb me inmiddels verder verdiept in de gps en volgens mij begin ik het te begrijpen. Vandaag ga ik het uitproberen. We lopen naar het dorpje Sachseln. Het dorpje is bekend vanwege Nicolaas van Fluë, beter bekend onder de naam Broeder Klaus. We hadden nog nooit van deze heilige gehoord, maar hier in de omgeving is hij de nationale held! Hij leefde in de vijftiende eeuw en zijn graf bevindt zich in de parochiekerk van Sachseln. In 1984 heeft Paus Johannes Paulus II een bezoek gebracht aan deze kerk om het graf van Broeder Klaus te bezoeken. De kerk is prachtig, maar het altaar is het kroonjuweel!

De gps bracht ons ook weer terug naar de camper; ik ben dus vanaf nu een volkomen onafhankelijke vrouw ( in elk geval wat wandelen betreft ;)). Morgen gaan we verder zuidwaarts naar Locarno. Dit is nog steeds Zwitserland; het ligt aan het Lago Maggiore, maar klinkt al lekker Italiaans!

Donderdag 28 april 2011

Route: Sachseln, Sarnen, Stans, Altdorf, Wassen, Andermatt, St. Gotthardtunnel (17 km), Biasca, Bellinzona, Locarno. Totaal 176 km.

De mensen die onze route goed in de gaten houden, zien dat we tot en met Andermatt dezelfde weg terug hebben genomen die we eergisteren ook gereden hebben. Dit was noodzakelijk omdat er nog steeds enkele passen afgesloten zijn. De meeste passen gaan in mei weer open.
We gaan eerst naar het dorpje Fluëli Ranft, waar Broeder Klaus (zie gisteren) geboren is. Het ligt boven op een berg en het dorpje bestaat uit een kerkje, een supermarkt, verschillende hotels en het geboortehuis van Broeder Klaus. Het is echt Zwitsers, met alpenweiden waarin hier en daar een chalet staat en de klingelende koeienbellen. De Milkareclame is er niets bij.

Nadat we in dit dorpje rondgekeken hadden, gingen we op weg naar het zuiden. Het is nog steeds erg bewolkt en de meeste bergen zitten verstopt in een dik wolkendek; erg jammer, want we zien weinig van de omgeving. Gelukkig was dit eergisteren anders, want toen hebben we enorm kunnen genieten van het uitzicht. Vandaag rijden we voornamelijk op de grote weg en we schieten dus lekker op. Om een uur of twaalf zijn we al bij Bellinzona en hebben daar een middeleeuws kasteel bezocht, Castle Grande.

Dit kasteel staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In eerste instantie zag ik mezelf niet al die eeuwenoude, uitgesleten trappen opklimmen, want ik heb nogal last van mijn knie, maar tot onze grote verbazing was er een lift die ons naar boven bracht! Een bezoek aan dit kasteel is absoluut de moeite waard.

Na het bezoek aan het kasteel gingen we op weg naar de camping. We hadden er vanmorgen al een uitgezocht en de coördinaten ingevoerd in de TomTom. Binnen tien minuten waren we op de plaats van bestemming en begonnen we aan een heerlijk relaxt middagje (in de camper, want het regent voor het eerst in de vakantie. Zitten we bijna in Italië………)!

Vrijdag 29 april 2011

Vandaag zijn we met de bus naar Locarno geweest. Eigenlijk wilden we gaan lopen, maar na 1632 meter (mijn gps’je!) kwam de regen met bakken naar beneden. We zijn toen maar naar een bushalte gelopen. Als het ’s middags droog zou zijn, konden we altijd nog lopend terug. In Locarno zochten we eerst een internetmogelijkheid om de weblog bij te werken. In een gezellig cafeetje hadden ze gratis draadloos internet, dus onder het genot van een kopje koffie konden we jullie weer bijpraten. Inmiddels was het droog geworden en we zijn toen slingerend door Locarno naar Ascona gelopen. Het weer was niet goed genoeg om dit met de boot te doen, wat natuurlijk nog leuker geweest was, maar niet in de regen. Locarno en Ascona hebben een echte Italiaanse sfeer, tenminste dat vonden we, want we zijn nog nooit in Italië geweest (alhoewel, vorig jaar was ik natuurlijk wel met Fenneke en Sylvia in Rome!).

We hebben een geweldige dag gehad, maar lopend terug zou te laat worden, dus hebben we toch maar besloten om voor de tweede keer op een dag bij te dragen aan het winstpercentage van het Zwitserse busbedrijf, want niet alleen de benzine is duur, maar een ritje met de bus slaat ook een gat in het vakantiebudget……

Zaterdag 30 april 2011

Route: Locarno, Luino, Varese, Como, Milaan, S.Angelo, Casalpusterlengo, Parma. Totaal 311 km.

Vandaag verlaten we Zwitserland en gaan op weg naar Italië, maar deze dag vergeten we maar snel! Het eerste stuk tot aan Luino was het landschap nog prachtig, daarna werd het een saaie, ongezellige rit. Onafgebroken stadjes, die niet om aan te zien waren en tussen de stadjes een vlak, onaantrekkelijk landschap. We houden niet van de grote weg, maar als we ooit weer door het noorden van Italië moeten rijden, pakken we de snelweg. Uiteindelijk zijn we bij Parma maar op een camperplek gaan staan om de volgende dag vroeg te kunnen vertrekken. Het weer begint trouwens wel op te knappen; dat biedt perspectieven voor de komende dagen.

Loading