Maandag 1 mei 2016

Route: Albertville,  Annecy, Bourg-en-Bresse, Dijon, Villegusien-le-Lac. Totaal 365 km.

Op 1 mei wordt in Frankrijk de Dag van de Arbeid gevierd en dat was te merken ook. Op zondag zijn normaal gesproken alle supermarkten open, maar vandaag dus niet. Gelukkig vonden we wel een bakker, maar daar hield het ook mee op. Dat zou dus vanavond een omeletje met ham worden; ook lekker, maar we hadden geluk, op onze mooie (gratis) camperplaats aan een meer, stond op 200 meter afstand een restaurantje, waar ze voor 14 euro p.p. een driegangenmenu serveerden. Tja, wat doe je dan……

Het weer was vandaag niet om over naar huis te schrijven. We zaten nog behoorlijk hoog in de bergen en de temperatuur schommelde tussen de twee en de zes graden; het sneeuwicoontje op het dashboard is niet weggeweest. De bomen op de bergen waren wit bevroren en er haalde ons een auto in die sneeuw op zijn dak had liggen. Gelukkig klaarde het aan het einde van de middag op.

2 en 3 mei 2016

Route: Villegusien-le-Lac,  Luxemburg, Namen,  Oteppe, Lunteren. Totaal 710 km.

De vakantie zit er weer op. Het is geweldig geweest ondanks dat het een totaal andere vakantie geworden is dan we van plan waren. Ton zijn enkel was de beperkende factor en daarom hebben we niet één wandeling kunnen maken, maar wel veel steden, kastelen, kerken (ontelbaar!!!), citadellen en bankjes in parken bezocht. In steden loop je ook veel, maar daar heb je gelukkig veel terrasjes, koffiebars en restaurantjes waar we dan ook veelvuldig gebruik van hebben gemaakt.

De hoogtepunten van de vakantie waren toch wel Rome en Umbrië alhoewel Rome veel en veel te druk is. Wij waren er begin april en je kon al over de hoofden lopen. Als je van plan bent om naar Rome te gaan en de Sint Pieter en de Sixtijnse Kapel wilt bezoeken, moet je echt héél erg vroeg daar zijn; om acht uur of zo. Je kunt net zoals wij een gids nemen, want je hoort echt veel, maar eigenlijk té veel. Wij zouden het de volgende keer in elk geval niet meer doen. De ‘ronselaars’ die je overal aanschieten met foldertjes ‘skip the line’ moet je dan links laten liggen en gewoon in de rij gaan staan, veel geduld hebben en voldoende water meenemen. Mijn verslag over onze eerste dag in Rome over de Trevifontein, het Colosseum, enz. was weggevallen; er stonden alleen de foto’s. Als je dat stukje alsnog wil lezen, kijk dan even bij donderdag 14 april.

Tot slot nog even alle totalen, gemiddelden en afstanden. We hebben 5.044 kilometer gereden en daar hebben we 99 uur en 35 minuten over gedaan. De camper (en ik 😉 ) hebben dus behoorlijk zuinig gereden, nl. 1 : 12,5! Het rijden viel niet altijd mee, soms brak het benauwde zweet me uit, maar ik heb de camper krasloos en zonder één deukje door de bergen en drukke steden weer terug in Lunteren gekregen. Ton kan weer ademhalen….

We zijn veertig dagen weggeweest en hebben in totaal op twintig gratis camperplaatsen gestaan. De andere twintig campings en betaalde camperplaatsen varieerden van 5 tot 21 euro. De gemiddelde overnachtingsprijs komt daarom voor veertig nachten slechts uit op € 11,15. Dat komt natuurlijk ook omdat we in het voorseizoen van de ACSI-prijzen gebruik konden maken. Als je in de zomer gaat ben je, zeker in Italië, stukken duurder uit. Alle camperplaatsen en campings waar we zijn geweest staan in de twee ACSI-gidsen van de NKC.

Ik heb me ’s avonds in onze Zwerfcamper prima vermaakt met het schrijven van de reisverslagen en het selecteren van foto’s. Het motiveert me ook enorm om jullie reacties op Facebook, WhatsApp en via e-mail te lezen! Ik wil jullie hiervoor hartelijk bedanken en ik hoop iedereen de volgende vakantie hier weer te treffen!

Hartelijke groet,
Elly en Ton

Loading