Week 19 – 2011

Zondag 1 mei 2011

Route: Parma, Reggio Nell’Emilia, Modena, Abetone, La Lima, Pontepetri, Badi, Castiglione del Pepoli, Barberino di Mugello. Totaal 251 km.

Zo onaantrekkelijk als het landschap gisteren was, zo prachtig was het vandaag! We hebben alleen maar kleine weggetjes genomen, die de stuurmanskwaliteiten van Ton enorm op de proef stelden! Ik neem mijn petje voor hem af! Van de week in Zwitserland zijn we kronkelweggetjes en haarspeldbochten tegengekomen, maar die vielen in het niet bij die van vandaag! We hebben ook weer besneeuwde bergtoppen gezien, maar zelf zijn we niet zo hoog gekomen als in Zwitserland, toen we echt in de sneeuw zaten.

We hebben vandaag ontzettend genoten van de tocht, die alles bij elkaar zes uur geduurd heeft, want de snelheid lag gemiddeld op 40 km per uur door al het gekronkel. We waren ook weer zo blij met ons campertje, want de weggetjes waren ook vaak erg smal en daar had je het toch moeilijk gehad met een caravan, zelfs met ons kleine Kipje.

We staan nu op camping Il Sergente, waar Pim, Ria, Theo en Ine vorig jaar gestaan hebben. Het is een prachtige camping met een restaurantje waar we vanavond gezellig gaan eten. Ze hebben hier ook een wasmachine met droger, waar ik op dit moment gebruik van maak. Helaas hebben ze geen draadloos internet, maar ik mag van de campingeigenaar zijn computer gebruiken, zodat ik tot en met vandaag jullie weer helemaal op de hoogte heb gebracht! De foto’s zet ik er wel een andere keer op, want ik zit nu aan de receptie en allerlei kampeerders komen mij vragen stellen in het Italiaans en zoals jullie weten, ben ik daar niet echt goed in 😉

Maandag 2 mei 2011

Vandaag stond Florence op het programma. De moeder van de campingeigenaar had ons in een mengelmoesje van Italiaans/Duits/Engels (meer Italiaans dan wat anders) verteld dat we met de bus naar Florence konden rijden. We konden de buskaartjes bij haar kopen en de bus zou om 8.30 uur vertrekken en dan zouden we om 18.30 uur weer terug zijn. Perfect dus! Wat zij ons echter er niet bij vertelde dat de buschauffeur het na twintig minuten voor gezien hield en ons in een dorpje uit liet stappen. Daar stonden we; we wisten niet waar we waren en hoe we uiteindelijk in Florence terecht konden komen. Op een gegeven moment kwam er een bus aan en ik vroeg in het Engels of hij naar Florence ging. Hij sprak geen Engels, maar begreep me gelukkig wel. Hij gebaarde dat we in konden stappen. Na een half uur stopte de bus en begrepen we dat we er weer uit moesten. De chauffeur zei “bus two” en daar stonden we weer. Bus “twee” kwam er snel aan en dit bleek een stadsbus te zijn waar we geen kaartje voor hadden. We zijn maar gewoon gaan zitten. Na tientallen haltes kwamen we uiteindelijk in het centrum van Florence aan. We zijn toen eerst maar naar de VVV gegaan om te vragen hoe we in godsnaam weer terug moesten naar de camping, want we hadden geen idee natuurlijk waar we allemaal geweest waren.

Eindelijk konden we aan onze stadswandeling gaan beginnen! Het eerste gedeelte van de wandeling vonden we een beetje tegenvallen; veel verwaarloosde oude huizen en vieze straatjes. Hoe verder we echter kwamen, hoe beter het werd. De meeste kerken zijn aan de buitenkant vrij saai en sober, maar zo gauw je binnen bent, weet je niet wat je ziet! Prachtige muur- en plafondschilderingen, beelden en mozaïeken; onwaarschijnlijk mooi! Er is echter één kerk, de kathedraal di Santa Maria del Fiore, die heeft aan de buitenkant juist een hele overdadige uitstraling.
Voor degenen die al in Florence geweest zijn, zal ik de andere bezienswaardigheden noemen die we hebben bezocht:
  •  Chiesa di Santa Maria del Carmine
  •  Chiesa di Spirito (was net vijf minuten daarvoor gesloten!)
  •  Chiesa di San Salvatore Ognissanti
  • Palazzo Pitti (de Boboli tuinen waren helaas gesloten!)
  • Ponto Vecchio (Romeinse brug)
  • Galleria degli Uffizi
  • Piazza della Signoria
  • Pallazo Vecchio
  • Piazza Santa Maria Novella
  • Battistero (een gedeelte van de deur zie je op deze foto)
Van de scootertjes word je helemaal gek in Florence. Ik wist dit eigenlijk ook nog wel van vorig jaar in Rome, maar ik was dit eigenlijk weer een beetje vergeten. De parkeerplaatsen voor deze wegmonstertjes waren wel grappig, zoals jullie op de foto kunnen zien.
De terugreis ging helemaal goed, dankzij de informatie bij de VVV!

Dinsdag 3 mei 2011

Route: Monte di Fo, Bargo San Lorenzo, Pontasieve, Greve in Chianti, Radda in Chianti, Bucine, Capannole. Totaal 166 km.

Vandaag hebben we de Chiantistreek doorkruist. Een landschap dat we nog nooit eerder gezien hadden. Een gebied met kasteeltjes, heuvels met wijngaarden, olijfboomgaarden, cypressen, bremstruiken en middeleeuwse dorpjes.

We hadden veel over Toscane gehoord en gelezen en het is inderdaad zo mooi als iedereen zegt en dan hebben we nog niet eens Siena en Lucca gezien!

Woensdag 4 mei 2011

Vandaag hebben we een dagtocht gelopen door de Chiantistreek. Het was in één woord prachtig, maar ook supervermoeiend! Bergje op, bergje af, maar met schitterende vergezichten.

Ton kon nu ook rustig rondkijken, want in de auto moet hij toch steeds behoorlijk opletten. Toen we vertrokken was het stralend weer, maar halverwege werd de lucht inktzwart en ja hoor, een onvervalste onweersbui zorgde voor een nat pak. Dit duurde gelukkig niet lang en konden we weer in het zonnetje genieten van de prachtige Italiaanse huizen, hacienda-achtige paleisjes boven op de heuvels. De mensen hier leven als God in Italië.
Ik heb mijn gps nu helemaal door en die heeft ons vandaag meerdere malen gered (volgens Ton overdrijf ik nu schromelijk ;)).

Donderdag 5 mei 2011

We zitten op dit moment op een terrasje in het oude centrum van Arezzo. Ik had mijn laptopje meegenomen, omdat ik maar steeds geen internetverbinding kan vinden. Op dit terras hebben ze gelukkig WiFi; eindelijk kan ik jullie weer bijpraten!

Arezzo is helemaal geweldig! We hadden ons er eigenlijk niet zo veel van voorgesteld omdat iedereen het alleen maar had over Florence, Siena en Lucca, maar het spreekt ons eigenlijk nog meer aan dan Florence, waar we maandag waren.

Het is een stuk kleinschaliger dan Florence, maar heel indrukwekkend. Toen we de kathedraal Duomo binnenkwamen klonk er prachtige orgelmuziek met zang. We dachten dat het een cd was, maar het bleek “live” te zijn. Een man in een morsig regenjasje speelde de sterren van de hemel en een andere man zong ontroerend mooi. Ik kreeg er een brok van in mijn keel! Ik denk dat dit de mooiste kerk is die we tot nu toe gezien hebben. 

Voor een uitgebreidere indruk van Arezzo moeten jullie maar op de link klikken.

Vrijdag 6 mei 2011

Route: Capannole, Asciano, Siena, Murlo. Totaal 82 km.

Vanmorgen vertrokken we voor een relatief kort ritje. Morgen willen we naar Siena, maar we willen eerst nog wat meer van de streek zien. Op de weg tussen Asciano en Siena ligt een gebied dat totaal anders is dan de Chiantistreek. In tegenstelling tot de olijf- en wijngaarden van het Chiantigebied, heb je hier een min of meer kaal landschap van met gras begroeide heuvels afgewisseld met kale rotsen, de Crete Senesi. Je hebt hier ook nog de Accona-woestijn, maar die hebben we nog niet gevonden. Deze “woestijn” lijkt op een maanlandschap. We gaan hier van de week ook nog naar op zoek.

Zaterdag 7 mei 2011

Na Florence en Arezzo is Siena de derde belangrijke Toscaanse stad die we bezocht hebben en het was weer een ervaring die we niet snel zullen vergeten. De smalle steegjes van Siena hebben meer een middeleeuwse, authentiekere uitstraling dan de andere twee steden. Het Piazzo del Campo is het hart van de stad. In het midden van het plein staat de Fonte de Gaia, de belangrijkste fontein van Siena. Het water wordt aangevoerd door een ingenieus systeem van meer dan 25 kilometer aan ondergrondse aquaducten en kanalen. Helaas hebben we hier niets van kunnen vinden.

In Siena heb je net als in Florence een kathedraal, de Duomo. In de twaalfde eeuw wilde Siena de strijd aangaan met Florence en moest deze kathedraal twee keer zo groot worden dan de Duomo in Florence. De uitbraak van de pest in 1348 bracht een eind aan die illusie. Het is Siena echter wel gelukt om een prachtig rijk versierde dom te bouwen, die absoluut gelijkenis vertoond met de dom in Florence. Met dit verschil dat we hier niet achteraan een rij van vijftig meter hoefden aan te sluiten om de binnenkant te kunnen bewonderen. De dom is in één woord “prachtig”.
 
Het is verbazingwekkend dat alle kunstwerken zo gedetailleerd uitgewerkt konden worden. Het is dan ook begrijpelijk dat de bouw van zo’n kerk ruim tweehonderd jaar duurde.
Na afloop van deze geweldige dag hebben we heerlijk op zijn Italiaans geluncht in een steegje in Siena. Daarna gingen we weer op zoek naar de camper. Ik was benieuwd of hij nog ongeschonden op de parkeerplaats zou staan, want we hadden hem geparkeerd op een onofficiële parkeerplaats in de buurt van het oude centrum. Een parkeergarage is voor ons niet mogelijk, vanwege de hoogte van de camper (2,70 meter) en voor een camperparkeerplaats durven ze hier 20 euro te vragen! Van de week in Arezzo was dit gratis. Maar ik had me geen zorgen hoeven maken, want ons campertje stond keurig op ons te wachten.

Loading