Week 2 – 2019

Maandag 7 januari 2019

Route: Antequera, Ronda. Totaal 104 km.

We hebben heerlijk geslapen op ons privécampinkje. We hadden de gordijntjes niet dichtgedaan omdat we toch helemaal alleen stonden en daarom konden we vannacht de adembenemend mooie sterrenhemel bekijken. Maar wat we nog mooier vonden, was de zonsopgang; dit was een ochtend met letterlijk en figuurlijk een gouden randje!

Na het ontbijt zijn we met de camper helemaal naar boven gereden naar het bezoekerscentrum van El Torcal, waarvandaan er een aantal spectaculaire wandelingen zijn uitgezet. Ik was blij dat ik een stok had meegenomen want het was een knap lastige wandeling waarbij je over rotsblokken en stenen je weg moest zien te vinden; ik voelde me af en toe net een berggeit, alhoewel iets minder lenig 😉

Gisteren vonden we de rotsformaties rondom onze kampeerplek al gigantisch, maar wat we vandaag tijdens onze wandeling zagen, overtrof dat in het kwadraat. Je voelt je ontzettend nietig als je daar loopt. Het bezoekerscentrum was een beetje een teleurstelling, want er is een heleboel informatie over het ontstaan van de rotsformaties, maar helaas alleen in het Spaans.

Dinsdag 8 januari 2019

We merken wel dat we in het binnenland tussen de bergen zitten, want het vriest hier ’s nachts twee graden. Overdag is het heerlijk; in de zon een graadje of 20, maar in de schaduw zeker 10 graden frisser.

Onze camperplaats ligt een half uurtje lopen van het oude centrum van Ronda en dat was ons doel voor vandaag. Dit oude centrum is ommuurd en ligt bovenaan een ravijn met een diepte van 110 meter.  Hier bevindt zich ook het monumentale Puente Nuevo, de Nieuwe Brug, die 98 meter hoog is. Vanaf deze brug kijk je het diepe ravijn in en heb je een mooi uitzicht over de riviervallei. De bouw van de brug begon in 1735 en in 1740 stortte de onvoltooide brug in en kwamen 50 arbeiders om het leven. In 1751 werd de bouw hervat en in 1793 was de brug voltooid.

Slenterend door het oude centrum kwamen we door smalle straatjes met typisch Spaanse huisjes en veel mozaïekwerk. Ronda heeft ook gezellige winkeltjes en restaurantjes. Onze lunch vandaag bestond uit het Menu del Dia, oftewel een dagmenu van drie gangen voor een tientje. Vanavond brood; lekker makkelijk!

Woensdag 9 januari 2019

Route: Ronda, San Pedro, Estepona, La Linea de la Concepcion (Gibraltar). Totaal 113 km.

We zijn weer “Terug naar de Kust”, de melodie van dat liedje speelt de hele dag al door mijn hoofd. Het is hier gelijk 10 graden warmer dan in het binnenland. De 45 kilometerlange slingerweg van Ronda naar San Pedro leverde schitterende vergezichten op, maar nu zien we weer de enorme witte apartementencomplexen die uit de grond gestampt worden om zoveel mogelijk toeristen te kunnen herbergen.

We zitten nu nog wel in Spanje maar op loopafstand van de grens van Gibraltar. Vanuit onze camper kunnen we de rots van Gibraltar zien en we zijn vanmiddag alvast een keer daarheen gelopen. Het is wel bijzonder om eerst je paspoort te moeten laten zien aan een Spaanse douanebeambte en daarna aan een Engelse. Toen we de grens overgingen, waren we nogal teleurgesteld. Het was druk, overal afschuwelijke flats, maar toen we een tunneltje door waren gelopen, veranderde de chaos in een typisch Engelse stad. Veel terrasjes, veel Engelse winkels, zoals Debenhams, Marks & Spencer en veel parfumeriewinkels, waar ik mijn favoriete geurtje (Paris van Yves Saint Laurent) taxfree heb aangeschaft. Voor we terugliepen hebben we op een terrasje bij een Engelse pub met een temperatuurtje van 20 graden een biertje gedronken. Bijzonder toch op 9 januari!

Donderdag 10 januari 2019

Als je in Gibraltar bent, moet je natuurlijk met de kabelbaan van 412 meter de rots op. Het uitzicht hier was fenomenaal en de berberaapjes zijn schattig om te zien, maar zo brutaal als apen maar zijn kunnen.

Voordat we naar de kabelbaan gingen, wilden we eerst even ergens lunchen. Wat is er dan leuker  voor een anglofiel als ik om dat op Engels grondgebied in een Engelse pub te doen en als ze dan ook nog een echt full English breakfast serveren kon mijn dag niet meer stuk. De calorieën heb ik maar voor lief genomen en ze er vandaag hopelijk weer afgelopen (15.172 stappen volgens mijn stappenteller).

Voor de camperaars die mijn website volgen, heb ik nog wel een waarschuwing. Als je bijna bij de camperplaats aankomt (sitecode 21627), staat er regelmatig iemand in een gele jas die zegt dat je hem 20 euro moet betalen voor het parkeren. Doe dit niet, want je komt even later bij de slagboom en krijg je de officiële parkeerkaart voor 12 euro per dag. Ik was hier toevallig al twee keer voor gewaarschuwd door andere camperaars. Ons is het gisteren niet gebeurd, maar toen wij vanmorgen naar Gibraltar liepen, werd er een automobilist aangehouden door deze man. De vrouw pakte haar portemonnee al totdat ik gebaarde dat ze niet moest betalen. Dit werd mij niet bepaald in dank afgenomen door de man in zijn gele jas. Ik begrijp niet dat de politie hier niets aan doet, want dit fenomeen moet toch ook bij hen bekend zijn.

Vrijdag 11 januari 2019

Route: La Linea de la Concepcion (Gibraltar), Malaga, Torre de Benagalbon, Cajiz, Iznate.
Totaal 178 km.

Gibraltar is ons verste punt geweest van deze vakantie, we zijn namelijk van ons plan afgestapt om via Portugal terug naar Nederland te gaan. De westkust daar is ’s winters onstuimiger dan de oostkust van Spanje, waar het in elk geval heerlijk weer is. Bovendien is de totale afstand korter en makkelijker. Voeg daarbij onze wens om Alhambra in Granada nog te bezoeken en onze keus was gemaakt. We zijn dus vanmorgen aan onze terugreis begonnen. Weer een klein stukje het binnenland in, want de campings langs de kust zijn allemaal vol en we waren wel weer eens aan een douche toe….. We staan nu op een klein rustig campinkje (sitecode 26719) met een prachtig uitzicht.

 

Zaterdag 12 januari 2019

Route: Iznate, Motril, Velez de Benaudalta, Granada, Zubia. Totaal 128 km.

Via een groep op Facebook waar ik lid van ben (Overwinteren met de Camper) hadden we het advies gekregen om naar een camping bij Granada te gaan waar we ook tickets voor Alhambra konden bestellen en dat is gelukt. Morgen gaan we er heen.

Vóór de ingang van de camping stopt de bus naar het centrum van Granada, daarom zijn we vanmiddag alvast een rondje sightseeing gaan doen. Leuke straatjes en steegjes, mooie gebouwen waarvan de kathedraal  het indrukwekkendst is en is op de plaats gebouwd waar vóór 1492 een moskee stond. Die werd na de verovering door de christenen met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor de kathedraal. Omdat ook toen al de mentaliteit van “mañana, mañana” bestond, duurde het meer dan tweehonderd jaar, waren ze drie architecten en evenzoveel bouwstijlen verder voordat de kathedraal  eindelijk klaar was.

.

 

 

 

Zondag 13 januari 2019

Dit was een topdag! Om negen uur vanmorgen zijn we met een taxi vanuit de camping naar het Alhambra gegaan. Oké, we hebben het de hele vakantie nog niet zo koud gehad, want het vroor behoorlijk. Er waren fonteinen in de tuinen van het Alhambra die niet werkten omdat er een dikke ijslaag op lag. Alle Spanjaarden en de busladingen Japanners droegen dikke winterjassen, sjaals en handschoenen, maar ja, die hadden wij niet bij ons en daar liepen wij, wel met een fleecejack onder onze zomerjas en dat was het dan. Maar wat hebben we genoten vandaag!

Het Alhambra was het laatste Islamitische bolwerk in Spanje dat heerste van 1238 tot 1492, toen het veroverd werd door Christelijke koningen. Die waren echter zó onder de indruk van de pracht en praal van de paleizen dat ze die niet hebben vernietigd en we nu nog steeds kunnen genieten van het enige bestaande middeleeuws Moors paleis.

De tickets voor het Alhambra zijn niet alleen voor de drie paleizen, maar ook voor de tuinen en de buitenverblijven van de sultans die we eerst bezocht hebben en toen waren we al onder de indruk. Maar de paleizen waren het hoogtepunt met de gedetailleerde gebeeldhouwde wanden, plafonds, de mozaïeken en het houtsnijwerk van de deuren; zoiets moois hebben we niet eerder gezien. We hebben een boek gekocht met de geschiedenis en de architectuur van het Alhambra, maar wat belangrijker is met prachtige foto’s die je met je eigen camera nooit kunt vastleggen.

Zoals ik al zei, het was een topdag en uiteindelijk hebben we het ook nog warm gekregen toen we vanmiddag nog heerlijk in een T-shirt in de zon konden zitten.

Loading