Week 20 – 2o11

Zondag 8 mei 2011

We hebben het ontzettend naar onze zin in hier in Toscane. We zijn van plan om nog een klein stukje zuidelijker te gaan om het zuiden van Toscane nog wat beter te bekijken, maar Umbrië en Rome gaan het niet meer worden. We willen n.l. ook nog naar het noorden van Toscane om Lucca en Pisa te bezoeken. Daarna nog naar Cinque Terre, dat zijn vijf vissersdorpjes aan de golf van Genua die ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. Omdat we de vorige keer niet alles in Zwitserland konden zien vanwege de afgesloten passen, gaan we ook nog naar Wallis. We hebben dus geen tijd om nog zuidelijker te gaan, want we hebben uiteindelijk maar zes weken vakantie ;)!

Maandag 9 mei 2011

Route: Murlo, Vescovado, Asciano, Sinalunga, Cortona, Torrita di Siena. Totaal 124 km.

Vandaag zijn we eerst wat oostelijker Toscane ingetrokken, want we wilden het middeleeuwse stadje Cortona bezoeken. Deze stad was weer zo’n juweeltje wat we eigenlijk niet verwacht hadden. De stad ligt bovenop een heuvel en de slingerende weg naar boven was prachtig. Je had steeds een wisselend gezicht op de vallei en de op één na hoogste vulkaan van Italië, de Monte Amiata. De stad is ommuurd door een Etruskisch bouwwerk uit de derde eeuw voor Christus. Als je door de poort de stad inloopt, kun je je voorstellen hoe het er in de middeleeuwen uit heeft gezien. Op verschillende plaatsen in de stad worden er huizen en gebouwen gerestaureerd. Er staat dus wel veel in de steigers, maar er blijft genoeg te bewonderen over. Franciscus van Assisi heeft een tijdje in Cortona gewoond nadat hij uit Assisi vertrokken was. In de Franciscuskerk is een habijt van hem tentoongesteld. Erg indrukwekkend!
Omdat we niet meer zo ver wilden rijden, zochten we een camperplaats uit in het plaatsje Torrita di Siena en dit was een aangename verrassing. Deze camperplaats ligt aan de rand van het stadje met een schitterend uitzicht over een heuvelachtig landschap. We zijn de enige kampeerders. Normaal gesproken vind ik dat niet prettig, maar hier heb ik er niet zo’n moeite mee, waarom weet ik niet; ik heb er gewoon een goed gevoel over. Toen we de camper neergezet hadden, wilden we even de benen strekken en een wandeling gaan maken naar het stadje en hier kwam de volgende grote verrassing; het was n.l. een prachtig ommuurd oud stadje, met prachtige doorkijkjes in poortjes en  straatjes. Dit stadje was gewoon een extra cadeautje aan het eind van een geweldige dag!

Dinsdag 10 mei 2011

Route: Torrito di Siena, Montepulciano, Chianciano Terme, Abbadia San Salvatore, Sorano, Pitigliano,  Saturnia. Totaal 126 km.

Vanmorgen hebben we eerst als een landheer- en landvrouw ontbeten op ons terras terwijl we uitkeken op de wijngaarden waar onze pachters hun werk zouden moeten doen. Het was nog geen acht uur en we zijn ook geen al te autoritaire grootgrondbezitters, daarom hebben we nog geen actie ondernomen om hen op hun plichten te wijzen……………….. Gekheid natuurlijk, maar toen we vanmorgen daar op het bankje op de camperplek zaten met dat prachtige uitzicht, voelden we ons de koning te rijk!!! We hebben alles bij ons en ons campertje brengt ons op dit soort unieke plekjes. Ik heb het al eerder gezegd, we zijn gewoon geluksvogels!
Om kwart voor negen waren we al in Montepulciano, één van de oude stadjes in het zuiden van Toscane. Gisteren in Cortona hadden we nog problemen om een parkeerplaats te vinden, maar we waren nu zó vroeg, dat parkeren geen enkel probleem was. We konden heerlijk op ons gemak dit oude stadje bekijken, met al zijn kleine straatjes, poortjes, kleine winkeltjes en weer een Duomo. Deze kerk was duidelijk minder mooi dan de Duomo’s in Florence en Siena, waaraan je kunt zien dat de twee laatstgenoemde steden veel belangrijker waren dan een stad als Montepulciano.
Na dit vroege bezoek gingen we naar de vulkaanstadjes Sorano, Sovana en Pitigliano. We wisten niet wat we moesten verwachten, maar toen we vlak voor Sorano een haarspeldbocht namen, lag daar ineens het stadje op een rots. We slaakten allebei een kreet van verbazing, we waren n.l. zó enorm verrast door die aanblik; zoiets hadden we nog nooit eerder gezien. Eeuwenoude huizen, allemaal verschillend van vorm, maar toch een eenheid, waarschijnlijk door de kleur van de stenen waar de stad mee gebouwd was. Deze middeleeuwse stad was toch wel enigszins met de tijd meegegaan, getuige de schotelantennes die ook allemaal dezelfde kleur bruin hadden. Het is geweldig om door zulke stadjes te lopen, overal kleine poortjes en doorkijkjes in de straten. We krijgen er maar geen genoeg van! Morgen gaan we de andere twee vulkaanstadjes, Sovana en Pitigliano, bezoeken.

Woensdag 11 mei 2011

Route: Saturnia, Sovano, Pitigliano, Manciano, Albinia, Fonteblanca, Marina di Grosseto. Totaal 145 km.

Na het indrukwekkende bezoek gisteren aan Sorano, wilden we de twee andere vulkaanstadjes ook bezoeken. Sovano viel echter tegen, maar Pitigliano voldeed meer aan onze verwachtingen. Aan de buitenkant is dit stadje het indrukwekkendst van de drie, maar het kleinschalige Sorano heeft echt onze harten gestolen. Als jullie ooit hier in de buurt zijn, kunnen we een bezoek van harte aanbevelen!

Na het bezoek aan Pitigliano, vertrokken we richting kust. Hiervandaan willen we weer langzamerhand richting het noorden trekken. Ik heb de TomTom even laten berekenen hoe ver we van huis zitten, want we zitten nu op het zuidelijkste punt van onze reis en dat is 1550 km.
We hebben een camping uitgezocht waar ze internet hebben, zodat ik de weblog kan bijwerken. Als we ingeschreven hebben, vertelt de receptioniste dat ze in het laagseizoen geen internet hebben……. De camping ligt in een bos van pijnbomen; dit maakt veel goed, want deze bomen ruiken zó lekker! De camping heeft een mooi wandelpad naar het strand; voor het eerst in zeker twintig jaar loop ik met mijn voeten door de zee! Wij zijn gewoon geen strandmensen, dat blijkt nu wel weer, we hebben er snel genoeg van en lopen terug naar de camping om lekker een wijntje en een biertje te gaan drinken.

Donderdag 12 mei 2011

Route: Marina di Grossetto, Castiglione Della Pescaia, Follonica, Cecina, Pisa, Torre del Lago. Totaal 163 km.

Vanmorgen vertrokken we richting Pisa. Een rustige weg, zonder haarspeldbochten en hoogteverschillen;  langs de kust een stukje verder naar het noorden. Vandaag geen spectaculaire bezoekjes aan steden, alleen een hoogst noodzakelijk bezoek aan een supermarkt, waar ze tot mijn grote verrassing een internetpoint hadden. Omdat we al vanaf zondag geen internetverbinding meer hadden gevonden, zou ik even een berichtje kunnen plaatsen. Helaas lag de hele website van Blogger plat; ik kon jullie helemaal niet bijpraten! Ik hoop dat het op de volgende camping wel gaat lukken. De camping die we hadden uitgezocht heeft internet en ligt tussen Pisa en Lucca. Een prachtige camping, maar we werden onmiddellijk het doelwit van een horde muggen die waarschijnlijk net uit hun winterslaap ontwaakten . We kunnen niet eens rustig zitten lezen, want we waren alleen maar bezig die insecten van ons af te slaan. Dat wordt nog wat!

Vrijdag 13 mei 2011

Vandaag stond een bezoek aan Pisa op het programma. We zijn met de bus gegaan, want het schijnt erg moeilijk te zijn om een parkeerplaats te vinden. Om eerlijk te zijn, had ik me nog nooit zo in Pisa verdiept en ik had me er ook niet veel van voorgesteld. Toen we echter uit de bus stapten en door de poort van de stad liepen, was ik diep onder de indruk! Hier stond niet alleen de scheve toren, maar ook nog een prachtige kathedraal en een doopkapel en al deze gebouwen waren van marmer. Het was in één woord prachtig! Ondanks dat het pas tien uur was, liepen er al drommen toeristen rond die allemaal met de toren op de foto moesten. Nadat we dit plein uitgebreid bekeken hadden, zijn we door de straatjes en steegjes van Pisa gaan zwerven en we kunnen we weer terugkijken op een geslaagde dag.

De muggen hebben helaas nog niet genoeg van ons gekregen……………

Zaterdag 14 mei 2011

Route: Torre del Lago, Pisa, Lucca, Borgo a Mozzano. Totaal 71 km.

Vandaag hadden we maar een kort ritje. Het befaamde Toscaanse stadje, Lucca, stond nog op ons programma. We zijn niet rouwig om de camping in Torre del Lago te verlaten, vanwege de muggen. We hoorden van andere kampeerders dat een paar dagen geleden de campingeigenaar iedereen had gemaand binnen te blijven, want ze gingen de hele camping bespuiten om de muggen te verdrijven. Tevergeefs dus. Je moet er niet aan denken om hier een bungalow besproken te hebben voor 880 euro per week! Je vakantie is dan echt mooi verpest!!!!
Lucca is een prachtig stadje, ik vind het mooier dan Pisa. Pisa was bijzonder vanwege de marmeren toren, de kathedraal en de doopkapel, maar verder viel de stad tegen. Er was vandaag een antiekmarkt in het centrum van Lucca en dat gaf dit bezoek nog een extra dimensie.
Omdat we morgen een natuurwandeling in de buurt willen gaan maken, hebben we een camperplaats uitgezocht, zodat we morgenochtend vroeg op pad kunnen.

Loading