Week 22 – 2015

Maandag 25 mei 2015

Route: Lunteren, Arnhem, Dortmund, Kassel, Hessisch Lichtenau. Totaal 359 km.

Maandenlang waren we van plan om naar Rome te gaan en daarna Umbrië te verkennen, totdat ik vorige week zag dat het in Rome al 30 graden was. Zulke temperaturen zijn ons echt te gortig en zeker voor een stadsbezoek. Nu zijn wij experts in het onmiddellijk wijzigen van plannen en daarom zijn we onderweg naar Tsjechië.

Vanmorgen eerst vanuit Baarn even snel naar Lunteren om de werk- en kampvuurkleding te lozen en om nog even snel onder de douche te springen en toen  gingen we op weg. Tweede Pinksterdag, geen vrachtverkeer in Duitsland maar wel heel  veel vakantieverkeer. Aan het eind van de middag vonden we een mooie camperplaats vlakbij een stadje waar we ’s avonds wilden gaan eten. In Nederland is Pinksteren een hoogtijdag voor het toerisme; nou hier niet! Alle restaurants waren gesloten, maar gelukkig was er een Griek open. Hebben zij óns een keer uit de brand geholpen….

Dinsdag 26 mei 2015

Route: Hessisch Lichtenau, Erfurt, Erbendorf, Friedenfels. Totaal 365 km.

De camperplaats waar we vannacht stonden hoorde bij een sporthal, die met Pinksteren gesloten was. We konden dus nergens betalen, maar ook geen gebruik maken van de toilet en douche. Vanmorgen om half negen wilden we vertrekken toen er een mannetje aan kwam lopen die zei dat we hem nog vijf euro schuldig waren. Ach, hij ook weer een goede dag met een aanvulling op zijn waarschijnlijk karige loon.

Ons hoofddoel is Tsjechië, maar Duitsland heeft ook zoveel moois te bieden, daarom zijn we vandaag eerst eens richting Beieren gegaan. Mooie vergezichten, glooiende hellingen, gezellige dorpjes met vakwerkhuisjes, felgele koolzaadvelden maar ook hele velden die volgebouwd zijn met zonnepanelen! Ze doen hier toch veel meer aan alternatieve energiebronnen dan bij ons.

Om een uur of drie hielden we het voor gezien. We vonden een prachtige camperplaats aan een meertje. Er stond een bord bij dat we € 3,50 moesten betalen bij de toeristeninformatie of een café in het centrum van Friedenfels. We besloten om te gaan lopen want het was nog lekker vroeg. De toeristeninformatie was gesloten en in het café zeiden ze dat ze het geld niet meer inden. Oké, gratis overnachten dan maar; we hebben ons best gedaan.

.

Woensdag 27 mei 2015

Route: Friedenfels, Erbendorf, Waidhaus, Schönsee, Waldmunchen. Totaal 105 km.

Onze camperplek ligt aan een prachtig natuurgebied dat erom vroeg om door ons bewandeld te worden. Eerst hebben we lekker rustig ontbeten om daarna op pad te gaan. Het was alleen stervenskoud! Wij wilden niet naar Rome omdat het daar dertig graden was, maar toen vanmorgen de thermometer niet verder opliep dan zeven graden, vonden we dat toch wel het andere uiterste. We hadden iets over gehad voor een paar warme handschoenen, maar ja, die hebben we toevallig net niet bij ons…. De wandeling maakte echter veel goed, temeer daar we behoorlijk moesten stijgen en we konden genieten van prachtige vergezichten. Bovendien zorgde mijn niet al te beste conditie ervoor dat ik het uiteindelijk toch nog warm kreeg.

Na de wandeling hebben we ons boeltje gepakt en vertrokken we om door het Beierse Woud zo’n beetje langs de Tsjechische grens te rijden. Dat we er vlakbij zitten, blijkt wel uit het feit dat ik al een sms’je van KPN kreeg met de beltarieven voor Tsjechië.  We staan nu op een mooie camping waar we twee dagen blijven staan om morgen hier de omgeving te bekijken.  Je kunt hier ook prachtig fietsen, maar het is veel te heuvelachtig; alhoewel ze hier elektrische fietsen verhuren. Wie weet…….

Donderdag 28 mei 2015

Wakker worden met het zonnetje in de camper is fijn. De temperatuur was nog steeds laag, maar we hadden goede hoop en uiteindelijk hebben we vanmiddag heerlijk in de zon kunnen zitten! Toen we terugkwamen van de wandeling, stak mijn wasfobie toch wel weer even de kop op, tot grote verbazing (of misschien frustratie?) van Ton omdat ik vóór de vakantie had gezegd dat we zoveel bij ons hadden, dat ik waarschijnlijk niet hoefde te wassen. Maar ja, het zonnetje scheen en het sanitairgebouw is zò ontzettend schoon, dat ik het echt niet kon laten om alvast een paar dingetjes door een sopje te halen en dus wappert mijn wasje al na vier dagen vakantie. Ik word daar toch altijd zo blij van…..

We staan op een camping langs de Perlsee en daaromheen hebben we een lange wandeling gemaakt. Onderweg hebben we onze kennis van de flora uit kunnen breiden want er liep een educatieve route waarin verschillende planten en kruiden getoond werden met de culinaire en medicinale toepassing. Gelukkig was de route  niet zo heuvelachtig als gisteren, want aan mijn conditie moet helaas nog wel het nodige gebeuren. Ik heb nog een paar weken, toch?

Vrijdag 29 mei 2015

Route: Waldmünchen, (Tsjechië): Domazlice, Klatovy, Strakonice, Chvalsiny. Totaal 184 km.

Wij zijn ook zo lekker bijdehand! Vroeg op weg naar Tsjechië  willen en dan om 8.15 uur voor de deur van de receptie staan om af te rekenen en dan gewoon op het bordje zien staan dat ze pas om 9.00 uur opengaan! Wat doe je dan? Eerst naar het dorp rijden om boodschappen te doen en gezellig ergens koffie te drinken en dan weer terugrijden naar de camping om onze financiële verplichtingen af te handelen.

We hoorden gisteren van Nederlanders op de camping dat ze nooit in Tsjechië zouden willen kamperen omdat het zo armoedig was. We konden ons dat al niet voorstellen en dat klopte ook wel, want wat een prachtig land is dit. We reden door een schitterend landschap, met goede wegen, mooie steden en dorpjes met prachtig onderhouden huizen en tuinen. We staan nu op een geweldige camping met Nederlandse eigenaren en hier blijven we ook weer een paar dagen staan om de omgeving te bekijken. Het sanitairgebouw is hier ook weer zó ontzettend schoon, dat ik me afvraag of ik mijn wasfobie onder controle kan houden….. 😉

Zaterdag 30 mei 2015

In onze informatie over Tsjechië staat dat de winkels hier op zaterdag om 11 uur sluiten. Gelukkig is het dorpje slechts zo’n 500 meter van de camping vandaan, dus wij gingen vol goede moed met de rugzak boodschappen doen. We vonden inderdaad een supermarkt, maar eigenlijk was het niet meer dan zo’n ouderwets buurtwinkeltje. We konden er in elk geval geen ingrediënten vinden om vanavond een fatsoenlijke maaltijd te bereiden. Dus hielden we het maar op een brood, zout en tomatenketchup, want deze laatste twee artikelen waren we voor de vakantie vergeten aan te vullen. Misschien vinden we nog een grotere supermarkt en anders zullen we toch weer uit moeten gaan eten vanavond. Wat hebben we het toch zwaar…… 😉

We hebben fietsen bij ons, maar de weg naar het stadje Cesky Krumlov is voor Tsjechische begrippen vrij vlak, maar zonder een elektrische fiets is het voor mij in elk geval niet te doen. De informatie bij de bushalte was abacadabra, dus we hebben gewoon de luifel ingedraaid en de tafel en stoelen op onze kampeerplek gezet en zijn met de camper gegaan. Het stadje Cesky Krumlov staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is na Praag de tweede toeristische trekpleister van Tsjechië en dat was te merken ook. We braken onze nek over de Japanners en Amerikanen, maar zij hadden geen ongelijk om hierheen te komen, want wij hebben ook genoten van dit prachtige stadje met het kasteel, de pittoreske straatjes, de mooie geveltjes, de kleurrijke gebouwen en de vele cafeetjes en terrasjes. We hebben geluncht  in een restaurantje aan het water en een heerlijke traditionele Zuid-Boheemse tweepersoons maaltijdschotel gehad voor het luttele bedrag van omgerekend 15 euro inclusief twee halve liters Tsjechisch bier. Vanavond eten we dus gewoon brood met een gebakken eitje; lekker makkelijk.!

Loading