Week 24 – 2012

Zondag 10 juni 2012

Route: Stukje verder dan Kisa, Atvidaberg, Linköping, Borensberg, Örebro,Lindesberg Totaal 276 km
Zon op: 3.56 uur
Zon onder: 21.56 uur

Vanmorgen zijn we naar Linköping gereden. Daar hebben we de Domkerk bezocht, waar net een kerkdienst (met koor) aan de gang was; erg mooi! De kerk was helemaal vol, er stonden zelfs mensen achterin. Hierna zijn we naar een openluchtmuseum geweest, Gamla Linköping. Als jullie er ooit eens in de buurt zijn, is dit een absolute aanrader! Het is een Zweeds dorp rond begin 1900 met huizen en allerlei winkeltjes zoals een handwerk- en een kruidenierswinkeltje, een bank met alle attributen, muzikanten en een politiebureau. In de gebouwtjes staan mensen in de kostuums uit die tijd, ze spreken ook allemaal goed Engels en geven interessante uitleg. De toegang is gratis en het parkeren ook!

Na Linköping zijn we een stuk noordelijker gereden en gingen we op zoek naar een camping. Die liggen hier echter niet voor het oprapen en nadat we bij de VVV informatie hadden gevraagd, reden we naar de ons aangerade camping toe. Daar aangekomen zijn we gelijk maar weer omgekeerd, want het leek wel een zigeunerkamp! We zijn toen toch maar op een camperplaats gaan staan. Morgen een nieuwe poging, want een camping met douche zou zo langzamerhand wel erg fijn zijn…….

Maandag 11 juni 2012

Route: Lindesberg, Falun, Rättvik. Totaal: 197 km.
Zon op: 3.42 uur
Zon onder: 22.15 uur

Het eerste wat we gingen doen vanmorgen was een garage opzoeken die onze kapotte voorband kon vervangen. Om half negen reden we van onze kampeerplek weg en om negen uur was alles al gebeurd. Garage gevonden,  kapotte band was vervangen en het reservewiel zat ook weer onder de auto. Een geweldige service van dit bedrijf!

Daarna gingen we op weg naar de kopermijnen van Falun. Met een Engelssprekende gids gingen we 67 meter onder de grond de mijnen in met helmen op en regencapes om; het zag er niet uit! We kregen een goede indruk van de vreselijke werkomstandigheden waarin de mensen in de 17e, 18e en 19e eeuw hun boterham moesten verdienen. De start van hun “carrière” begon al op 10-jarige leeftijd, als ze tot hun 12e jaar in de wasserij het kopererts van het puin moesten wassen. Na hun 12e moesten ze mee de mijn in, waar ze het kopererts loshakten. Ze deden er een maand over om met hamer en beitel één meter verder te komen en dat elf uur per dag. Wat hebben wij toch een geluk dat we in deze tijd leven!

Toen we aan het eind van de middag op een camping zaten, vloog er een koolmeesje binnen. Ik had altijd gedacht dat mussen brutaal waren, maar dit koolmeesje sloeg alles. Hij vloog gewoon binnen om te kijken of er misschien wat te halen was. Grappig toch?

Dinsdag 12 juni 2012

Route: Rättvik, Voxna, Los, Ljusdal, Hassela, Stöde. Totaal 290 km.
Zon op: 3.27 uur
Zon onder: 22.30 uur

In eerste instantie hadden we bedacht om een dagje langer op deze camping te blijven staan. Er zit echter een meeuwenechtpaar dat hun jong verdedigt dat waarschijnlijk uit het nest is gevallen en als je maar in de buurt van het jong komt, vallen de ouders je aan. Ze zijn echt ontzettend agressief!  Je kon je dus eigenlijk niet buiten vertonen, want het beestje zat vlak bij onze camper. We besloten toen maar om weg te gaan. Na een half uurtje rijden zagen we een bord naar een waterval en hebben daar een mooie wandeling gemaakt.

Dat vinden wij nou het fijne van het reizen met een klein campertje. Je komt overal en hoeft niet bang te zijn dat je je vastrijdt of niet meer kunt keren. Ideaal! Na deze wandeling zijn we op weg gegaan naar Stöde, de camping van het Nederlandse echtpaar waarvan wij de camper hebben gekocht. Vorig jaar zijn we hier ook geweest en het is ook erg gezellig om elkaar weer te zien. ’s Avonds hebben we gezellig aan het kampvuur bijgepraat, alhoewel we werden opgevreten door de muggen, met name van die kleine venijnige mugjes, knutjes, werd ik helemaal gek! Een “voordeel” van deze beestjes is, dat de beten niet blijven jeuken. Als je weer binnen bent, is de jeuk ook zo goed als verdwenen, maar ondertussen!

Woensdag 13 juni 2012

Route: Stöde, Holm, Hammarstrand, Hammerdal. Totaal 228 km.
Zon op: 3.00 uur
Zon onder: 22.45 uur

Het is vannacht voor het eerst helemaal niet donker geweest, het heeft zelfs niet eens geschemerd! Op mijn gps staat wel dat de zon om 22.45 uur ondergaat, maar toen we gisteravond om 23.30 uur naar bed gingen konden we nog gewoon in bed lezen zonder het licht aan te doen. Net als vorig jaar kregen we vanmorgen van Hetty versgebakken warme broodjes, keurig afgeleverd bij de camper; dat is nog eens service! Na een hartelijk afscheid gingen wij weer op pad.

In het zuiden van Zweden is het prima te doen om de “witte” weggetjes op de kaart te rijden, maar noordelijker moeten we dat toch niet meer doen. Over de 40 km tussen Stöde en Holm hebben we bijna twee uur gedaan, wat een drama was dat! Geen witte weggetjes meer voor ons, we rijden in elk geval alleen nog maar gele en rode wegen.

In Hammarstrand zijn we langs de VVV gegaan om informatie over de streek in te winnen. Er werd ons aangeraden om in elk geval naar de Dode Waterval te gaan, maar daar waren we vorig jaar al geweest. In de informatiegids vonden we echter een mooi natuurgebiedje bij Hammerdal waar je rond deze tijd van het jaar een bijzondere vlinder en wilde orchideeën kunt vinden. Onderweg zagen we echter bordjes met parkeerplaatsen voor caravans. Wij reden zo’n weggetje in en kwamen op een ontzettend afgelegen plek, ver van de weg af waar we inderdaad de camper konden neerzetten. Het was niet het allermooiste plekje, maar ontzettend rustig, je hoorde alleen maar vogels zingen en insecten zoemen en dat waren niet alleen maar muggen, maar veel hommels en bijen. We zagen ook uitwerpselen die we nog nooit gezien hadden. Ovale, lichtbruine keutels van zo’n vier centimeter groot. Naderhand zagen we welk dier deze uitwerpselen geproduceerd had, want we zagen een rendier lopen, vlakbij de camper. Bijzonder hè? Het was het eerste rendier dat we dit jaar zagen en er volgen er vast nog veel meer, want we zitten nu bijna in Lapland.

Donderdag 14 juni 2012

Route: Hammerdal, Strömsund,  Dorotea, Asele, Lycksele, Vormträsk. Totaal  346 km.
Zon op: 2.46 uur
Zon onder: 23.07 uur

Toen we vanmorgen wakker werden, regende het. Zo’n saai, druilerig miezerregentje in combinatie met een loodgrijze lucht belooft niet veel goeds voor vandaag. We hebben vannacht niet eens de gordijnen dichtgedaan, want we verwachtten niet dat er mensen zouden komen op die afgelegen plek. We hadden wel nog op een paar rendieren gehoopt, maar helaas hebben we die hier niet meer gezien. Het bleef inderdaad de hele ochtend regenen, dus het natuurgebiedje dat we i.p.v. gisteren, vanmorgen wilden bezoeken, hebben we maar overgeslagen. Dan maar kilometers vreten, voor ons doen erg veel voor een dagtocht, 346 in totaal! Ik weet zeker dat een aantal van jullie hier hard om moet lachen. Om een uur of twee begon de lucht toch nog te breken en hebben we een paar zonnige periodes gehad. Nu staan we op een mooi plekje, aan een meertje, helemaal alleen. Het is niet zo rustig als gisteren, want deze plek ligt aan de weg, maar wij zijn er weer blij mee.  

Vrijdag 15 juni 2012

Route: Vormträsk, Abborträsk, Arvidsjaur, Abborträsk, Piteå. Totaal  235 km.
Zon op: 1.55 uur
Zon onder: 23.32

Voordat we vanmorgen vertrokken hebben we eerst heerlijk in de zon koffie gedronken, een beetje gelezen, een beetje gepuzzeld, m.a.w. gelummeld. Na een dag regen was het heerlijk om (zonder muggen) van de heldere buitenlucht te genieten. Het was wel koud en we moesten een jas aan, maar toch.

We zitten inmiddels in Lapland en we vertrokken naar de stad Arvidsjaur, waar er naast de kerk een “dorpje” is van zeventig minuscule huisjes, waar de Lappen vroeger overnachtten als ze naar de kerk waren geweest. Ze moesten te ver reizen om in één dag heen en weer te gaan. Het is geen openluchtmuseum, maar nog steeds in gebruik. Nu niet meer voor elke kerkdienst, maar voornamelijk bij religieuze feesten en huwelijken binnen de Lappengemeenschap.

Vroeg in de middag waren we al in Piteå waar we op een mooie camping terecht zijn gekomen. Gratis internet én gratis gebruik van de wasmachine en de droger. Een ideaal plekje om hier tot zondagochtend te blijven staan.  

Zaterdag 16 juni 2012

Geen route, want we zijn een dagje op dezelfde camping gebleven.
Zon op: 1.30 uur
Zon onder: 23.38 uur

Vannacht werd ik om half drie wakker en toen scheen de zon al; dit is zo bijzonder! Voor het eerst deze vakantie is het mooi weer en kan ik eindelijk mijn korte broek aan. We hebben ook voor het eerst de fietsen van de camper gehaald en zijn naar Öjebyn geweest. Hier ligt een prachtig kerkje met daaromheen tientallen houten huisjes die vroeger dezelfde functie hadden als het Lappendorpje waar we gisteren waren, nl. overnachten na een kerkdienst vanwege de lange afstanden terug naar huis. Deze huisjes zijn echter aanmerkelijk groter dan de hutjes van de Lappen.

We hadden ook nog een feestje, want de camping bestond vijf jaar en de eigenaren pakten groots uit. Er was een erg goede jazzband die speelde op een drijvend podium en later in de middag was er een popzanger. Er was een buffet met allerlei heerlijke hapjes. De eigenaar kwam ons persoonlijk uitnodigen, want wij begrepen natuurlijk niets van de aanplakbiljetten in het Zweeds. We zijn nl. samen met een Luxemburgs echtpaar de enige buitenlanders hier.

Loading