Week 24 – 2017

Zondag 11 juni 2017

Route: Charmouth, Dorchester, St. Leonards. Totaal 86 km.

We hebben de zon gevonden hoor! We zitten nu bijna bij Southampton en daar was hij, mijn weerapp had het bij het rechte eind. We weten nog niet of we een extra dag op deze mooie camping blijven. Het ligt eraan of we een mooie wandeling kunnen maken, daar moeten we ons nog in verdiepen..

We zitten inmiddels in Dorset. Het landschap is iets minder spectaculair dan in het westen van Engeland, maar je hebt wel meer uitzicht op de omgeving. Dat viel ons namelijk echt wel tegen deze vakantie; je zag al rijdend weinig van het land door de hoge heggen en bermen. Af en toe, als je langs een hek reed, zag je in een flits dat je door een prachtige omgeving reed. We zijn al een paar keer in Engeland op vakantie geweest, maar dat het zó erg was, konden we ons toch niet herinneren, Misschien zijn de weggetjes in het westen van Engeland smaller, kronkeliger en met hogere heggen en bermen. Op de foto kun je zien in wat voor hachelijke situaties we regelmatig terecht zijn gekomen. Dit was op een weggetje, waar ik uit moest stappen om te kijken of we nog wel verder konden en het is géén eenrichtingsverkeer! Ik heb gelijk ook maar even van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een foto van te maken. Jullie begrijpen nu vast wel waarom ik nog bijna niet gereden heb deze vakantie…

Maandag 12 juni 2017

Route: St. Leonards, Ringwood, Brockenhurst, Beaulieu, Lymington, Beaulieu, Hythe, Southampton, Netley. Totaal 115 km.

Ruim twintig jaar geleden zijn we eens op vakantie in het New Forest National Park geweest en dat heeft toen een enorme indruk op ons gemaakt. Met name de paarden die daar in het wild lopen, niet alleen in het National Park, maar ook gewoon in de tuinen van mensen. Vandaag waren we er weer en dat fenomeen is gelukkig niet veranderd. De paarden lopen overal vrij rond en ze zijn niet bang voor mensen. Je mag ze echter niet voeren en aaien, want ze moeten hun “wilde” status behouden. De paarden hebben hier alle rechten. Als ze voor je op de weg lopen, mag je niet toeteren of zo, maar je moet wachten tot ze bereid zijn aan de kant te gaan. Het is héél bijzonder om mee te maken.

We hebben vandaag kriskras de New Forest doorkruist omdat we zoveel mogelijk wilden zien. We hebben geen navigatie gebruikt, maar alleen op de kaart gereden om de mooiste route te vinden. Qua afstand hebben we 115 km gereden, maar toen we op een camping aankwamen heb ik de TomTom  wel even de snelste route naar de vorige camping laten berekenen en toen bleek dat slechts 55 km te zijn….

Dinsdag 13 juni 2017

Strakblauwe lucht, stralende zon, zacht briesje en een heerlijke temperatuur! De perfecte dag om te relaxen; lekker lezen(allebei), puzzelen (Ton), haken (Elly) en genieten van het mooie weer; m.a.w. een lummeldagje! Omdat het ernaar uit zag dat het de hele dag zo mooi zou blijven, hadden we ons campertje in de “slaapstand” laten staan, zodat we er  ’s avonds zó weer in konden kruipen. Die ene dag dat we een “vast bed” hadden, wilden we niet de boel gaan ombouwen om hem in de rijstand te zetten. Om boodschappen te doen, hadden we daarom een half uur achter elkaar langs een drukke weg moeten lopen en dat zagen we niet zitten. Dus zijn we lekker gaan eten in een gezellige pub; we moeten toch eten uiteindelijk…

Woensdag 14 juni 2017

Route: Netley, Wickham, Petersfield, Haslemere, Northchapel. Totaal 92 km.

Engeland heeft enorm grote supermarkten, zoals Tesco en Sainsbury, die allemaal minimaal van 7.00 uur ’s ochtends tot 10.00 uur ’s avonds open zijn, sommige zelfs 24 uur per dag. De Tesco die we vanmorgen tegenkwamen lag in een spiksplinternieuw winkelcentrum. Hier zagen we een binnenspeeltuin zoiets als Ballorig, maar met een klimparadijs erbij, zelfs kleine kinderen kunnen zich hier uitleven. Er kan niets gebeuren, want ze zitten allemaal in een klimgordel; echt spectaculair!

We staan nu op een prachtig gelegen camping. Onze nummer één van deze vakantie. Qua uitzicht was natuurlijk de baai bij Porlock de winnaar, maar daar stonden we op een parkeerterrein; hier staan we met twee andere kampeerders op een terrein zo groot als in Baarn (dit voor de insiders…) en dan ook nog aan een meertje midden in het Southdown National Park. We blijven hier maar een dagje langer staan om morgen een (lange) wandeling te gaan maken. Onze medekampeerder vertelde ons dat je hier makkelijk kunt verdwalen. Ik heb mijn GPS maar even aan de oplader gelegd…

Donderdag 15 juni 2017

We zijn niet verdwaald op onze wandeling, maar dat kon ook niet, want vanwege het warme, lome weer, hielden we het na een uurtje voor gezien. De omgeving is prachtig en de public footpaths voerden ons door het bos en door velden waar aan het begin en eind hekjes staan waar je dan overheen moet klimmen; gelukkig wel met een soort trapje, want zó soepel ben ik nou ook niet meer!

Vanuit de camping hebben we uitzicht op een terrein waar ballonvluchten beginnen. We stonden dus eerste rang! Onze medekampeerder (die van de waarschuwing over verdwalen) zei dat we mee konden. Voor 300 pond zou het zeker de moeite waard zijn. Nou ik dacht het niet; niet omdat ik niet zou durven, maar voor zo’n bedrag weet ik wel iets leukers te bedenken.

Vrijdag 16 juni 2017

Route: Northchapel, Pulborough, Washington (!!), Brighton, Hastings, Battle. Totaal 112 km.

Het einde van de vakantie nadert met rasse schreden! We staan nu weer op de camping in Battle waar we vier weken geleden onze eerste vakantiedag doorbrachten. Morgen vertrekken we naar Dover  voordat we zondag de boot naar Calais nemen. We weten nog niet of we in België nog op een camping gaan staan, maar dat zien we wel. Maandag zijn we in elk geval thuis.

Uiteraard ga ik nog een overzicht maken van alle hoogte-, diepte- en andere opvallende punten. Alle totalen en gemiddelden heb ik, als een echte controlfreak, natuurlijk ook weer bijgehouden. Houd de website dus nog héél eventjes in de gaten!

 

 

Zaterdag 17 juni 2017

Route: Battle, Rye, Dover. Totaal 117 km.

Onze laatste dag in Engeland. We hadden onszelf nog een etentje beloofd in een pub, vlakbij de boot in Dover, waar je dan ook op de parkeerplaats mocht blijven overnachten. Lekker makkelijk! In de campergids stond vermeld dat je het beste kon reserveren, maar dat leverde een probleem op omdat ik de melding kreeg dat het een onbekend telefoonnummer was. Ik dacht nog aan een drukfout in de gids, maar nee hoor, toen we er aankwamen, was de pub compleet verlaten! Toen op zoek naar iets anders. In de campergids stond een camperplaats aangegeven bij de boulevard in Dover, maar die was er ook niet meer. Een vriendelijke meneer vertelde me dat we gewoon aan de boulevard moesten gaan staan omdat het daar gedoogd wordt. Nou maar hopen dat we vanavond of vannacht niet weggestuurd worden; je hoort het morgen!

 

Zondag 18 juni 2017

Route: Dover, Calais, Gent, Antwerpen, Utrecht, Lunteren. Totaal 404 km.

We zijn weer thuis (en zijn trouwens vannacht niet weggestuurd langs de boulevard in Dover). We hebben een geweldige vakantie gehad, die zonder problemen is verlopen. Ik schreef van de week al dat er een opsomming zou komen van alle hoogte-, diepte- en andere opvallende punten; hier zijn ze dus. Ik begin met de dieptepunten, want dat was er maar één, namelijk mijn val. Ik zie er gelukkig weer toonbaar uit alleen heb ik nog last van mijn knie, maar dat gaat ook wel weer over. De camper heeft het geweldig gedaan, geen autopech, alleen een steentje tegen de voorruit met een barst van 30 cm tot gevolg.

Wat de hoogtepunten betreft, dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. De hele vakantie was eigenlijk één hoogtepunt! Om er toch een paar uit te pikken: Clovelly, het Eden Project, de storm bij Lizard’s Point, het kasteel van King Arthur in Tintagel en de National Parks Dartmoor en de New Forest. Alle andere geweldige dingen die we gezien hebben, doe ik tekort, maar deze vijf waren héél bijzonder.

Nu noem ik nog een paar opvallende punten.

  • We hebben geen naaldbomen gezien; alleen maar loofbomen! Zijn die er niet of alleen niet in het zuiden en westen van Engeland?
  • De hoge heggen en bermen langs de wegen waardoor je geen uitzicht hebt op het landschap. Is dit bewust gedaan om automobilisten hun aandacht op de weg te laten houden?
  • Als je een kopje koffie bestelt moet je om een kleine kop vragen en die heeft dan nog het formaat van een soepkom.
  • De Engelsen rijden aan de linkerkant van de weg, maar als je loopt en elkaar moet passeren, gaan ze rechts lopen. Vreemd toch?

Nu nog even alle gemiddelden en totalen: We hebben in totaal 2343 km gereden in totaal 52 uur en 11 minuten. Dat is gemiddeld 45 km per uur en ons campertje heeft 1 op 12,5 gelopen. Niet gek met al die enorme hellingen van soms wel 25%. We zijn dertig dagen weggeweest en hebben op 26 verschillende plaatsen overnacht. Omdat er bijna geen (gratis) camperplaatsen zijn in Engeland, moesten we meestal op campings staan. We zaten nog in het voorseizoen, daarom hebben we veel ACSI-campings aan kunnen doen. De gemiddelde overnachtingsprijs was € 10,79; voor ons doen hoog, want we hebben wel vakanties gehad dat we zo rond de vijf euro uitkwamen!

Ik vond het deze keer nog leuker dan normaal om de website bij te houden, want doordat er geen roamingkosten meer zijn, hoefden we niet meer in een stadje op zoek naar een wifi-punt. Ik kon heerlijk vanuit de camper met mijn telefoon als mobiele hotspot jullie op de hoogte houden van al onze belevenissen. Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor de vele reacties die ik via de mail, WhatsApp of Facebook krijg; ik stel dat heel erg op prijs!

Lieve mensen, dit was het voorlopig weer. In september hopen we weer een reis te gaan maken. Waarheen weten we nog niet, we zien het wel. Heerlijk toch die vrijheid?

Hartelijke groet,
Ton en Elly

 

 

 

 

Loading