Week 28 – 2011

Zaterdag 16 juli 2011

Route: Gouda, Amersfoort, Apeldoorn,  Enschede, Osnabrück, Bremen, Hamburg, Bad Oldesloe. Totaal 535 km.

Vandaag begint onze tweede vakantie van dit jaar.  Het is nog niet eens twee maanden geleden dat we van onze fantastische reis naar Toscane terugkwamen en nu gaan we alweer naar Scandinavië. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik nog niet aan vakantie toe was, maar ja, met een man in de VUT en ik met een verplichte zevenweekse schoolvakantie, moet je je wel aanpassen, toch?
We vertrokken om kwart over tien en ons streven was om tot voorbij Hamburg te komen. Dit lukte en we vonden een (gratis)  camperplaats tussen Hamburg en Lübeck. Onze eerste 20 – 25 euro hebben we weer verdiend, want het moet uiteindelijk toch uit de lengte of uit de breedte komen.  Veel en vaak vakantie, maar we krijgen slechts één keer vakantiegeld 😉
Ik heb trouwens weer zó iets leuks ontdekt op mijn gps! Je kunt n.l. zien hoe laat de zon opkomt en weer ondergaat.  Een interessant feit als je naar Scandinavië op vakantie gaat. In Nederland kwam de zon vandaag op om 5:35 uur en hier ruim 500 km  noordelijker komt hij om 5:07 uur op! Ik ben benieuwd hoe laat de zon op het noordelijkste puntje van onze reis opkomt. Ik houd jullie op de hoogte.

Zondag 17 juli 2011

Route: Bad Oldesloe, Lübeck, Putgarden, Rödby (Denemarken), Helsingor, Helsingborg (Zweden), Traryd, Almhult.  Totaal 457 km.
Zon op: 4:35 uur, zon onder: 21:43 uur

Gisteren was het nog prachtig zonnig weer, maar vandaag regende het de hele reis. We wilden vandaag Zweden bereiken, dat betekende dus twee keer de boot. Eerst van Putgarden in het noorden van Duitsland naar Rödby in Denemarken. We hoefden niet lang te wachten en we hadden de boot al om kwart voor tien. Om elf uur zaten we in Denemarken en onze volgende pauze was op de boot naar Zweden. Het duurt maar tweeëneenhalf uur om door Denemarken te rijden. Het stuk van Rödby naar Helsingor is n.l. niet het mooiste gedeelte van dit land, gewoon doorknallen dus. Om vier uur zaten we al in Zweden op een prachtige camping aan een meer. Het weer was inmiddels ook opgeknapt en zaten we heerlijk te genieten in de zon met een wijntje en een biertje. Wat hebben we het weer goed!

Maandag 18 juli 2011

Het heeft de hele nacht geplensd!!!!!! Volgens mij is er de afgelopen nacht meer regen gevallen dan tijdens onze hele zesweekse reis naar Italië. Gelukkig was het weer droog toen ik uit de douche kwam en daarna is het de hele dag schitterend weer gebleven. We zijn naar het stadje Almhult gelopen, waar ook de eerste IKEA-vestiging staat (tenminste, dat denken we, want Zweeds is ook weer niet onze beste taal!). Ik moest natuurlijk weer eens plassen en deze IKEA kwam dus als geroepen. Ton had toevallig zijn IKEA-familycard bij zich en toen zijn we gaan proberen of we hier ook gratis koffie konden krijgen en je raadt het al………………. dit lukte! Grappig toch?

Dinsdag 19 juli 2011

Toen we vanmorgen wakker werden, was het schitterend zonnig weer. We hebben heerlijk ontbeten met versgebakken broodjes aan het meer, waar we gezelschap kregen van een moedereend met vier jonkies, schattig! Wat is dit toch een prachtige plek!

Vandaag hebben we een lange wandeling gemaakt naar een natuurgebied. Morgen trekken we weer verder, maar we twijfelen of we eerst noordelijker Zweden intrekken en daarna naar Noorwegen gaan of dat we gelijk richting Oslo trekken. Ik zag n.l. dat de komende veertien dagen het weer in Zweden bar slecht wordt en in Noorwegen het enigszins beter weer is. Maar goed, we zien het wel; we zijn uiteindelijk zo vrij als een vogeltje.

Woensdag 20 juli 2011

Route: Almhult, Växjo, Eksjö, Tranas, Askersund. Totaal 321 km.
Zon op: 4:20 uur
Zon onder: 21:48

Vandaag zijn we weer verder noordwaarts getrokken. Zweden is niet spectaculair als het om landschap gaat, maar de rust is fenomenaal. Oké, in Zwitserland en Italië slaakten we constant kreten van verbazing als we weer een haarspeldbocht achter ons lieten en dat is hier zeker niet het geval. Hier zie je bomen, meren, nog meer bomen en nog meer meren, afgewisseld met rood houten huizen. Maar het geeft ook zoveel rust; de wegen zijn rustig en ruim; als je vier tegenliggers achter elkaar ziet, vind je het een drukke weg. Het lijkt wel of files hier niet bestaan! Bovendien zijn de wegen in een onberispelijke staat. In Italë was het slalommen om te voorkomen dat een wiel van je auto in een gat in de weg verdween; in Zweden lijken de wegen wel een patchwork deken! Elk gat in de weg wordt onmiddellijk gerepareerd.
We hebben drie nachten op een camping gestaan en daarom vonden we het tijd om weer een vrij kampeerplekje te vinden. Onderweg hebben we een mooi kerkje bezocht. In de kerk kon je een geluidsopname in zeven verschillende talen beluisteren, waaronder zelfs in het Nederlands! Dit verwacht je toch niet in een klein Zweeds kerkje. Op deze plek stond al in de middeleeuwen een kerk. In de zestiende eeuw is er opnieuw een kerk gebouwd die tijdens de reformatie behoorlijk verwoest werd.  De beelden verdwenen en de muurschilderingen werden overgekalkt. In de twintigste eeuw zijn deze schilderingen weer hersteld. We hebben erg genoten van dit kerkje, alhoewel dit ons nogal verbaasde, want na de tientallen kerken die we in Toscane hadden bezocht, wilden we de eerstvolgende tien jaar geen kerk meer bezoeken, maar zo zie je maar weer, niets veranderlijker dan de mens!
Aan het eind van de middag, toen we het autorijden zat waren, vonden we het perfecte vrijstaande kampeerplaatsje aan een meer. Ja, wat wil je nog meer…………………….

Donderdag 21 juli 2011

Route:  Akersund, Örebro, Hällefors (collega), Borlänge, Ornäs. Totaal 315 km
Zon op:  4:05 uur
Zon onder: 22:02 uur

Ons eerste doel vandaag is een bezoek aan mijn collega. Hij is getrouwd met een Zweedse en zij hebben een( vakantie)huis in Hällesford waar ze elke zomer- en kerstvakantie naar toe gaan. Na wat zoeken kwamen we precies op koffietijd aan. Ze hebben hier een prachtige  plek; een echt Zweeds huis, uiteraard rood, aan een meer met een eigen stuk bos erbij. Prachtig, maar het zou niets voor ons zijn, want het is 1900 km rijden; dat doen ze dan in één keer. Ze gaan ’s ochtends om vier uur rijden en dan komen ze ’s avonds om een uur of half tien aan. Geef mij maar ons huisje in Lunteren, waar je in een uurtje bent. Zelfs als je iets vergeten bent, kun je nog even op en neer.
Na dit bezoek trokken we verder en vonden we wéér zo’n mooie vrije kampeerplek; uiteraard aan een meer vlakbij een jachthaventje. We worden hier nog goed in! Op een gegeven moment kwam er echter een auto aanrijden en die ging vlak achter ons staan. Er stapte iemand uit en we waren er van overtuigd dat we weggestuurd zouden worden, maar we waren aangenaam verrast, omdat deze man vertelde dat we van het toilet en de douche van de jachthaven gebruik mochten maken! Bijzonder hè, een vrije kampeerplek, maar toch kunnen douchen!

Vrijdag 22 juli 2011

Route: Ornas, Falun, Bollnäss, Söderhamn, Hudiksvall, Delsbo, Stöde. Totaal 342 km.
Zon op: 3:45 uur
Zon onder: 22:13 uur

Vandaag zijn we ons volgende bezoek gaan afleggen, n.l. naar de vorige eigenaren van onze camper. Zij zijn vorig jaar met hun twee kinderen geëmigreerd naar Zweden om daar een camping te beginnen. Het werd een emotioneel weerzien met “hun” camper! Het is een prachtige camping, uiteraard aan een meer. Je kunt hier vissen, een bootje of fietsen huren en wat voor mij heel prettig is, ze hebben hier WiFi. Als je ooit hier in dit gebied bent, moet je hier absoluut gaan staan. Hun website is: http://www.jannesland.com/Default.asp/id,38/index.html
’s Avonds was er een gezellig kampvuur waar we veel interessante feiten hoorden over het leven in Zweden. We gingen om twaalf uur naar bed en toen was het nog niet eens echt donker. Mijn gps geeft wel aan dat de zon om 3:45 uur op- en om 22:13 uur ondergaat, maar dit klopt toch niet hoor. Om twaalf uur is het echt gewoon nog aan het schemeren en naast de plaats waar de zon ondergaat, zie je het alweer licht worden. Het is echt heel bijzonder en dan zitten we nog niet eens helemaal in het noorden.

Zaterdag 23 juli 2011

Het weer is nog steeds redelijk. Als ik op Buienradar het weer in Nederland bekijk, mogen we hier absoluut niet klagen. Af en toe een stevige bui, soms zelfs met onweer, maar het wordt ook iedere keer weer droog en zelfs regelmatig een zonnetje. De temperatuur is een graad of 20; voor ons dus prima.

Vandaag zijn we naar Sundsvall geweest; dit is een grote stad aan de oostkust in het midden van Zweden. In de hoofdstraat van Sundsvall stonden tientallen draakjes tentoongesteld. Het was een project van leerlingen van een kunstacademie die zich uit hadden geleefd om deze imaginaire dieren in allerlei gedaantes weer te geven.
We hebben eerst maar even cultureel gedaan (dan hadden we dat tenminste weer gehad ;)). De Gustav Adolv Kerk in Sundsvall is een protestante kerk. De beelden in deze kerk waren heel modern, zoals je kunt zien op de foto onderaan.
Na het bezoek aan deze kerk zijn we naar de Tourist Information gegaan om wat meer informatie over de stad en de omgeving te krijgen. Aan de noordkant van de stad is een berg die we wilden “beklimmen”. De auto wilde echter niet starten………………… Een déja vu van een sleepwagen veroorzaakte een licht gevoel van paniek! Het kon de accu niet zijn, want de verlichting deed het nog wel. Daarom besloten we om toch maar de ANWB te bellen. In Zweden hebben ze geen wegenwacht, daarom zouden ze een sleepwagen sturen, nee hè..….. Het kon wel twee uur duren voordat die konden komen en het was zaterdagmiddag drie uur. Jullie begrijpen mijn angstige vermoeden om tot maandagmorgen voor de deur van een garage te moeten bivakkeren. Gelukkig kwam de sleepwagen al na een uur en in tegenstelling tot Italië, sprak deze jongen Engels. We konden dus gewoon met hem communiceren en uitleggen wat er aan de hand was. Hij was dan wel geen wegenwachtmonteur, maar hij ging toch wel wat dingen uitproberen. Er bleek een probleem met het contact naar de startmotor te zijn en uiteindelijk wist hij met een kabeltje het contact met de startmotor te herstellen. Ik kon hem wel zoenen! We moeten maandag dus nog wel naar een garage om de boel goed te laten repareren, maar voorlopig konden we weer terug naar de camping en hoefden we niet naar een B&B…..

Loading