Week 28 – 2012

Zondag 8 juli 2012

Geen route, want we zijn op dezelfde camping gebleven.
Zon op: 3.33 uur
Zon onder: 22.45 uur

Het is toch de fiets geworden! Ik wilde me niet laten kennen en het was eigenlijk te gek om dat kleine stukje met de auto te doen. Ik merkte vandaag dat de hellingen al makkelijker gingen dan gisteren, alhoewel ik sommige nog wel lopend deed.

De bezichtiging van het kasteel en de rondleiding door een Engelstalige gids waren absoluut de moeite waard. In dit middeleeuwse kasteel was ook een tentoonstelling van orthodoxe kunstwerken, schitterend! 
Hierna hebben we nog het museum van Savonlinna bezocht. In dit museum was niet alleen een tentoonstelling van het zware leven in de vorige eeuwen, zoals je vaak in dit soort musea ziet, maar er was ook een tentoonstelling van het werk van een glaskunstenares die zelf ook aanwezig was. De kunstwerken waren bijzonder, evenals de prijs! Bedragen van rond de 15.000 euro waren geen uitzondering. Helaas mocht je niet fotograferen, want anders had ik jullie een foto kunnen laten zien. De kunstenares deed erg haar best om ons iets te verkopen, maar helaas, ons campertje is te klein.

We zitten nu zó zuidelijk (zo’n 350 km boven Helsinki), dat het’s avonds rond een uur of elf begint te schemeren. 

Maandag 9 juli 2012

Route: Savonlinna, Mikkeli, Kouvola. Totaal 251 km.
Zon op: 3.55 uur
Zon onder: 22.40 uur

Onze maandagse pechgevallen bleken in het kader van “drie keer is scheepsrecht” te vallen, want vandaag zijn we zonder kleerscheuren doorgekomen!

Vandaag hebben we niet veel bijzonders gedaan, daarom wil ik iets vertellen over de  Finse taal. Het Zweeds, Noors en Deens is niet te verstaan, maar als je die talen fonetisch leest, is het redelijk te begrijpen. Het Fins is een heel ander verhaal. Onderweg zijn er slechts vijf woorden die je begrijpt, nl.: hotelli, posti, grilli, kioski en apteekki. Alle andere woorden die je op borden tegenkomt, zijn volslagen onbegrijpelijk. Het heeft dagen geduurd voordat we begrepen dat elke stad wel degelijk een centrum had, want we kwamen wel regelmatig borden met “Keskusta” tegen, maar we dachten dat dit de tweede stad van Finland was na Helsinki, want we kwamen dat bord wel erg vaak tegen! Wat denk je van “Moniviljaviipaleet Täysjyväviljasta”; dit staat op de zak van het brood. In de keuken van een camping kwam ik de volgende tekst tegen:” Ruokatavaroiden Säilytys Keittokatoksessa Kielletty”. Ik nam aan dat het zoiets betekent als: “Wilt u de keuken na gebruik netjes achterlaten?”, maar ik kan me hier ernstig in vergissen. Ik ben benieuwd wat we in de Baltische Staten en Polen allemaal op taalgebied zullen meemaken (of missen). Wordt vervolgd………….. 

Dinsdag 10 juli 2012

Route: Kouvola, Porvoo, Helsinki. Totaal 185 km.
Zon op: 4.10 uur
Zon onder: 22.38 uur

Vandaag hebben we onze laatste lange rit in Finland gemaakt. Onderweg naar Helsinki hebben we het kunstenaarsstadje Porvoo bezocht. Dit stadje heeft een prachtige oude binnenstad met houten huizen in diverse kleuren, een aantal kunstgaleries en een mooie kerk.

Hierna gingen we op weg naar Helsinki met als eerste doelstelling een boot naar Tallinn in Estland te boeken. We hadden in Nederland wel geïnformeerd naar een overtocht, maar omdat we niet wisten wanneer we precies in Helsinki zouden zijn, wilden we niets reserveren. Ons motto “vakantie is voor ons vrijheid”, houdt een zekere mate van onzekerheid in, dus maanden van tevoren een boot boeken zit er voor ons niet in. Maar goed, het leven bestaat uit keuzes maken en dit is die van ons. Maar alles zat mee; binnen een uur hadden we een ferrymaatschappij gevonden die op Tallinn vaart en hadden we een boot gereserveerd voor a.s. zaterdag 11.30 uur Finse tijd, dus 10.30 uur voor ons.

Hierna  gingen we op zoek naar een camping die we zo’n 10 km buiten Helsinki vonden. Je kunt je niet voorstellen dat wij ooit op zo’n afschuwelijke camping zouden gaan staan met uitzicht op hoge flats. Het is een prima camping hoor, met keurig schoon sanitair en alle benodigde faciliteiten , maar de caravans en campers staan pal naast elkaar met precies genoeg ruimte om twee stoeltjes en een tafeltje neer te zetten en dan hebben wij nog het geluk dat wij een plekje langs een pad hebben gevonden, dus in verhouding tot de rest van de camping hebben wij “veel” ruimte. Deze camping heeft wel als voordeel dat hij naast een  metrostation ligt zodat we binnen 20 minuten midden in het centrum van Helsinki staan en dat is niet verkeerd! De komende drie dagen zullen we hier dus te vinden zijn. 

Woensdag 11 juli 2012. Helsinki

Dit jaar is het de 200ste verjaardag van Helsinki als hoofdstad van Finland en dit jaar is de stad ook de World Design Capital. Dit betekent dat er allerlei festiviteiten en tentoonstellingen zijn die hiermee te maken hebben. We hebben deze eerste dag voornamelijk gebruikt om een rondje historisch centrum te doen en tegelijkertijd de belangrijkste gebouwen te bezichtigen, zoals de kathedraal, de Russisch-orthodoxe kerk en het oude marktgebouw waar nu allerlei Finse levensmiddelen verkocht worden en  veel restaurantjes gevestigd zijn. We hebben ook een filmmuseum bezocht waar (internationale) films vertoond werden die in Helsinki zijn opgenomen tussen 1930 en 1960. Het museum is ingericht als een bioscoop uit die tijd, veel rood pluche en er zijn ook allerlei  rekwisieten uit die films te bezichtigen. Erg leuk om te zien. De temperatuur was trouwens perfect voor een dagje sightseeing; 19 graden en bewolkt.

De rit naar het centrum ging trouwens perfect met de metro. Vanmorgen hebben we voor slechts 14 euro p.p. een kaart voor het openbaar vervoer gekocht die drie dagen geldig is. We kunnen hiermee met de metro, de tram, de bus en morgen ook nog met de boot naar Suomenlinna. Dit is een maritiem fort dat voor de kust van Helsinki ligt. Ons campertje blijft lekker op zijn plek op de camping en we hoeven geen (betaalde) parkeerplaats te zoeken, ideaal!

Donderdag 12 juli 2012. Helsinki

Suomenlinna is een fort dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat en is gebouwd op zes eilandjes voor de kust van Helsinki. Het is een militair verdedigingsfort geweest voor achtereenvolgens Zweden, Rusland en Finland. In 1748 werd door Zweden een begin gemaakt met de bouw en in 1788 diende het als basis voor Zweden in de strijd tegen Rusland. In 1808 veroverde Rusland het en stationeerde er een garnizoen tot de Russische Revolutie in 1917. In de Tweede Wereldoorlog heeft het fort ook nog dienst gedaan als militaire basis voor Finland.

We hebben een mooie wandeling over het fort gemaakt. Er is van alles te zien op het eiland, zoals een vestingwal, garnizoensgebouwen, kanonnen, een museum, een bezoekerscentrum, een kerk die gelijk dienst doet als vuurtoren en de nodige restaurantjes en cafés. Bovendien heb je vanaf het fort een mooi uitzicht op de skyline van Helsinki met als blikvangers de kathedraal en de Russisch-orthodoxe kerk met de gouden ornamenten op hun torens. 

Vrijdag 13 juli 2012. Helsinki

Wat hebben we een goed gebruik gemaakt van onze driedaagse kaart voor het openbaar vervoer. Drie dagen met de metro van de camping naar het centrum van Helsinki, gisteren met de boot naar het fort Suomenlinna en vandaag hebben we met de tram een sightseeingtour gemaakt door het centrum om de stukken van de stad die we nog niet gezien hadden, alsnog te bezoeken. Onbegrijpelijk dat dit kan voor 14 euro per persoon. Zo maak je het openbaar vervoer aantrekkelijk voor zowel de eigen inwoners als de toeristen. Daar kan Nederland nog iets van leren!

Het hoogtepunt vandaag was ons bezoek aan de Temppeliaukio Kerk. Deze moderne ronde kerk is half in een rots gebouwd en de stukken steen die daarbij zijn vrijgekomen zijn verwerkt in de bouw. Het ronde houten dak lijkt te zweven omdat er een glaswand zit tussen de rotsige wanden en het dak. Hierdoor ontstaat er ook een bijzondere lichtval in de kerk. Toen wij er waren, speelde er een pianist waardoor het leek alsof we in een concert beland waren. Dit was zo’n moment waarvan ik nu al weet dat ik dat nooit meer vergeet; een ontroerend mooie ervaring.

Zaterdag 14 juli 2012

Route: Helsinki, Tallinn (Estland). Gereden 34 km. Gevaren 80 km.
Zon op: 4.26 uur
Zon onder: 22.26 uur

We zitten in Estland. We zijn met de Vikingline naar dit Baltische land gevaren. De overtocht duurde slechts twee uur, maar met al het wachten vóórdat we in Helsinki op de boot konden en de eeuwigheid die het duurde voordat we het haventerrein in Tallinn af konden rijden, zijn we zo ongeveer de hele dag zoet geweest. Vanaf de boot hadden we een mooi uitzicht over de oude stad van Tallinn, dat een enorm contrast vormt met de wolkenkrabbers die links van de oude stad liggen. Twee totaal verschillende werelden, slechts 500 meter van elkaar verwijderd.

We vonden een kampeerplek op de Tallinn City Camping, zo’n vier kilometer buiten het centrum. Was de stadscamping in Helsinki afschuwelijk, deze camping is vele malen erger! In Helsinki waren de plekken klein, maar verder was alles prima in orde. Hier zijn de meest basale faciliteiten van een camping ver te zoeken. Eigenlijk is het een camperplaats met toiletten en douches. Maar die zijn zó ongelofelijk smerig en dan durven ze ook nog 22 euro per nacht te vragen. We hopen maar dat deze camping niet de maatstaf is van alle campings in de Baltische landen, want dan staat ons nog wat te wachten! We blijven in elk geval twee dagen op deze “camping” staan, want we willen de prachtige stad bezoeken en gebruik gaan maken van de (betaalbare) terrasjes en restaurantjes die Tallinn rijk is, want die hebben we in Scandinavië wel erg gemist!

Vanavond na het eten hebben we alvast een voorproefje van ons bezoek aan Tallinn genomen. Fietsend langs de Finse Golf (heerlijk, geen heuvels ;)), waren we in no time in het centrum. Het was er erg gezellig, want het was zaterdagavond en dus uitgaansavond met veel muzikanten op straat; er heerste een hele prettige, ontspannen sfeer. Ook opvallend is het “grote” aantal Nederlanders dat we vandaag zijn tegengekomen; zeker een stuk of tien en dat is 500% meer dan in vijfeneenhalve week Scandinavië! 

Loading