Week 30 – 2017

 

Zondag 23 juli 2017

Route: Dolni Kalna, Vrchlabi, Spindleruv Mlyn, Vrchlabi, Janske Lazne, Svoboda nad Upou. Totaal 69 km.

De dag begon stralend maar vrij snel kwam het water met bakken naar beneden. We hadden echter het geluk dat iedere keer als we ergens uitstapten het net droog was. Van Vrchlabi tot Spindleruv Mlyn (je breekt je tong zowat bij die Tsjechische plaatsnamen) aan de voet van het  Reuzengebergte sta je middenin het toeristische skigebied. Hotels, pensions en skiresorts wisselen elkaar af. We wilden in de laatstgenoemde plaats met een kabelbaan naar boven, maar we mochten met onze camper de parkeerplaats niet op. Achteraf gezien maar goed ook, want op dat moment regende het behoorlijk.

In Janske Lazne is dit jaar een prachtig aangelegd wandelparcours tussen en boven de bomen met een uitzichttoren geopend. Toen we daar aankwamen, begon ook net weer de zon te schijnen. We hebben genoten van dit bijzondere bouwwerk met een geweldig uitzicht. Ton was nogal onder de indruk van de constructie van hout en staal en ik had meer oog voor de glijbaan die in het midden was aangelegd. Ik heb nog overwogen om op die manier naar beneden te gaan, want je mocht er in als je minimaal 1 meter 20 was, maar niemand deed het en als zelfs jongelui het niet durven, ga ik dan op mijn 65ste stoer lopen doen?

 

Maandag 24 juli 2017

Route:  Svoboda nad Upou, Adršpach, Hradec Králové. Totaal 174 km.

Omleidingen, omleidingen, omleidingen! We hebben vandaag twee keer zoveel kilometers gereden dan nodig was geweest. Gelukkig werden de meeste alternatieve routes wel aangegeven, maar ja, ze kunnen niet dóór een berg heen en dan merk je toch wel dat een omleiding in ons vlakke Nederland een stuk simpeler is.

Ons doel vandaag waren de rotsen in Adršpach. Je weet niet wat je ziet;  een bos met enorme rotsformaties die de meest bizarre vormen  hebben. Er loopt een gemarkeerd pad van 3,5 km door het bos. Er zijn gedeeltes met hoge trappen, maar je kunt ook de “kinderwagenroute” nemen. Één keer raden waar ik voor ging…. Ton is nog wel een stuk verder gelopen, maar heeft het toch ook opgegeven door de enorm hoge smalle trappen en de drukte in het hoogseizoen.
Er was regen voorspeld, maar de weergoden hadden het goed met ons voor, want we hadden wéér het geluk dat de eerste druppels pas vielen toen we net bij de camper aankwamen!

 

Dinsdag 25 juli 2017

De provinciehoofdstad Hradec Králové kan geen groter contrast vormen met Praag wat betreft het aantal toeristen. Kon je in Praag over de hoofden lopen, hier vind je er een handjevol. Oké, in Praag is veel meer te bezichtigen, maar Hradec Králové is absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen. We hebben een stadswandeling gemaakt en de Witte Toren  beklommen vanwaar we een fenomenaal uitzicht over de stad hadden. De 226 treden heb ik moeiteloos beklommen omdat op diverse ‘etages’ interessante wetenswaardigheden via grote computerschermen te bekijken waren.

Het openbaar vervoer kost hier ook bijna niets, alhoewel ik niets begrijp van de vaststelling van de tarieven. Betaalden we vanmorgen voor een ‘bejaardenkaartje’ 12 kronen per persoon (ongeveer €0,50) op de terugweg vond deze chauffeur dat we het dubbele moesten betalen (laten we het er maar op houden dat hij vond dat ik er te jong uitzag voor het seniorentarief…… 😉

Woensdag 26 juli 2017

Route: Hradec Králové, Mohelnice, Bouzov, Benesov. Totaal 174 km.

Wat hebben we een mooie tocht gereden vandaag! We hebben genoten van de prachtige vergezichten in het Tsjechische landschap. Nu merkten we pas écht hoe we dat vorige maand in Engeland gemist hebben toen we daar tussen de hoge heggen en bermen reden. Maar de dorpjes waar je doorheen rijdt, zijn in Engeland weer vele malen mooier dan hier in Tsjechië. Zo zie je maar, elk land heeft weer iets unieks waardoor reizen in ons campertje onze hobby is!

Ons doel vandaag was een bezoek aan het kasteel in Bouzov. Dit romantische kasteel dateert uit de 14e eeuw maar is eind negentiende eeuw grondig verbouwd. Je weet niet waar je kijken moet in de prachtig ingerichte vertrekken van een of andere grootmeester en in de gastenverblijven. Het meubilair, de beeldhouwwerken, schilderijen en houtsnijwerken zijn in één woord schitterend en alles is zo goed onderhouden! Je kunt niet op eigen gelegenheid door het kasteel lopen, maar je gaat met een groep onder leiding van een Tsjechische gids. De Engelse vertaling kregen we mee, zodat we in elk vertrek zelf konden lezen wat de bijzonderheden waren. De rondleiding van 70 minuten is zéér de moeite waard!

 

Donderdag 27 juli 2017

Vannacht begon het te regenen, zo’n vies motregentje dat met tussenpozen de hele dag aanhield. Het was ook wel wat aan de frisse kant, dus we hebben een lummeldagje gehouden met de kachel aan, kopje koffie, boekje, haakwerk, puzzeltje en we hadden het prima naar onze zin. Tussen de buien door hebben we een wandeling door het nabijgelegen bos gemaakt en een hertje gezien dat op een afstand rustig naar ons stond te kijken. We hebben onszelf toen ook nog maar op een dinertje getrakteerd in de plaatselijke dorpskroeg. Het waren geen culinaire hoogstandjes, maar we hebben genoten van een smakelijk hoofd- en nagerecht plus allebei twee drankjes en dat alles bij elkaar voor nog geen 20 euro!

Vrijdag 28 juli 2017

Route: Benesov, Sloup, Macocha, Veverská Bityska. Totaal 60 km.

Hier in de buurt zijn fantastisch mooie grotten die iedere toerist bezocht moet hebben. Nou, ik niet; ik heb me een paar jaar geleden voorgenomen nóóit meer zo’n ondergrondse, kille, natte, claustrofobische “attractie” te bezoeken. Gelukkig is een bezoek aan de populairste grot volgeboekt tot 15 augustus; ik hoefde dus ook niet te twijfelen. Er zijn wel een paar mooie rondwandelingen in dit gebied en dat was een mooi alternatief. De heenweg ging steil naar beneden en ik vroeg me onderweg al af hoe ik het ooit voor elkaar zou krijgen om deze kilometerslange weg terug naar de camper te lopen. Maar het geluk was met mij; ik kon met een treintje en een kabelbaan naar boven. Ton wilde graag lopen; hij liever dan ik. Gelukkig zijn we geen Siamese tweeling……

Zaterdag 29 juli 2017

We hebben vandaag heerlijk van het mooie weer genoten! Eigenlijk wilden we naar Brno. Dat kan vlakbij deze camping met de boot en dan met een tram. Op zaterdag en zondag rijdt deze tram echter maar ééns per twee uur. Dat zou dus een hele uitzoekerij geweest zijn om niet ergens op een stationnetje ik weet niet hoelang te moeten wachten. Zonde van onze tijd. Vanmorgen dus alleen maar een leuke wandeling v.v. naar het naburige dorpje om boodschappen te doen en de rest van de dag weer gelummeld. Mijn haakwerk begint in elk geval weer ergens op te lijken, nadat ik hem helemaal had uitgehaald omdat ik het patroon niet leuk vond. Morgen gaan we met de camper naar Brno en vandaar reizen we weer een stukje verder.

Loading