Week 31 – 2017

Zondag 30 juli 2017

Route: Veverská Bityska, Brno, Buchkovice. Totaal 88 km.

Vanmorgen waren we al om half tien in Brno. Het was toen nog niet zo heet en ook nog niet druk. We zijn echt onder de indruk van de prachtige decoraties op de gevels. In het oude centrum van Brno is zo ongeveer 90% van de gebouwen gerenoveerd. Op sommige plekken zie je nog afbraak maar daar staan toch ook wel steigers omheen, alhoewel die al aardig aan het roesten zijn, dus misschien moet daar nog een Europees subsidietje tegenaan gegooid worden.

We hebben een paar mooie kerken bezocht en ook een crypte, maar daar bleken gemummificeerde monniken en edelen in glazen kisten te liggen. Als ik al uit mijn ooghoek een zwart lichaam zie liggen, weet ik niet hoe gauw ik door moet lopen. Ik kan daar niet tegen! Kwamen we ook nog in een ruimte waar ik in een oogopslag een stuk of tien (volgens de Engelse beschrijving) wat minder goed geconserveerde lichamen zag liggen, ik stond dus gauw weer buiten!

In Brno heb je een ondergrondse stad. Geen  druipsteengrot of zo, maar een labyrint van ondergrondse gangen die je onder leiding van een gids kunt bezichtigen. De gangen zijn ontstaan in de middeleeuwen toen mensen kelders onder hun huizen hadden die op een gegeven moment gekoppeld werden en er een heel gangenstelsel ontstond. We hadden echter drie kwartier moeten wachten voordat de volgende rondleiding zou beginnen en daar hadden we geen zin in. We wilden op zoek naar een camping. We vonden er een die wel iets oostelijker lag dan we van plan waren, maar in een mooi natuurgebied. Na alle steden zijn we daar wel aan toe.

Maandag 31 juli 2017

Ik geloof niet dat we ooit zo’n luie vakantiedag hebben gehad! In de zon was het vanmorgen om acht uur al niet te harden, zodat we toen al de schaduw moesten opzoeken. We waren van plan om een mooie wandeling te gaan maken, maar met 35 graden in een heuvelachtig landschap zou dat niet eens verantwoord zijn geweest, tenminste niet voor ons. De enige activiteit vandaag was dus ongeveer vijf keer een loopje naar het toiletgebouw…..

Ik zal daarom vandaag maar iets vertellen over de campings hier in Tsjechië. Als de camping een Nederlandse eigenaar heeft, dan is alles prima in orde. Het sanitair is misschien niet altijd zoals we in Nederland gewend zijn, maar het is oké. Als er een Tsjechische eigenaar is, dan is de camping wel goedkoper, maar het onderhoud is niet om over naar huis te schrijven (uitzonderingen daargelaten zoals de camping in Praag). Het is (meestal) schoon, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De camping waar we nu staan is prachtig gelegen, maar heeft bijvoorbeeld douches waar al in geen jaren iets gerepareerd is. De haken waar een douchekop in geplaatst moet worden zijn verdwenen of lam. Je moet de douchekop op de kraan leggen, die er dan prompt afvalt of alle kanten op spuit. Het douchegordijn past niet, kapotte tegeltjes, er zijn geen haakjes om je kleren op te hangen, tenminste die waren er ooit wel, maar zijn afgebroken. Ook heel bijzonder, op sommige campings (en we hebben het ook wel in restaurants gezien) kunnen de toiletdeuren niet op slot. Gelukkig wist iemand ons te vertellen dat als de wc-deur dicht is, er iemand op zit. Als je klaar bent moet je de deur open laten staan, zodat duidelijk is dat de toilet vrij is. Tja, je moet het maar weten; ík zit in elk geval niet rustig…..

Dinsdag 1 augustus 2017

Route: Buchkovice, Brno, Trebic, Opatov. Totaal 161 km.

Het is nog net zo warm als gisteren, dus een wandeling had er weer niet ingezeten. Daarom zijn we maar een stukje westelijker getrokken. Lekker de airco aan en karren maar. We staan nu op een camping aan een meertje. Toen we aankwamen vroeg de Nederlandse eigenaar of we gereserveerd hadden; nee dus… Dan was het helaas vol! Toen ik zei dat we maar een klein plekje nodig hadden zonder stroom, ging hij even kijken. We kregen toen een plekje achteraan op een sportveld; we staan daar schitterend en helemaal alleen op een enorm veld, terwijl alle andere kampeerders behoorlijk dicht op elkaar staan. Nu maar hopen dat hier vanavond geen voetbaltoernooi georganiseerd wordt!

Woensdag 2 augustus 2017

Na twee passieve dagen door de hitte, hebben we vandaag het luie zweet er maar weer eens uitgelopen. De temperatuur was zo’n tien graden lager dan de afgelopen dagen en dus konden we eindelijk weer een mooie wandeling maken. Er was ons verteld dat we door het bos en om het meer naar het dorpje Opatov konden lopen. We zagen in de verte een dorpje, maar het bleek het verkeerde te zijn. Er was wel een piepklein winkeltje, maar dat verkocht alleen maar verpakte levensmiddelen. Nu hadden we niet heel veel nodig, maar om een beetje fatsoenlijke maaltijd te kunnen bereiden, was hun winkelvoorraad bij lange na niet voldoende. We zijn toen een stuk teruggelopen om de juiste weg naar het dorp met de supermarkt te vinden. Daar aangekomen, waren we inmiddels behoorlijk moe en hoopten op een cafeetje waar we koffie konden drinken, maar helaas, zó groot was het dorp nou ook weer niet…..

Donderdag 3 augustus 2017

Route: Opatov, Telc, Dobronice u Bechyne. Totaal 138 km.

En wéér zijn we een stukje westelijker getrokken, want we hoeven nog niet naar huis, maar we kunnen ook niet nog verder. Onderweg hebben we het prachtige stadje Telc bezocht. Dit door de Unesco beschermd stadje werd in 1530 verwoest door brand en het werd daarna totaal in renaissancestijl herbouwd. Het is jammer dat deze in pasteltinten gebouwde huizen ontsierd worden door auto’s die overal geparkeerd staan; een parkeerverbod zou het geheel nóg mooier maken.

Na het bezoek aan Telc vervolgden we onze tocht door het Tsjechische landschap waar we weer hebben genoten van zúlke mooie vergezichten.  ’s Middags vonden we óók nog een mooi picknickplekje aan een meer. Al met al was het weer een perfecte dag!

 

Vrijdag 4 augustus 2017

Route: Dobronice u Bechyne, Pisek, Nepomuk, Prestice, Stod, Stribro, Plana. Totaal 212 km.

Onze laatste vakantiedag in Tsjechië. We hebben onderweg nog één stadje bezocht, Stribro. Het was aardig, maar niets bijzonders, als je tenminste het oude raadhuis uit 1543 buiten beschouwing laat. Ik vond het in elk geval niet mooi, maar je kunt het wel bijzonder noemen.

Tja, het zit er bijna weer op. Morgen rijden we in drie dagen naar huis. We gaan niet meer op sightseeing tour, maar nemen de snelweg . De komende dagen plaats ik dus even niets meer op de website, maar als we thuis zijn, krijgen jullie natuurlijk nog wel de statistieken. Tot maandag!

5 en 6 augustus 2017 

Route: Plana, Bad Langensalza, Erfurt, Kassel, Dortmund, Arnhem, Lunteren. Totaal 832 km.

We wilden in drie dagen naar huis rijden, maar zaterdag reden we al 369 km en zaten ruimschoots in Duitsland. Zondag hoefden we volgens de TomTom nog maar 450 km te rijden. Dus de kans om de damesfinale EK thuis te kunnen bekijken liet ik me niet ontnemen. Een half uur vóór aanvang van de wedstrijd waren we thuis. Camper leeghalen en ons laatste vakantiebiertje en -wijntje ingeschonken en genieten maar van die fantastische wedstrijd!!!

We hebben een heerlijke vakantie gehad.We zijn de afgelopen vijf jaar erg verwend geweest met onze vakanties in vóór- en naseizoen want volle campings waren we niet meer gewend. Door de warmte hebben we ook een hele relaxte vakantie gehad; vaak was het te warm om veel te ondernemen. Praag was toch wel het hoogtepunt van deze vakantie en onze vooruitziende blik om daar de vakantie te beginnen bleek een juiste beslissing. Het was daar bloed- en bloedheet, maar we hadden nog een frisse vakantieblik en zin om veel te bekijken.

Het landschap in dit land is prachtig, maar de dorpjes zijn gewoon een aantal recht-toe-recht-aan-huizen met soms een kerkje . We hebben de afgelopen tweeënhalve week niet één keer een mooi of schattig huis gezien. Er zijn er een aantal die wel zijn opgeknapt, gepleisterd en in een mooie, aardige of in een “aparte” kleur geschilderd, maar over het algemeen zijn de huizen slecht onderhouden. Is het de Tsjechische mentaliteit; wie zal het zeggen. We spraken een keer met de Nederlandse eigenares van een camping die vertelde dat het zó moeilijk is om personeel te krijgen. Dit is de reden dat ze erover denken om de camping maar van de hand te doen; het wordt haar en haar man veel te zwaar! Niet alleen op de camping hebben ze dit probleem, maar ook bijvoorbeeld bij een van hun toeleveringsbedrijven die twintig vacatures heeft voor chauffeurs en kan die niet vervuld krijgen. Na een paar dagen zeggen de nieuwe werknemers hun baan op of komen gewoonweg niet meer opdagen. Vreemd toch?

Nu nog eventjes de statistieken van deze vakantie. We hebben 2953 km gereden op 236 liter diesel; dat is 1 op 12,5. Totaal hebben we 59 uur gereden en 20 overnachtingen gehad op 12 verschillende campings of camperplaatsen. We konden uiteraard geen gebruik maken van de ACSI-korting in voor- en naseizoen, dus onze gemiddelde overnachtingsprijs was € 16,25 per nacht. Voor ons doen duur, want we hebben ook twee keer gratis gestaan. Maar uit eten in Tsjechië is echt goedkoop. Vóór nog geen twintig euro heb je allebei een voor- en hoofdgerecht + twee drankjes. Je moet dit uiteraard niet in Praag doen, want daar betaal je wel de hoofdprijs!

Lieve mensen, dit was het weer. Het zal nu wel even duren voordat we weer op vakantie gaan, maar wie weet! Dank jullie wel voor de enthousiaste berichten via e-mail, WhatsApp of Facebook. Ik word daar altijd weer erg blij van! Tot de volgende vakantie! xxx

 

 

 

Loading