Week 36 – 2023

Zondag 3 september 2023

Route: Noceto, Parma, Fiorano Modenese. Totaal 88 km.

Het geluid van de compressor van de kaasfabriek heeft ons niet uit onze slaap gehouden en na ons ontbijt zijn we vertrokken naar Parma, een stad die voldeed aan onze maatstaven, niet te toeristisch  en we waren vroeg genoeg om nog vóór de erge hitte een stadswandeling te maken. Hierna met de airco aan naar een volgende camperplaats in de buurt van Modena, de stad die we morgen gaan bezoeken.

Ik heb trouwens een manier gevonden om onze hoeveelheid wasgoed te verminderen. We hadden na het douchen onze handdoeken en washandjes achterop het rek van de camper gehangen. Tja, als je dat dan vergeet, dan kom je daar op de volgende camperplek achter…..

Maandag 4 september 2023

Route: Fiorano Modenese, Modena, Castel San Pietro. Totaal 92 km.

Na Piacenza en Parma is Modena de derde stad die we bezocht hebben die een mooi historisch centrum heeft. Ik moet eerlijk zeggen dat de drie steden wel veel op elkaar lijkten. Eigenlijk wilden we morgen naar Bologna, maar wat ik erover lees is het ook weer een soortgelijke stad met een Duomo (kathedraal), maar of we daar nu morgen 30 kilometer voor terug moeten rijden, is voor mij de vraag. Er was namelijk vóór of vlak na Bologna geen enkele geschikte camping of camperplaats. Maar ja, we zijn wel in de buurt en om nu achteraf te denken “hadden we maar…” is ook zonde. Morgenochtend kijken we nog wel eens en anders rijden we richting de oostkust, waarvandaan we zuidwaarts trekken.

Vandaag viel ons ook weer op dat de sneheidsbeperkingen waarschijnlijk alleen voor buitenlanders gelden; er is namelijk geen Italiaan die zich er iets van aantrekt. Snelheidsduivels op motoren in t-shirts en korte broek zijn ook geen uitzondering. Je moet er toch niet aan denken dat ze onderuit gaan!

 

Dinsdag 5 september 2023

Route: Castel son Pietro, Imalo, Ravenna. Totaal 80 km.

De dag is totaal anders verlopen dan we dachten. We zijn niet naar Bologna gegaan, maar naar een Volkswagen dealer in Imalo, slechts negen kilometer van onze camperplaats . Ton zag nameijk gisteren dat onze rechtervoorband weer zacht was. Daar waren we al twee keer mee teruggeweest bij onze eigen dealer, maar het euvel bleek toch niet verholpen te zijn.

Iedereen was ontzettend vriendelijk en behulpzaam bij de Italiaanse VW-dealer, maar niemand sprak Engels. Google Translate was de redder in nood, want mijn mobiel ging beurtelings van de medewerker naar mijzelf en op die manier regelde hij voor ons een bandenspecialist waar we vanmiddag om half vier terecht konden voor twee nieuwe voorbanden. Omdat we al om tien uur bij de dealer stonden, hebben we de ochtend in het centrum van Imalo doorgebracht. Dit is weer zo’n onbekende stad waar we hoogstwaarschijnlijk voorbij zouden zijn gereden, maar die ons aangenaam verraste. Het heeft een Duomo en er is een Formule 1 circuit, waar Max Verstappen in 2021 en 2022  heeft gewonnen. In 2023 ging de race niet door vanwege noodweer.

De middag hebben we in de schaduw van de bomen in een park doorgebracht tot we naar de bandenspecialist konden vertrekken. Helaas waren de banden er om half vier nog niet; dat duurde nog tot vijf uur, maar toen was de zaak snel in orde en stonden we een uurtje later op een rustige camping.

Woensdag 6 september 2023

Voor het eerst zijn we deze vakantie een dag op dezelfde camping gebleven.  Hier hebben ze namelijk de geweldige service  om belangstellenden ‘s ochtends met een busje naar Ravenna te brengen en ’s middags na drieën kun je ze bellen en komen ze je binnen een kwartier weer ophalen! Dit doe ze alleen voor camperaars, want caravan- en tentkampeerders hebben een auto bij zich. Van deze service hebben we dankbaar gebruik gemaakt!

Ravenna is een stad die op de Werelderfgoedlijst staat. De historische binnenstad is niet al te groot en het was voor ons goed te doen in ruim 11.000 stappen…. 😉  We hebben een combiticket gekocht voor een bezoek aan de Basiliek San Vitale, de Basiliek Sant Appollinaire Nuovo en de Aartsbischoppelijke kapel. Van deze drie waren we van de Basiliek San Vitale het meest onder de indruk; wat een prachtige mozaïeken zijn hier te bewonderen!

Verder hebben we regelmatig gepauzeerd op één van de vele terrasjes. Koffie kost hier ongeveer de helft van wat je in Nederland betaalt en hetzelfde geldt voor een broodje, croissant of een stuk pizza.

De foto’s die vandaag geplaatst zijn, heb ik niet zelf gemaakt. Door problemen met het downloaden van mijn mobiel naar mijn laptop, zijn deze foto’s van Fokelien Robijns, die zo aardig was om mij een aantal van haar foto’s te mailen. De rest van de vakantie ga ik “ouderwets” fotograferen met mijn camera, dat is ook wel weer eens leuk!

 

 

Donderdag 7 september 2023

Route: Ravenna, Rimini, Coriano. Totaal 65 km.

Eindelijk, na bijna 60 jaar ben ik in Rimini geweest! Toen ik twaalf jaar was, gingen mijn ouders, mijn twee zusjes van vier en acht en ik voor het eerst op vakantie! Een collega van mijn vader ging elk jaar naar Rimini en dat leek mijn ouders ook wel wat. Ze kochten een bungalowtent bij V&D met de bijbehorende benodigdheden zoals luchtbedden, slaapzakken, stoeltjes, een tafel, pannen, borden, bestek, enz. enz. Alles werd in en op een Volkswagen Kever geladen en daar gingen we. Mijn zusjes en ik bovenop de nodige bagage op de achterbank. Na drie dagen en evenzoveel keer de tent opzetten en weer afbreken in respectievelijk Reims, Dijon en Lyon bleek Rimini toch veel te ver te zijn. We zijn toen uitgeweken naar het Meer van Genéve, waar we toen een geweldige vakantie hebben gehad en daarna zelfs nog twee keer zijn geweest! Vandaag is het er toch van gekomen en ik moet zeggen dat mijn ouders toen een goede beslissing hebben genomen om niet verder te rijden. Rimini is een mooie stad en het strand moet geweldig zijn, maar om zo’n eind te rijden met een kleuter, een rustig meisje en een enigszins dwarse puber, zou geen toegevoegde waarde hebben gehad.

We staan nu op een camperplaats met prachtig uitzicht bij een wijnboer waar ze morgenvroeg met de hand druiven gaan plukken. We staan wel vroeg op, want dat wil ik een keer meemaken!

Vrijdag 8 september 2023

Route: Coriano, San Marino, Rimini, Seggiliano. Totaal 129 km.

De druivenplukploeg begon vanmorgen stipt om zeven uur. Deze wijngaard wordt helemaal met de hand geplukt omdat ze een bijzondere wijn willen produceren. Andere wijngaarden van deze eigenaar worden machinaal geplukt. Het was heel interessant om dit eens mee te maken. De wijn moet heel lekker zijn, maar ja, ik drink het niet meer en dat bevalt me nog steeds erg goed!

Om negen uur vertrokken we naar de Republiek San Marino, een enclave in Italië. Het lag slechts twintig kilometer van de camping en het was dus een hele eenvoudige manier om nog een extra land aan onze lijst toe te voegen. De hoofdstad, ook San Marino genaamd, lag bovenop een berg en de weg erheen was adembenemend mooi. We zochten een parkeerplaats om de stad te bekijken, maar dat was niet te doen. Veel parkeerplaatsen waren verboden voor campers en toen we er uiteindelijk een vonden waar we wel welkom waren, was de ingang ervan zó krap dat een paaltje een vervelend souvenir achterliet. We zijn toen maar weer de berg afgereden, dus geen foto’s van San Marino. We staan nu op een heel kleinschalig campinkje met enorme plaatsen en het mooiste uitzicht tot nu toe!

Zaterdag 9 september 2023

Route: Senigallia, Ancona, Loreto, Ancona, Senigallia. Totaal 100 km.

Tegen onze gewoonte in, zijn we vandaag teruggekeerd op dezelfde camping. Ze hebben hier namelijk een wasmachine en ik wilde toch wel erg graag het beddengoed wassen. Omdat we toch al besloten hadden dat Ancona de zuidelijkste punt van onze reis zou worden, was de keus snel gemaakt. Toen ik aan de campingeigenaar vroeg waar we het beste zouden kunnen parkeren in Ancona, zei hij dat deze stad niet zijn eerste keus zou zijn om hier in de buurt te bezoeken. Loreto was iets verder, maar een stuk interessanter. Dit was inderdaad een goede advies.

Terug op de camping was de was droog; vanavond heerlijk in een fris bed!

Loreto is een bedevaartplaats en dat was te zien aan de vele souvenirwinkeltjes met (goedkope) religieuze artikelen, maar de basiliek is denk ik de mooiste die we ooit gezien hebben, zowel van binnen als van buiten. We waren allebei diep onder de indruk. Jammer genoeg mocht je binnen niet fotograferen, maar als je op deze link klikt, zie je wat we bedoelen.

Loading