Week 37 – 2023

Zondag 10 september 2023

Route: Senigallia, Fano, Urbino, Urbania. Totaal 92 km.

De kustroute, de S16, is niet leuk om te rijden. Van Rimini tot aan Loreto zie je weinig van de Adriatische Zee, eigenlijk soms alleen maar van een afstandje. De weg bestaat uit een aaneengesloten reeks van rotondes, bedrijfsterreinen en stadjes. Nu zijn wij totaal geen strandmensen, maar een mooie route langs de zee had ons wel leuk geleken. Omdat we gisteren het zuidelijkste punt van onze reis bereikt hadden, besloten we om het binnenland in te gaan en dan via de slingerende weggetjes van het mooie Italiaanse heuvellandschap te genieten.

We moesten helaas toch weer een klein stukje kustweg nemen, want de TomTom had ons de meest onbegaanbare weg willen laten rijden. Ton moest dus zeker 300 meter achteruit om een mogelijkheid tot keren te benutten; dan begrijp je hoe lang mijn tenen krom in mijn schoenen zaten….  Uiteindelijk kwamen we in Urbino, een stad die ook weer op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het is ook een vermoeiende stad, want de straten zijn enorm steil, wat ons in de verleiding bracht om in zo’n vreselijk toeristisch treintje plaats te nemen. De meeste straten zijn geplaveid met keitjes, waardoor na afloop van de rit onze ingewanden weer hun juiste plaats moesten vinden. Uiteraard had deze stad weer een Duomo, leuke doorkijkjes, gezellige terrasjes en prachtig gerestaureerde gebouwen,  maar ook zwaar verwaarloosde huizen

Na een prachtige rit door de heuvels staan we nu in Urbania op een camperplaats met stroom, water, loosmogelijkheden voor toilet en grijs water en nog een leuk uitzicht ook! Bijna onvoorstelbaar dat dit allemaal gratis is!

Maandag 11 september 2023

Route: Urbania, Lisciano Niccone.Totaal 89 km.

Een paar jaar geleden zijn we in Umbrië geweest en dat is het landschap waar wij zo van houden. Waren we van de week in Loreto en zou dat de zuidelijkste punt van onze reis zijn, maar na de teleurstellende kustroute, zijn we vandaag over een schitterende slingerweg met tientallen haarspeldbochten (Ton reed…)  in Umbrië beland. Helaas kun je nergens stoppen of parkeren om te fotograferen. Ik ga maar eens proberen om door de voorruit wat mooie foto’s te maken van de schitterende vergezichten, alhoewel op een foto vallen de beelden toch altijd in het niet in vergelijking met de werkelijkheid. We zijn nu in Lisciano Niccone, dat nog zuidelijker ligt dan Loreto. We hebben uiteindelijk nog twee weken vakantie en gaan echt nog niet richting huis.

We staan weer op een gratis camperplaats met alle voorzieningen  (onze vakantie wordt nog goedkoop op deze manier 😉  )  en deze heeft in tegenstelling tot gisteren picknicktafels, sorteerbakken voor afval, zelfs fitnessapparatuur waar druk gebruik van wordt gemaakt, door zowel echte sportschooltypes als ouderen en jongelui. Er staat ook een paal met een fietspomp en fietsgereedschap dat aan een stalen kabeltje zit en dat je kunt gebruiken om je fiets te repareren. De gemeente Lisciano heeft hier goed in geïnvesteerd!

Dinsdag 12 september 2023

Route: Lisciano Niccone, Perugia, Spello.. Totaal 68 km.

In 2016 waren we ook in Umbrië en hebben toen steden als Assisi en Arezzo bezocht. Dat zijn we nu niet van plan, maar er zijn nog genoeg stadjes en dorpjes over die de moeite waard zijn om te bezoeken. Spello is er een van.  Toen we aan kwamen rijden zagen we het historische stadje al hoog tegen een heuvel aangeplakt liggen en bij een temperatuur van dertig graden zou dat een enorme klus worden om naar boven te lopen, want met de camper mocht dat uiteraard niet. Het was inderdaad een hele klim, maar met zoveel mooie straatjes, poortjes en doorkijkjes konden we steeds stoppen (lees uitrusten…) om foto’s te maken.

Na dit indrukwekkende bezoek zijn we negen kilometer verder gereden en staan nu op een camperplaats onder een middeleeuwse toren. Hoe uniek is dat!

Woensdag 13 september 2023

Route: Collepino, Foligno, Preci. Totaal 83 km.

Het dorpje Collepino waar we vannacht onder de middeleeuwse toren stonden, hebben we vanochtend bezocht. Het piepkleine middeleeuwse dorpje is prachtig gerestaureerd. Het is zó klein dat we in een kwartiertje alle straatjes in het dorp hebben bekeken en gefotografeerd. We stonden zó dicht bij het dorpspleintje dat de gesprekken die een aantal bewoners gisteravond voerden, me deden denken aan een STER-reclame van Bertolli pastasaus. Vanmorgen toen we met de camper vertrokken, werden we zelfs door een aantal bewoners uitgezwaaid!

Ons volgende doel was Foligno, maar dat was geen succes. Het vinden van een parkeerplaats dichtbij het centrum was nogal een probleem. Uiteindelijk zagen we een perfect plekje met een parkeermeter. Kaartje gekocht en het centrum in. We waren echter vanmorgen zó verwend in Collepino, dat Foligno ons niet kon bekoren. Druk en veel verwaarloosde gebouwen, het bleef dus bij een kopje koffie op een terras. Bij de auto aangekomen, bleek dat we geen kant op konden. Het plein had vier uitgangen, waarvan twee doodlopend, één waar je alleen tussen 20.00 uur en 24.00 tweerichtingsverkeer had en bij de enige straat waar we eruit konden stond een bord Traffico Limitato. We zijn er maar ingereden, want er was geen andere mogelijkheid. Google Translate vertaalde het naar “beperkt verkeer”, maar we houden er enstig rekening mee dat we een bekeuring thuisgestuurd krijgen. Nooit meer naar Foligno…  😉

 

Donderdag 14 september 2023

Wandelroute: 1,26 kilometer, met volgens mij een hellingspercentage van minstens 20% en een maximale hartslag van 129, maar….  ik leef nog

We hebben een lummeldag. Beetje lezen, puzzelen, een kort (erg steil) wandelingetje en voor vanvond hebben we een tafeltje gereserveerd in het restaurant van de camping. Het is niet zo heet meer als de afgelopen tijd; 24 graden met een lekker briesje, prima om voor de camper met dit schitterende uitzicht, de dag door te komen.

We hebben wel een plan gemaakt voor de komende paar dagen, want we willen graag naar Venetië. We zijn in Italië en als we ooit nog eens die stad willen bezoeken, moet dat nu gebeuren. Omdat parkeren in grote steden sowieso een drama is en na onze ervaring van gisteren helemaal, heb ik eens gegoogeld op parkeren bij Venetië. Nou, inderdaad drama. Veel parkeergarages waar we niet in kunnen met ons verhoogde dak en op bewaakte parkeerplaatsen moet je soms je autosleutels achterlaten, zodat ze je voertuig eventueel kunnen verplaatsen, pffff, gaan we dus niet doen! Geheel tegen ons principe heb ik nu toch maar van zondag tot dinsdag een camping gereserveerd waarbij deze camping een shuttleservice heeft die ons maandag tot de ferry naar Venetië brengt. Oké, de camping voor de hoofdprijs, maar met het aantal gratis camperplaatsen dat we gehad hebben, compenseert dat toch weer lekker!

Vrijdag 15 september 2023

Route: Castelvecchio, Spoleto, Ravenna. Totaal 270 km.

We werden vannacht wakker van een vreemd geluid dat we de hele vakantie nog niet gehoord hadden en we konden het eerst niet eens thuisbrengen…. Tja, regen en zó hard dat het dakluik dicht moest. Vanmorgen was het een klein wereldje want de bewolking bleef tussen de bergen hangen. Omdat het weer vanmiddag zou opknappen, besloten we om een flink stuk via de snelweg richting Venetië te rijden. Morgen gaan we verder via de toeristische route.

Waarom gaan we nu toch naar zo’n drukke stad als Venetië, terwijl we dat soort toeristische trekpleisters eigenlijk zouden mijden? Op de eerste plaats hoorden we van een medekampeerster dat ze er vorige week geweest was en dat de drukte haar heel erg meeviel. Ten tweede gaan we op maandag in het naseizoen, dus misschien minder druk en het derde punt is dat we na ruim 50 jaar huwelijk toch eens in de stad van de liefde geweest moeten zijn…..

Zaterdag 16 september 2023

Route: Ravenna, Adria. Totaal 98 km.

We zijn op ruim 100 kilometer van Venetië op een camperplaats beland na een tocht langs de kust, alleen hebben we die niet gezien. Op Italiaanse kustroutes zie je gewoon geen zee, maar deze rit van Ravenna naar het noorden was in elk geval een stuk gezelliger om te rijden dan de kustroute van Ravenna die zuidwaarts ging. Niet elke paar honderd meter een rotonde, maar uitzicht over landerijen en waterrijke natuurgebieden met veel vogels.

De camperplaats is er weer een zoals je hoopt dat ze allemaal zijn. Het heeft alle faciliteiten, is brandschoon en het ligt op 300 meter van het stadje Adria. Dit stadje heeft een kathedraalachtige kerk maar ook veel verwaarloosde huizen die soms mooi van lelijkheid zijn; laten we het er maar op houden dat ze karakter hebben.

Loading