Week 38 – 2023

Zondag 17 september 2023

Route: Adria, Jesolo, Cavalino Treporti. Totaal 130 km.

Ik denk dat ik iets verkeerds heb gegeten, want ik voel me niet echt lekker. Meestal is het Ton die daar last van heeft, maar die voelt zich prima. Misschien is het het idee dat ik morgen op een veerboot moet, dat ik op voorhand zeeziek ben 😉

We staan nu op de gereserveerde camping en morgenochtend om 9.40 uur brengt de shuttlebus ons tot de veerboot naar Venetië. Als ik me morgen nog niet goed genoeg voel, boeken we een nachtje bij op de camping en gaan we dinsdag. Voor nu houd ik het hierbij en ga ik lekker slapen, misschien knap ik op.

Maandag 18 september 2023

Ik voel me vandaag beter dan gisteren, alhoewel ik weinig energie heb, maar genoeg om toch naar Venetië te gaan. We stonden om half tien klaar om met het shuttlebusje naar de boot gebracht te worden, toen we hoorden dat er een staking van het personeel was en de eerste boot pas om 13.10 uur zou gaan. Balen natuurlijk, maar er bleek een privémaatschappij te zijn waarvan het personeel gelukkig wel aan het werk was.

Venetië is een prachtige stad die echt aan onze verwachtingen voldeed. De drukte viel mee, behalve natuurlijk op het San Marco Plein, maar in de achterafstraatjes en op pleintjes was het goed te doen. Het weer werkte ook mee, het was bewolkt en 24 graden, dus ideaal voor een stadsbezoek. De horeca haalde ook niet het vel over je oren, tenminste niet in de achterafstraatjes, een koffie en een cappuccino samen voor 3,50 en een lunch voor 21 euro is voor Nederlandse begrippen zelfs goedkoop, maar op het grote terras naast het San Marco Plein was één tafeltje bezet; hoe prijs je jezelf de markt uit!

De drie toeristische hoogtepunten waren de Basiliek San Marco, de gondeliers en de Rialtobrug, maar het leukste vonden we de smalle straatjes die als een doolhof door het historische centrum lopen. Bovendien is het hele centrum autovrij en worden volgens mij de winkels ook met bootjes bevoorraad. Al met al was het een geweldige dag en ondanks dat een bezoek aan zo’n toeristische stad niet onze gewoonte is, hebben we er geen moment spijt van.

Dinsdag 19 september 2023

Route: Cavalino Treporti, Jesolo, Vicenza, Pergine Valsugana. Totaal 211 km.

Het is nog steeds zulk lekker weer, in tegenstelling tot gisteren is er een blauwe lucht, zon en om acht uur was het al 24 graden. Toen ik vanmorgen Sandra belde (nogmaals gefeliciteerd lieve schat!!), hoorde ik Nina vragen of ze haar winterjas aan moest…… Help, dat zijn we niet meer gewend; we hebben de hele vakantie nog geen jas aangehad, laat staan een winterjas! Het werd haar wel afgeraden, maar de vraag zegt toch wel iets over de temperatuur in Nederland.

Het tweede deel van de tocht was erg mooi en voerde ons door de bergen. Het plan was om tot aan de Brennerpas te komen, maar dat werd ons te ver. We hebben nog wel steeds vakantie en we moeten nog lang genoeg een jas aan!

Om twee uur begon ik onderweg via Camper Contact (wat is dit toch een geweldige app!) een camperplaats te zoeken en na wat problemen met de navigatie zijn we op de mooiste plek van deze vakantie terechtgekomen. Om half drie stonden we op een heuvel met uitzicht op het stadje Pergine Valsugana. Iets hoger ligt een kasteel dat we morgenochtend willen bezoeken.

Woensdag 20 september 2023

Route: Pergine Valsugana, Trento, Bolzano, Sterzing. Totaal 144 km.

Onze ochtendwandeling naar het kasteel is niet doorgegaan. Het blijkt nu dat ik van de week niet iets verkeerds gegeten had, maar gewoon buikgriep had, want vannacht begon het bij Ton. Hij was vanmorgen geen cent waard, dus ben ik maar achter het stuur gekropen en heb de tolweg genomen. Het was een prachtige tocht met ruim uitzicht op de bergen waarop dorpjes, kerken en kastelen verstrooid liggen. Wat moet het toch vermoeiend zijn om daar te wonen, zegt zij die in het vlakke Nederland voor haar vervoer een auto of een e-bike gebruikt…..

Voordat we de Brennerpas over zouden gaan, hebben we een camperplaats gezocht bij het stadje Sterzing. In de loop van de middag knapte Ton gelukkig iets op en hebben we toch nog even een kort en rustig wandelingetje naar het mooie centrum gemaakt.

De laatste dagen loopt het niet allemaal even soepel, want gisteren kreeg Ton de klep van het beddenluik op zijn gezicht. Bril scheef, neus kapot en een blauw oog, maar verder gaat het goed hoor! Morgen rijden we weer om de beurt en trekken we Oostenrijk door. We zien wel hoe ver we komen, maar in elk geval tot in Duitsland.

 

Donderdag 21 september 2023

Route: Sterzing, Brennerpas, Innsbruck, Fernpas, Ottobeuren. Totaal 226 km.

De tocht van vandaag was genieten met een hoofdletter G. De bergen in Oostenrijk, het ene moment spectaculair ruig, het andere moment met lieflijke groene vlaktes bezaaid met huizen en andersoortige gebouwen. Op een gegeven moment zagen we een enorme hangbrug hoog boven de weg waar mensen overheen liepen (zie foto); als je al geen hoogtevrees had, krijg je het daar volgens mij acuut!

We staan nu op een mooie camping in Duitsland met uitzicht en op loopafstand van het stadje Ottobeuren waar we straks gezellig uit gaan eten, want we zijn allebei weer helemaal opgeknapt.

 

Vrijdag 22 september 2023

Route: Ottobeuren, Ulm, Würzburg, Haibach. Totaal 327 km.

Gisteravond zijn we naar het stadje Ottobeuren gelopen en zagen we de basiliek van dichtbij, want vanaf de camping konden we alleen de twee torens zien. Wat een prachtige kerk is dit en volgens internet is de binnenkant nog veel mooier. Omdat de basiliek gisteravond al gesloten was, hebben we hem vanmorgen bekeken. Inderdaad, heel indrukwekkend, maar de rococostijl is absoluut niet onze smaak en kon ons niet bekoren.

Na het bezoek aan de basiliek zijn we aan onze thuisreis begonnen. Het is in elk geval een ideale reisdag, want sinds vannacht regent het pijpenstelen. We denken dat we morgen thuis zijn. Van de week zal ik al mijn statistiekjes nog uitwerken en een overzichtskaartje maken, zodat jullie kunnen zien dat de volkomen onlogische route die we gereden hebben de naam van onze camper eer aan doet!

Zaterdag 23 september 2023

Route: Haibach, Frankfurt, Arnhem, Lunteren. Totaal 441 km.

Zoals gewoonlijk eindig ik het reisverslag met wat gemiddelden en een overzicht.

In deze vakantie hebben we 15 betaalde campings gehad en 12 gratis camperplaatsen die varieerden van “hoe is het mogelijk dat dit gratis is” tot “oké, we kunnen slapen”. In totaal hebben we 4595 kilometer gereden en dat deden we op 314 liter diesel. Een gemiddelde van een keurige 1 : 14,63 voor onze 20 jaar oude camper. Ik ben me er heel erg van bewust dat dit nou niet bepaald milieuvriendelijk is, maar ja, we vliegen niet en we zitten ook niet op een cruiseschip dat zelfs in “rust” 700 liter diesel per uur verbruikt, laat staan als het vaart! Het scheelt wel dat er misschien tweeduizend passagiers op zo’n schip zitten, maar ik denk toch dat onze camper per persoon minder uitstoot. Het enige wat we er aan zouden kunnen doen, is elektrisch gaan rijden, maar elektrische campers zijn er nog niet. Bovendien zouden we er ook de financiële middelen niet voor hebben om zoiets aan te schaffen. Voor ons is dit dus de beste manier om op vakantie te gaan en laat dit nou toevallig voor ons ook de leukste manier van vakantie vieren zijn! Lekker zwerven en per dag bekijken waar we heen gaan. Ons vakantiedoel hadden we voor ogen, maar door het slechte weer in het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en noord Italië, gooiden we na één dag reizen onze plannen al om en trokken door Frankrijk om uiteindelijk toch in Italië te belanden.

Over het algemeen is de hele reis erg goed gegaan, zonder ernstige problemen. Twee nieuwe voorbanden, een beschadiging door een paaltje, buikgriep en een blauw oog waren gebeurtenissen die te overzien waren. De oostkust van Italië vonden we erg tegenvallen en het mooiste gedeelte van de reis vonden we Umbrië en daar zijn we dan ook kriskras doorheen gereden. Van de steden/dorpjes vonden we Collepino, het allerkleinste dorp, het leukst. Venetië lag niet in de planning, maar we zijn blij dat we daar geweest zijn, ondanks dat we geen grote toeristische steden meer wilden bezoeken. Zo zie je maar, niets veranderlijker dan Ton en Elly!

Ik vond het weer heel leuk om elke dag onze belevenissen met jullie te delen en ik hoop tot een volgende keer!

 

Loading