Week 39 – 2013

Zondag 22 september 2013

Route: Baarn, Rotterdam, Breda, Antwerpen, Brussel, Charleroi. Totaal 201 km.

Ik hoor het jullie zeggen: “Ja hoor, binnen drie maanden wéér voor een maand op vakantie!” en voor mijn gevoel zijn we ook nog maar net terug uit Engeland en Wales. Maar ja, dat is het goede leven van twee pensionado’s, lekker genieten van onze vrije tijd en nu gelukkig wel in ons “nieuwe” campertje. Maar bijna was het vanmorgen toch nog misgelopen. Dit weekend was het sluitingskamp van ons 35(!!) seizoen in Baarn en tijdens de afsluiting stapte ik in een kuil, nam een snoekduik en kwam nogal hard ten val. Gelukkig viel het mee en heeft schoonzus Anneke haar verpleegkundige vaardigheden losgelaten op mijn knie, zodat we toch nog op vakantie konden. Eerst nog naar de verjaardag van Sandra en Lourens en om half vijf vertrokken we om nog te proberen Brussel te bereiken, wat ruimschoots gelukt is!

Maandag 23 september 2013

Route: Charleroi, Reims, Chalons-en-Champagne, Troyes, Auxerre, Clamecy, Totaal 478 km.

We zijn lekker opgeschoten vandaag, tenminste voor ons doen. De kilometervreters onder jullie die in één keer naar Italië rijden of voor een lang weekend naar Zuid-Frankrijk gaan om te gaan bergwandelen, vinden dit natuurlijk helemaal niks, maar wij houden niet van snelwegen. Wij rijden over de Route Nationale lekker door dorpjes en stadjes en worden niet chagrijnig van rotondes die je soms wel om de tien kilometer hebt….. We tuffen lekker door en stoppen onderweg in dorpjes om op een parkeerplaats bij een kerk een lekker kopje koffie te zetten. We worden ook erg gelukkig van de sterkere 102-pk motor in ons nieuwe campertje die ons zonder enige moeite over de heuvels brengt. We kunnen zelfs inhalen terwijl we naar boven rijden. Ik rijd dan wel zelf niet, maar het is een stuk minder vermoeiend en zeker voor mij, want ik hoef nu niet vanuit mijn bijrijdersstoel mee te duwen…..

Dinsdag 24 september 2013

Route: Clamecy, Clermond Ferrand, Millau, Lodéve, Lusan. Totaal 547 km.

We wilden lekker vroeg vertrekken vanmorgen. Normaal gesproken staat Ton om zes uur op en hij zou mij roepen als ik erbij kon, want anders zijn er ’s morgens op zes vierkante meter enkele logistieke problemen. Wat wij echter niet ingecalculeerd hadden was het late jaargetijde en onze zuidelijke positie, want Ton werd niet wakker van het daglicht…., om zeven uur was het nog pikdonker! We vertrokken dus pas om acht uur (wat eigenlijk voor de meeste mensen in hun vakantie nog middernacht zou zijn).

Het eerste half uur konden we niet van het landschap genieten, want weer vanwege het late jaargetijde was de wereld rondom ons niet groter dan 200 meter. Gelukkig trok deze mist na een half uurtje op en hebben we een fantastisch mooie tocht gehad. De heuvels van gisteren zijn inmiddels serieuze bergen geworden en we worden erg blij van de capaciteiten van onze sterkere motor, alhoewel ons 77-pk-motortje ons wel het ultieme relaxte vakantiegevoel gaf. Vanaf Clermond Ferrand werd de Route Nationale een echte snelweg, maar dan zonder tolpoortjes, we konden daarom lekker opschieten. Af en toe stopten we even om van de mooie uitzichtpunten te genieten en aan het eind van de middag zijn we het ‘binnenland’ van de Languedoc ingedoken om op een vreselijk grote (gratis) camperplaats het mooiste plekje in te nemen. Iedereen staat op zo’n camperplek altijd naast elkaar in een rijtje als op een parkeerplaats, maar wij weten ons kleine campertje toch steeds weer op zó’n plekje te manoeuvreren dat we een mooi uitzicht met privacy hebben. En vandaag is dat weer gelukt!

Woensdag 25 september 2013

Route: Lusan, Beziers, Narbonne, Perpignan, Girona, Barcelona. Totaal 382 km.

Mijn TomTom is en blijft de beste aankoop van de afgelopen jaren, zelfs nog beter dan mijn smartphone en dat wil wat zeggen hoor! We hadden de camping vlakbij Barcelona echt nooit gevonden zonder dit apparaat. Wat een wirwar van wegen rondom Barcelona; Parijs was er niks bij! We kwamen vanmiddag aan op zo’n afschuwelijke stadscamping vlak langs de snelweg en het vliegveld. Elke minuut vertrekt er een vliegtuig dat zó laag overkomt, dat je de piloot zowat kunt zien zitten. En dan zijn er mensen die hier een vaste staanplaats hebben, afschuwelijk….. Maar het is een handig uitgangspunt voor ons tweedaags bezoek aan Barcelona, want de bus naar het centrum stopt 300 meter van de camping vandaan. 

Donderdag 26 september 2013

Wat is Barcelona een geweldige stad; we hebben genoten vandaag! Vanmorgen zijn we vanuit de camping met de bus naar de stad gegaan. Daar hebben we een kaartje voor twee dagen voor een  toeristische bus gekocht, inclusief een headset om de highlights van de stad via een bandje voorgeschoteld te krijgen.  Als ik op de televisie zie dat mensen zo’n sightseeingtour doen, dan vind ik dat altijd een wat zielige indruk maken, maar zo zie je maar weer hoe hypocriet iemand kan zijn, want ik vind het eigenlijk  dé ideale manier om voor de eerste keer een stad te bekijken en dan na het eerste rondje er nog een te doen en op bepaalde punten uit te stappen om op je dooie gemak nog eens wat specifieke punten te bekijken en te fotograferen. We hebben heerlijk door het oude centrum van Barcelona geslenterd, de kathedraal bezocht, het Olympisch stadion van 1992 bekeken, enz. enz. Vandaag hebben we het trouwens wel heel toeristisch bont gemaakt, want we hebben niet alleen die sightseeingtour met de bus gemaakt, maar we zijn ook nog met een kabelbaan naar boven gegaan om daar van een onwaarschijnlijk mooi uitzicht over de miljoenenstad Barcelona te genieten. Ik kan niet wachten om morgen weer te gaan….. De temperatuur was heerlijk, 28 graden met een briesje waardoor het goed uit te houden was. Gisteravond hebben we zelfs, totdat we naar bed gingen buiten kunnen zitten. Oké, wij gaan nooit zo heel laat naar bed, maar tot half elf was het heerlijk buiten en dat eind september!

Vrijdag 27 september 2013

Op onze tweede dag Barcelona hebben we een nog enkele highlights bezocht. Ons eerste doel vandaag was de Sagrada Familia de beroemde kerk die de architect Antonio Gaudi als zijn levenswerk beschouwde. Hij heeft hier veertig jaar, tot zijn dood in 1926, aan gewerkt en het is zo’n enorm project dat hij zelf het idee had dat het tijdens zijn leven niet voltooid zou worden. En dat klopte, want er wordt nog steeds aan gewerkt en als je hoort wat ze er nog allemaal aan torens bij willen bouwen, dan wordt het nog niet eens tijdens óns leven voltooid.

De buitenkant van de kerk is onwaarschijnlijk mooi en je kunt ook duidelijk het verschil in bouwstijlen zien van eind 19de eeuw tot nu maar toch zie je dat de bouw naar het idee van Gaudi wordt voortgezet. Ik wilde ook heel erg graag de kerk van binnen bewonderen, maar er stond een rij van zeker vier- of vijfhonderd meter en dat was ons toch te gortig. Ton zag dit echt niet zitten en omdat ik toch in het voorjaar met mijn lieve zussen naar Barcelona ga, komt mijn kans nog wel, maar dan met vooraf bestelde tickets via internet, want dan kon je via de achterkant van de kerk naar binnen. Dus Yvonne en Monique, wij skippen dan de rij!!!!  

Hierna zijn we weer met onze toeristische bus naar het Park Güel gegaan. Dit bijzondere park is ook door Gaudi ontworpen en hij heeft er zelfs van 1900 tot 1914 op gewoond en in dit huis is nu het Gaudimuseum gevestigd. Verder hebben we vandaag heerlijk tapas gegeten, de gezellige straat La Ramblas afgeslenterd waar veel kraampjes en levende standbeelden te zien waren. In een zijstraat van La Ramblas vonden we een overdekte markt en hierna zijn we naar de haven gelopen. Toen hing onze tong op onze schoenen en hielden we Barcelona verder voor gezien. In het voorjaar komt voor mij de herkansing!

Zaterdag 28 september 2013

Route: Barcelona, Manresa, Solsona, weg C14, weg L401, Castellar del Riu, Berga, Castellar del Riu. Totaal 280 km.

Voorlopig hebben we wel weer genoeg cultuur gesnoven (cultuurbarbaren als wij zijn…) en gaan nu lekker de natuur in! Ton kon niet wachten om de bergen in te gaan en wat was het hoog en spectaculair op deze eerste dag. Als we dachten dat we nu wel bijna boven zouden zijn, kwam er wéér een haarspeldbocht en nog een en nog een…… De bergen zien er hier weer heel anders uit dan in Noorwegen en Zwitserland. De kleur is anders, soms zijn ze donkergrijs met rose strepen, dan weer in een mooie terracotta tint. De grillige vormen variëren ook van puntig en scherp naar rond en van kale rotsen tot met bomen begroeide bergen met hier en daar een grasveld. Verspreid liggen er ook huizen verscholen tussen de bergen; wat moet het vermoeiend zijn om hier te wonen.

Nadat we drie dagen gereisd hadden om in Barcelona te komen, waren we niet van plan om nog hele dagen in de auto te zitten. Maar dit ging vandaag helaas niet op. De weg L401 was hooguit 45 km lang, maar door alle haarspeldbochten ging dit uren duren en bovendien was er geen camping te bekennen langs deze weg, in elk geval hadden we de enige camping in Castellar del Riu gemist. De camping in Berga was weer zo’n stadscamping aan de snelweg en na drie dagen vliegtuig- en snelweglawaai in Barcelona, wilden we dat echt niet. Dus toch maar weer de L401 op om te proberen de gemiste camping te vinden. Het weggetje dat we in hadden gemoeten, lag zó verscholen dat we er bijna wéér voorbij waren gereden. Nu staan we bovenop een berg op een schattig (doodstil) campinkje dat in dit jaargetijde alleen maar het weekend open is. Wij blij dat we hier niet op een doordeweekse dag aangekomen waren, maar dan waren we gewoon voor het hek gaan staan, want om zes uur waren we het echt goed zat!!!

Loading