Week 42 – 2013

Zondag 13 oktober 2013

Route: Gorliz, Portogalete, Bilbao. Totaal 73 km.

Hoelang kun je doen over 73 km???? Nou, ik kan je vertellen dat dat héél lang kan duren. Gisteren deed ik nog een lofzang over de TomTom, maar daar ben ik wel van teruggekomen. Alhoewel het eigenlijk onze eigen (zuinige) schuld is….. We hebben de Europese kaart op ons navigatiesysteem nu ongeveer vier jaar en we krijgen wel steeds aanbiedingen van TomTom om nieuwe kaarten aan te schaffen, maar dat vinden we zonde, want ze doen het 90% van de tijd prima! Maar niet in de buurt van Bilbao, want we wilden naar een camperplaats maar er zijn hier in de buurt de afgelopen paar jaar waarschijnlijk zóveel nieuwe wegen aangelegd dat de TomTom ons doel niet kon vinden. Hij zal dan ook het heen-en-weer van zichzelf gekregen hebben, want hij bleef maar roepen dat we moesten proberen om te draaien………… Normaal vinken we de optie “vermijd snelwegen” aan, maar uiteindelijk hebben we de optie “snelste route” aangevinkt en kwamen we uiteindelijk op de camperplaats.

Deze overnachtingsplek staat bovenop een berg en heeft een prachtig uitzicht over Bilbao. Toen we eindelijk de camperplek gevonden hadden zijn we snel met een bus die vlak voor de camperplaats stopte, naar de stad gegaan en hebben daar het Guggenheimmuseum bezocht. Het gebouw is prachtig, gemaakt van titanium en heeft prachtige vormen. We zijn minder enthousiast over de tentoongestelde museumstukken en waarom? We begrijpen deze kunst gewoon niet. Als je een stuk opgerold kippengaas ziet, waar twee stukken hout doorheen gestoken zijn en aan het bovenste stuk hout hangt een rode lap, dan kun je ons hiermee echt niet in vervoering brengen! Oké, dit was het minst tot de verbeelding sprekende stuk in de tentoonstelling want er waren ook kunstwerken van b.v. Andy Warhol, toch niet de minste kunstenaar, maar ik had de audio-uitleg nodig om het enigszins te waarderen. Ik heb het al eerder gezegd, we zijn cultuurbarbaren……

Voordat we vanmorgen aan onze monstertocht naar Bilbao begonnen, hebben we wel eerst nog in Portogalete een heel bijzondere hangbrug bekeken. We hadden er een foto van in een boekje gezien en dit bouwwerk sprak de techneut in Ton natuurlijk enorm aan. Er konden ongeveer acht auto’s tegelijk in een soort mandje aan katrollen naar de overkant getransporteerd worden. Erg ingenieus, zeker omdat deze brug is al sinds 1893 in gebruik is!

Maandag 14 oktober 2013

Route: Bilbao, Eibar, Deba, San Sebastian, Hondarribia. Totaal 155 km.

Bilbao was ons verste reisdoel en nu zijn we begonnen aan onze (zéér langzame) terugtocht. We willen via de Franse kust rustig aan terug naar Nederland. Het ligt aan het weer hoelang we hierover gaan doen, want dat is nog steeds prachtig. Vandaag zijn we dus al om twee uur op een camperplaats aan een jachthaven met strand neergestreken. We zitten nu precies in de knik van de Golf van Biskaje op de grens van Spanje en Frankrijk. Aan de overkant van deze baai zien we Frankrijk liggen. Het was nog zó warm dat ik de zonnebrandcrème weer tevoorschijn heb gehaald. Vanavond was het zo’n lekkere zwoele zomeravond en zijn we naar het nabijgelegen stadje Hondarribia gelopen en hebben daar op een terrasje gezeten. Het mag voor ons nog wel even zo blijven……..

Dinsdag 15 oktober 2013

Route: Hondarribia, Biarritz, Tarnoz, Capbreton, Labouheyre, Parentis-en-Born.Totaal 203 km.

Op onze langzame terugtocht langs de kust van Frankrijk, begonnen we vanmorgen met een mooi uitzichtpunt langs de rotsige kust net over de grens. Mooi weer, zonnetje, met een Frans stokbroodje en een kopje koffie zittend op onze viskrukjes en genietend van het uitzicht. Gelukkig zagen we nog net voor we wegreden onze krukjes staan die we toen toch maar hebben meegenomen…..

Slingerend door de Franse dorpjes gingen we in de buurt van Capbreton maar eens kijken in onze ACSI-campinggids waar we een camping zouden kunnen vinden en het was maar goed dat we dat bijtijds deden, want wat bleek nou, 90% van de campings was al half of eind september gesloten! We vonden er nog eentje die tot 31 oktober open was, maar die lag nog 108 km verder en nou niet bepaald langs de kust. Tot nu toe komt er dus nog weinig van onze plannen van een rustige terugtocht langs de kust, maar ja, we zijn flexibel. Morgen zien we wel weer……

Woensdag 16 oktober 2013

Route: Parentis-en-Born, Langon, Bergerac, Perigieux, Naihlac. Totaal 260 km.

We zijn van ons plan afgestapt om via de Franse kust naar boven te trekken. We zaten in de streek Les Landes en daar werden we niet echt vrolijk van. Misschien zijn er best wel mooie stukken in dit gebied, maar ons reisdoel was Spanje en we hebben dus geen informatie over Frankrijk bij ons en deze streek was gewoonweg saai. We zijn daarom naar het oosten getrokken om eerst de Dordogne te doorkruisen. Wat een mooi gebied is dit zeg! Leuke dorpjes, mooie uitzichten en we hebben onderweg allerlei streekproducten verbouwd of gefokt zien worden; we begonnen met wijngaarden, daarna aardbeienkwekerijen, helaas gevolgd door tientallen billboards met “foie gras” en we nemen aan dat deze ganzen niet gefokt werden vanwege hun dons en veren….. en nu staan we te kamperen in een walnotenboomgaard. 

Donderdag 17 oktober 2013

Route: Naihlac, Hautefort, Limoges, Aubusson, Gouzon. Totaal 197 km.

In Hautefort, 4 km van de camperplaats, ligt een prachtig kasteel dat we vanmorgen wilden bezoeken. Maar we waren te vroeg, want in oktober zijn de openingstijden van 14.00 – 17.00 uur en wij waren er al om 9.45 uur. We waren gelukkig niet helemaal voor niets hierheen gegaan, want tegen het kasteel was een prachtig oud dorpje aangebouwd waar we toen een wandeling doorheen hebben gemaakt.

Voor het kasteel waren we te vroeg maar voor koffie weer te laat althans volgens de uitbater van de plaatselijke kroeg waar we om een uur of twaalf stopten om een kopje koffie te drinken. Hij vertelde ons dat dit niet meer kon. In eerste instantie begreep ik hem niet, maar hij bedoelde dat het inmiddels wijn- en/of biertijd was…. Inderdaad die hele tent liep vol en iedereen nam een alcoholische versnapering. Gelukkig kregen we toch nog koffie (voor alle duidelijkheid, het was twaalf uur ’s middags…….). 

Vandaag ging onze prachtige tocht door de Limousin waar we net als gisteren  verschillende “streekproducten” tegenkwamen. Het begon met appelboomgaarden, toen heel veel Limousinkoeien en porseleinfabrieken.

We staan nu op een (gratis) camperplaats op het dorpsplein in het “centrum” van Gouzon. We hebben nog nooit op zo’n bijzondere plek gestaan en er is zelfs een gebouwtje met een toilet! Op  250 meter afstand is er een restaurantje zodat we vanavond heerlijk uit gaan eten! 

Vrijdag 18 oktober 2013

Route: Gouzon, Bourges, La-Chapelle-d’Andillon, Chatillon-sur-Loire, Charny.Totaal 264 km.

Ik vrees dat we uit het warme zuiden in het koele noorden terecht zijn gekomen. Was het gisteren ’s ochtends wel koud en mistig, ’s middags werd het nog heerlijk zonnig en 22 graden. Vanmorgen was het mistig en slechts 3 graden en het grootste gedeelte van de dag werd het niet warmer dan 14 graden met een fris windje. Ton deed gelijk zijn winterkleren aan…. Aan het eind van de middag werd het gelukkig toch nog lekker warm, geen kortebroekenweer meer, maar we hebben tot een uurtje of zes heerlijk in het zonnetje zitten lezen! We hebben dus nog helemaal geen zin om naar Nederland te gaan, maar dat moet volgende week toch wel eens gaan gebeuren….. 

19 – 22 oktober 2013

Route: Charny, Sens, Reims, Rethel, Beauraing, Ave-et-Auffe, Brussel, Antwerpen, Breda, Gouda. Totaal 648 km.

De vakantie zit er op. We hebben het geweldig gehad; veel gezien, veel gedaan maar té weinig gelopen. De camper heeft het fantastisch gedaan, we hebben geen garage van binnen gezien en hij sjeesde zonder problemen elke berg op. Niet dat hij met 70 km per uur omhoog ging hoor, maar we reden niet meer vooraan de file….. De afgelopen dagen zijn we op ons dooie gemak Frankrijk en België doorgetuft. Het weer bleef mooi en zonnig, maar we konden wel zo langzamerhand aan de Nederlandse temperatuur gaan wennen; helaas geen 25 graden meer zoals in Spanje…..

We hebben de afgelopen maand op 23 campings of camperplaatsen gestaan, in totaal 5240 km gereden en de camper reed gemiddeld 1:14. In totaal hebben we 98,5 uur autogereden met een gemiddelde van 53 km per uur. Grappig hé, dat rekent onze nieuwe camper ook allemaal uit. Mijn statistiekentic houdt hier erg van! 😉

Gisteravond hebben we ook alweer de vakantieplannen voor volgend jaar bedacht, want ja, je moet toch iets hebben om naar uit te kijken….. Na mijn vaders 91ste verjaardag (19 mei) gaan we weer terug naar Polen om o.a. de steden Gdansk en Krakau te bezoeken die we vorig jaar hebben overgeslagen. Hierna gaan we Tsjechië in. We willen voor deze vakantie zo’n vier weken uittrekken. Dan gaan we ná de familiedag van de familie Smulders op 5 oktober 2014 de Zilverroute in Spanje rijden (langs de kust van Portugal naar het zuiden) om dan vóór Nina’s (tegen die tijd al vijfde!!) verjaardag op 19 december weer terug te zijn. Van de zomer gaan we dan af en toe een paar dagen met de camper weg om ergens in Nederland te gaan fietsen. Deze plannen kunnen nog honderd keer wijzigen hoor, dat doen we rustig een dag van te voren of zelfs nog onderweg, maar voorlopig houden we het hier even op.

Ik vond het weer erg leuk om onze vakantiebelevenissen met jullie te delen en ik hoop je de volgende vakantie weer op deze website terug te zien.

Groetjes,
Elly

Loading