Week 45 – 2014

Zondag 2 november 2014

Route: Mérida, Cáceres. Totaal 76 km. Temperatuur 12-19 graden.

Onze illegale overnachtingsplek was mooi, maar zeker niet rustig. Om een uur of half een kwam er een auto aan met een stel jongelui die daar een gezellige zaterdagavond kwamen houden. Drankje, sigaretje, blowtje, kampvuurtje, een leuk maar erg luid Spaans muziekje en dat op ongeveer vijftig meter van onze camper. Je kunt je voorstellen dat ik geen oog heb dichtgedaan totdat ze om een uur of vier (!!) weggingen. Ze hadden absoluut geen kwaad in de zin, waren alleen maar hun zwoele zaterdagavond (of beter gezegd zondagochtend) aan het vieren, maar het ging wel ten koste van onze nachtrust…..

Na deze onrustige nacht hebben we vanochtend lekker rustig aangedaan en gingen om een uur tien eens op weg om onze stadswandeling door Mérida af te maken. Het Romeinse theater was het mooiste overblijfsel van wat we tot nu toe gezien hebben. Mérida wordt ook klein Rome genoemd en dat is absoluut geen woord teveel! Deze archeologische vondst is pas bij toeval in 1912 ontdekt en is één van de grootste Romeinse opgravingen ooit en zeer de moeite van een bezoek waard!

De camping die we vanmiddag vonden, is ook een van de mooiste waar we de afgelopen jaren hebben gestaan. Niet wat betreft het uitzicht, maar vanwege de faciliteiten. We hebben een piepklein eigen sanitairgebouwtje op onze kampeerplek met een privé-douche, -toilet en -wastafel en dat voor 16 euro per nacht (ACSI-laagseizoenprijs). Hier blijven we twee nachten en wat zal ik heerlijk slapen na het lawaai en de onrust van afgelopen nacht!!!!!

Maandag 3 november 2014

Een beetje jammer, maar de tropische temperaturen van de afgelopen weken zijn voorbij. Gistermiddag begon het heel hard te onweren en  is de temperatuur gedaald tot zo’n vijftien graden. Het is guur en grijs en we gaan ons alvast een beetje aan het Nederlandse weer aanpassen; dan is de overgang straks niet zo groot……

Vandaag hebben we Cáceres bezocht. Dit stadje staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco vanwege de ommuurde binnenstad met paleizen, statige huizen en kerken uit de veertiende en vijftiende eeuw. Het ontstaan van deze stad gaat ook helemaal terug tot de Romeinen en past daarom goed in “onze”  Zilverroute.

Tegen een uur of twee hadden we alle mooie gebouwen wel van binnen en van buiten bekeken en dachten we gezellig te gaan winkelen; nou niet dus. Wanneer onthouden we nu eens een keer dat om twee uur de Spanjaarden aan hun siësta beginnen en alle winkels tot een uur of vijf dicht gaan? We zijn van pure ellende 😉 maar een restaurantje ingedoken en hebben er heerlijke pincho’s gegeten. Deze sneetjes stokbrood met allerlei soorten beleg zijn kunstwerkjes op zich. Je mag ze zelf uit de vitrines halen en de lengte van de prikkertjes waarmee alles op zijn plaats wordt gehouden bepalen de prijs. Voor een pincho met een lang prikkertje betaalden we € 1,90 en met een kort prikkertje € 1,20. Aan het eind worden de prikkertjes geteld en reken je af. Volgens mij zou zo’n restaurantje in Nederland een gat in de markt zijn. Ik zou er in elk geval vaste klant worden….

Dinsdag 4 november 2014

Route: Cácares, Torrejon el Rubio, Plasencia, Pasaron de la Vera, Piornal, Hervas, Salamanca. Totaal 309 km. Temperatuur 2,5 – 10 graden……

Na een paar dagen stedenbezoek, werd het hoog tijd voor weer wat afwisseling. De Zilverroute loopt wel heel erg recht-toe-recht-aan en daarom besloten we er vandaag vanaf te wijken en door de bergen van de Sierra de Gredos naar Salamanca te rijden. Het was weer eens niet de kortste weg van A naar B, niet horizontaal maar zeker ook niet verticaal! De haarspeldbochten waren niet te tellen, de bergweggetjes zó ontzettend smal, dat we blij waren dat er geen tegenliggers waren, het was stervenskoud helemaal boven, slechts 2,5 graad, zodat de thermometer van de auto al bij vier graden begon te piepen en waarschuwde dat de temperatuur zo laag werd dat het eventueel glad kon worden, maar de vergezichten waren adembenemend mooi! We kwamen door het Nationaal Park Montrague, waar tientallen vale gieren rondcirkelden. Hier moest maar eens een fotomomentje ingelast worden en met zijn telelens kon Ton prachtige foto’s maken van deze vogels die 95 – 110 cm groot zijn. In natuurdocumentaires op de televisie vind ik deze vogels niet om aan te zien en zeker niet als ze dode beesten aan het verorberen zijn, maar in de lucht zijn het indrukwekkende vogels.

Onze overnachtingsplek is een parkeerterrein waar we meerdere campers zagen staan en ligt op loopafstand van het historische centrum van Salamanca. Hier gaan we morgen een kijkje nemen.

Het schijnt vannacht vier graden te gaan vriezen…….

Woensdag 5 november 2014

Route: Salamanca, Burgos. Totaal 249 km. Temperatuur 6 – 12 graden.

Met een camper reizen heeft als één van de grote voordelen dat je vaak bij een grote stad een camperplaats hebt of een groot parkeerterrein waar je ook wel kunt overnachten. Salamanca is ook zo’n stad, dus vanmorgen eerst even naar de Lidl gelopen voor lekker vers brood en de boodschappen en na het ontbijt gingen we de stad bekijken.

Salamanca is ook alweer zo’n mooie stad met een indrukwekkende kathedraal. We hebben er al heel wat gezien deze vakantie, maar iedere keer staan we met open mond te kijken naar alle pracht en praal. Deze kathedraal bestaat uit twee aan elkaar gebouwde delen, het oude deel uit de 12e eeuw en het “nieuwe” waarvan de bouw in 1560 afgerond is. In de oude kathedraal waren we erg onder de indruk van de de beelden en muurschilderingen uit de twaalfde eeuw. Hier staat ook het oudste orgel ter wereld.
We keken uit naar het Plaza Mayor, dat volgens de beschrijving het mooiste plein ter wereld moet zijn. Helaas werd het nu “ontsierd” door kraampjes met een tweedehands boekenmarkt. Maar als je de kraampjes wegdenkt, is het inderdaad een prachtig plein.

’s Middags was het nog vroeg genoeg om een stukje noordoostelijker te rijden en kwamen we op wéér zo’n handige camperplaats uit bij de stad Burgos. Vanavond zijn we na het eten al even de stad ingelopen en morgenochtend gaan we hier uitgebreider rondkijken. En wat denk je, Burgos heeft natuurlijk een kathedraal, maar ik denk niet dat ik twee van die bezichtigingen in evenzoveel dagen zie zitten. Waarschijnlijk wordt het alleen een stadswandeling…..

Donderdag 6 november 2014

Route: Burgos, Pamplona. Totaal 213 km. Temperatuur 3 – 13 graden.

Het was stervenskoud vanmorgen; er stond een gure wind en alle Spanjaarden lopen hier al met dikke winterkleding aan! Tja, en laat dat nou het enige zijn wat we niet bij ons hebben. Maar ja, wij stoere Nederlanders gingen een stadswandeling doen door Burgos in onze zomerjacks zonder sjaal en handschoenen.

Burgos is een stad met veel gezellige terrasjes, restaurantjes en cafeetjes. De terrasjes hebben we maar links laten liggen vanwege de lage temperaturen, maar van binnen waren de koffiebarretjes des te aangenamer! En toen de kathedraal….. Ik zei gisteren al dat we hem over zouden slaan omdat twee van deze gebouwen op twee achtereenvolgende dagen teveel van het goede zou zijn, maar de buitenkant was ook meer dan de moeite waard! Had de kathedraal in Salamanca ronde koepels, deze kathedraal wordt gedomineerd door tientallen torenspitsen die ook nog eens allemaal afzonderlijk uitbundig gedecoreerd zijn, beelden, sculpturen, enz. enz. En als je dan de hoek omging en de kathedraal van één van de vier andere kanten bekeek, kreeg je nog weer meer torens te zien! Ongelofelijk hoe dit meesterwerk van gotische kunst tussen de 13de en de 15de eeuw gebouwd en versierd is!

Net als gisteren zijn we vanmiddag nog een stuk gaan rijden, want we zijn nu van plan om richting huis te gaan. Het was een prachtige tocht door de bergen. We hebben zelfs al besneeuwde bergtoppen gezien; de winter is toch echt in aantocht!

Begin volgende week verwachten we in Gouda te zijn. Ik zal dan nog een verslag van de laatste reisdagen schrijven en uiteraard, zoals jullie van mij gewend zijn, een overzicht van alle totalen, gemiddelden, hoogte- en dieptepunten en onze indruk van deze reis.

7 – 10 november 2014

Route: Pamplona, Biarritz, Bordeaux, Limoges, Parijs, Beauvais, Terneuzen, Gouda. Totaal 1478 km.

Vier dagen kilometers vreten……. We hadden het natuurlijk rustig aan kunnen doen, maar na vijf weken was het genoeg geweest. Het is een prachtige reis geweest door Spanje en Portugal; we hebben ontzettend veel gezien en alles wat in de planning zat, hebben we ook gedaan. We gaan nu de foto’s voor het fotoboek uitzoeken en dan hebben we, naast deze website iets in handen om deze vakantie al bladerend te kunnen herbeleven.

En dan nu alle totalen en gemiddelden……

We hebben in totaal 120 uur gereden. In deze 120 uur hebben we 7068 km gereden en dat deden we op 543 liter diesel. Onze Zwerfcamper heeft dus aardig zuinig gereden, nl. 1 : 13.

Op vier dagen na zijn we elke dag verder getrokken. We zijn 37 dagen weggeweest en hebben op 33 verschillende camperplekken of campings gestaan. Toen we nog een caravan hadden, moesten we wel op campings staan en dan ben je in het laagseizoen tussen de 16 en 18 euro per nacht kwijt. Met de camper kunnen we nu ook op goedkope camperplekken staan, maar er zijn ook heel veel gratis camperplekken. We hebben deze vakantie in totaal 203,60 euro aan overnachtingsplekken uitgegeven, dat komt neer op 5,50 euro per nacht. Met twee lange vakanties per jaar sparen we dus een kleine duizend euro per jaar uit. Zoals je ziet verdienen wij onze camper gewoon terug ;-),

Ik vond het weer erg leuk om de website bij te houden en het is opvallend dat het elk jaar makkelijker wordt om een wifipunt te vinden om dit te doen. Het is zelfs wel eens in een cafeetje in een piepklein Portugees dorpje gelukt, waar we tussen de autochtonen koffie hebben gedronken. Ik wil jullie bedanken voor jullie reacties die ik ontvangen heb via Facebook, WhatsApp of e-mail en tot de volgende keer!

Hartelijke groet,
Elly

Loading