Week 49 – 2018

Donderdag 6 december 2018

Route: Lunteren, Maastricht, Luik, Metz, Nancy, Toul. Totaal 536 km.

We gaan het ook eens proberen om te “overwinteren”. Dit lijkt meer dan het is hoor, we willen gewoon een week of zes naar het zuiden van Europa. Als het weer redelijk is daar, vertrekken we 6 december en als het slecht weer wordt, zijn we ook zó weer thuis. We nemen de fietsen mee, niet om lange tochten te maken, maar om even naar een stadje te kunnen fietsen voor wat boodschappen of om een gezellig terrasje te kunnen pakken. Ik hoop dat dit laatste niet bij wishful thinking blijft, want aan een terrasje in de winter, zal ik zeker wel kunnen wennen. We gaan het allemaal meemaken. In elk geval hebben we er héél erg veel zin in!

Vanmorgen om kwart voor acht vertrokken we, nog wel in het donker, en dat hebben we niet eerder meegemaakt. Maar het is wel logisch als je in december op vakantie gaat. Voor ons doen hebben we vandaag kilometers gevreten. Verstand op nul en blik op oneindig want we willen zo snel mogelijk in Spanje zijn. Om vier uur stonden we op onze eerste camperplaats bij Toul. Vanuit de camper kunnen we in de verte de 13e eeuwse gotische kathedraal zien. Omdat het ook vroeg donker wordt, zijn we hier gelijk naar toe gewandeld, zodat we nog wat foto’s konden maken. Zo, op onze eerste vakantiedag hebben we de eerste kerk al bezocht. Nu vinden we dat nog leuk….

Onderweg hebben we geen protesten of demonstraties van gele hesjes gehad, maar vlakbij de camperplaats hebben een aantal demonstranten een plek ingericht met spandoeken en een kampvuurtje. Ik zou er graag een foto van gemaakt hebben, maar dat zou misschien té provocerend zijn geweest. Daarom heb ik maar een foto van een geel hesje gemaakt dat ergens buiten een raam hing. Dat vond ik eigenlijk nog een duidelijker signaal.

Vrijdag 7 december 2018

Route: Toul, Dijon, Beaune, Vichy, Clermont Ferrand, Perignat-les-Sarlieve. Totaal 485 km.

De eerste 230 km zijn we over de tolweg gegaan. Het schiet lekker op, maar is ook slaapverwekkend. Vanaf Beaune zijn we verder over de provinciale wegen gegaan. Mooie dorpjes,  prachtige vergezichten en ontelbare rotondes.

Vertelde ik gisteren dat we geen last gehad hadden van de gele-hesjesprotesten, nou vandaag wel hoor. Op verschillende rotondes werd het verkeer tegengehouden en werd aan automobilisten iets gevraagd. Dat gaf natuurlijk het nodige oponthoud. Wij mochten doorrijden en dat was maar goed ook, want mijn Frans is niet goed genoeg om ook maar iets zinnigs te zeggen over hun protesten. Ik stak gewoon mijn duim naar hen op; vonden ze ook goed.

Het weer begint ook op te knappen, zoals jullie kunnen zien op de foto. De loodgrijze lucht laten we achter ons en in de verte zien we al blauw!

We staan nu op een camperplaats bij zo’n echt Frans dorpje. Mooie poortjes, smalle straatjes waar de was buiten hangt, geen huis is hetzelfde en ze kunnen allemaal wel een lik verf gebruiken en toch heeft het sfeer. Wij houden hiervan.

Zaterdag 8 december 2018

Route:  Perignat-les-Sarlieve, Millau, Beziers, Corneilhan.  Totaal 384 km.

Ons doel vandaag was Perpignan; maar dat pakte anders uit. Er was al gewaarschuwd dat de gele-hesjesprotesten in het weekend erger zouden zijn, maar we hadden een stille hoop  dat het mee zou vallen. Nou, niet dus…. Op verschillende plaatsen waren de wegen compleet geblokkeerd en bij Millau moesten we verplicht een afslag nemen die ons door de  stad en zelfs door de bergen voerde. Uiteindelijk viel het oponthoud door deze omweg nog mee, want na weer een kleine honderd kilometer liepen we compleet vast. Er stond een enorme stilstaande file en omdat veel automobilisten omkeerden om een alternatieve route te zoeken, zat er een klein beetje beweging in. We hebben hun voorbeeld maar gevolgd en zijn teruggegaan. Via de app  van Campercontact hebben we de dichtstbijzijnde  camperplaats gezocht. De eigenaar van deze camperplaats vertelde ons dat het onwaarschijnlijk is dat we morgen Spanje kunnen bereiken omdat zondag de blokkades nog erger zullen zijn. Maandag maken we meer kans. Eigenwijs als we zijn, gaan we het morgen toch proberen. Lukt het niet, dan zoeken we wel weer een overnachtingsplek. Uiteindelijk hebben we ons huis bij ons…..

Zondag 9 december 2018

Route: Corneilhan, Narbonne, Perpignan, Cadaqués, Sant Pere Pescador. Totaal 241 km.

Ondanks dat de eigenaar van de camperplaats ons gisteren waarschuwde dat we vandaag echt Spanje niet zouden kunnen bereiken, is het ons toch gelukt. Ik kon me namelijk niet voorstellen dat de “gele hesjes”al heel vroeg op zondagmorgen hun blokkades zouden hebben  opgeworpen. Dus toen het vanmorgen licht werd, zijn we vertrokken en om half negen waren we bij de oprit van de tolweg A9. Ik had gelijk, want ze waren druk bezig de blokkades op te bouwen en wij konden er nog net langs!!! Op naar de Spaanse grens, die we om tien uur passeerden.

Het weer is wat we hoopten, zonnig en 16 graden. We hebben door een idyllisch dorpje gewandeld, een terrasje gepakt (dus geen wishful thinking…) en we zitten nu in korte broek op een camperplaats aan de rand van een dorpje, waar we straks tapas gaan eten. Dit is een geweldig begin van onze vakantie!!!

Loading