Week 52 – 2018

Maandag 24 december 2018

We hadden totaal niet het idee dat het morgen kerst is, totdat we in Valencia kwamen. Toen we de ellenlange rijen mensen tot vér buiten bakkerswinkels en slagerijen zagen staan om hun kerstboodschappen te doen, liepen wij lekker in ons campingkloffie op wandelschoenen de toerist uit te hangen; geen kerststress voor ons!. 😉  In de mooie overdekte markthal van Valencia kon je over de hoofden lopen, maar wat een prachtige verse producten verkopen ze daar! Verder hebben we het gotische beursgebouw Lonja de la Seda uit de 15e eeuw en de imposante kathedraal  met het museum bezocht. De kerstsfeer in de stad werd verder nog verhoogd door de kerstliederen die door verschillende koren in de stad werden gezongen en door de levensgrote kerststal die vóór de kathedraal stond opgesteld. Maar het blijft vreemd om met temperaturen van rond de 20 graden in kerststemming te komen.

Dinsdag 25 december 2018

Route: Bétera, Valencia,Sueca, Gandia, Xabia, Altea. Totaal  173 km.

Om te beginnen willen we iedereen hele mooie kerstdagen toewensen. Voor ons geen kerstboom dit jaar, maar gezellig flikkerende kerstlampjes op batterijen bij zomerse temperaturen!

Wat een mooie route hebben we gereden vandaag; voorbij Valencia hebben we de kustweg genomen en ons vergaapt aan het bijzondere landschap. Het ene moment doemde de kust op met uitzicht op de Middellandse Zee, waar soms een enorme berg in opdoemde; het andere moment reden we tussen de sinaasappelboomgaarden door (of zijn het toch mandarijnen?).  Ze moeten  hier ook vast in de buurt ergens een dierentuin met panda’s hebben, want de bamboeplantages waren talrijk en deze exemplaren waren gigantisch en zeker niet voor een tuincentrum bedoeld.

We staan nu op een overvolle camping in Altea onder een flatgebouw van 18 verdiepingen. Dit is een camping waar veel Nederlanders en Duitsers overwinteren. Eigenlijk was de camping vol, maar omdat we een klein campertje hebben, hadden ze nog wel een miniplekje. Morgen gaan we op bezoek bij  vrienden van onze camperclub die hier vlakbij een appartement hebben. Verder willen we de oude stad bezoeken en overmorgen op de fiets naar Benidorm. We willen de Nederlandse enclave daar wel eens gaan bekijken en met de camper lijkt ons dat niet zo’n goed idee.

 

 

Woensdag 26 december 2018

We hebben vandaag een hele bijzondere en gezellige dag gehad. We zijn op bezoek geweest bij Jeanne en Pieter van onze camperclub die hier in Altea een appartement hebben. Zij hebben ons het oude gedeelte van de stad laten zien met het prachtige kerkje dat hoog boven de boulevard uittorent (morgen heb ik vast spierpijn….). De weg naar het kerkje bracht ons naar prachtige authentieke straatjes die heel kunstig geplaveid zijn met kleine keitjes en soms in prachtige mozaïeken gelegd. Ze hebben ons ook de haven laten zien waar net een vissersboot aanlegde met hun vangst.  Erg interessant om dat eens van dichtbij te kunnen zien. Als je als doorsnee toerist in zo’n stad komt, mis je toch die mooie bijzonderheden en details. We hebben genoten; dank jullie wel Jeanne en Pieter voor jullie gastvrijheid en een inzicht in jullie leven hier!!!

 

Donderdag 27 december 2018

Het is bewolkt en frisjes als we op de fiets naar Benidorm stappen. Is Altea kleinschalig met slechts één achttienverdiepingentellend flatgebouw, dat achteraf niet eens gebouwd had mogen worden omdat het tegen het laagbouwbeleid van Altea inging, Benidorm heeft een skyline van wolkenkrabbers. Ik dacht eigenlijk dat Benidorm een Nederlandse enclave was, maar dat is niet het geval, het is bijna één en al Engels wat je hoort en ziet. Altea en het naastgelegen Albir is meer Nederlands georiënteerd, zoals we vanmiddag in een supermarkt zagen. Unox, Markant en “g’woon” zijn de merken die hier verkrijgbaar zijn.

Omdat het niet zo warm was, waren de mooie zandstranden van Benidorm bijna leeg op een enkele zonaanbidder na die niet voor niets naar Spanje was vertrokken. De boulevard met talloze terrasjes waren echter overvol en je moest hier nog goed uitkijken ook, want de boulevard werd onveilig gemaakt door tientallen scootmobielen die ze daar verhuren, sommige zelfs in een tandemuitvoering!

We vonden het leuk om Benidorm een keer te zien, maar wat zouden wij hier ongelukkig van worden zeg! Als we echte overwinteraars zouden zijn die drie maanden op één plek wilden staan, ging onze voorkeur toch uit naar de camping in Altea. Het strand ligt aan de overkant van de weg, terwijl de campings in Benidorm minstens drie kilometer van het strand af liggen. Ik moet wel zeggen dat het strand in Altea een kiezelstrand is, maar dat is een bewuste keus van de gemeente om het kleinschalig te houden. Houd je dus van een mooi zandstrand, dan moet je naar Benidorm.

 

Vrijdag 28 december 2018

Route: Altea, Benidorm, Alicante, Torrevieja, Cartagena, Cuesta Blanca. Totaal 185 km.

We zijn weer een stuk zuidelijker getrokken en we hebben genoten van de mooie afwisselende tocht; veel ongerepte natuur, bergen en regelmatig uitzicht op de Middellandse Zee. Toen we aan een koffiepauze toe waren hebben we een willekeurige afslag genomen en kwamen bij een prachtig zandstrand uit. Het contrast met gisteren in Benidorm kon niet groter zijn. Was het daar over-the-top toeristisch, hier stonden een paar armzalige verwaarloosde huisjes, armetierige electriciteitsaansluitingen en een restaurant dat eigenlijk meer een grote partytent was. Er waren in het dorp wel veel vakantiehuizen in aanbouw; het zal dus niet lang meer duren voordat dit ongerepte zandstrand overspoeld gaat worden met toeristen.

We staan nu op een campercamping van een Nederlands echtpaar dat afgelopen maart te zien is geweest in “Ik Vertrek”. Het uitzicht is adembenemend en vanmiddag kwam er beneden een herder met een schaapskudde langs. Het is een man uit Ivoorkust die door boeren hier in de omgeving wordt ingehuurd om hun schaapskuddes te begeleiden. We blijven hier een paar dagen staan om fiets- en wandeltochten te maken en we willen nog een dagje naar Cartagena, dat hier 10 km vandaan ligt. Genoeg te doen dus….

Zaterdag 29 december 2018

Voor het eerst deze vakantie werden we vannacht wakker van het tikken van de regen. Omdat we dat niet meer gewend waren en omdat mijn weerapp dat niet voorspeld had, stonden onze Zweedse klompen, die gezellig buiten voor de deur stonden, vol met water; een beetje jammer.

We hoefden geen boodschappen te doen vandaag, want op de camperplaats kwam vanmorgen eerst een bakker langs en daarna een soort SRV-wagen die zelfs vers vlees en verse groenten verkocht. Het weer knapte een klein beetje op, het werd tenminste droog, en toen zijn we een GPS-wandeling gaan maken die uitgezet was door de campingeigenaren, die ook aan geocachen doen. De wandeling voerde ons door het prachtige landschap vol met bloemen en dat op 29 december, langs een nog in gebruikzijnd aquaduct uit 1910 en tussen allerlei verschillende boomgaarden door zoals olijven, sinaasappels en amandelen. We zagen bomen waarin een soort bouwwerk van stenen was gestapeld. We moeten nog eens navragen wat daar de bedoeling van is.

 

 

Zondag 30 december 2018

De regen van gisteren heeft gelukkig weer plaatsgemaakt voor een zonnetje, dus de fietsen van de camper afgehaald en op naar Cartagena. Het was nog wel erg fris toen we vertrokken en een paar handschoenen en een sjaal hadden me niet verkeerd geleken, maar helaas, die liggen thuis. Twee uurtjes later was een T-shirt voldoende, heerlijk! Onderweg nog wel even een dingetje zoals jullie op de foto kunnen zien….

Cartagena is een prachtige stad met een geschiedenis die teruggaat tot de 3e eeuw voor Christus. De Carthagers hadden de Punische Muur gebouwd om de stad te beschermen, maar toch niet goed genoeg, want een eeuw later werd de stad alsnog door de Romeinen ingenomen. We zijn op onze manier toch weer leuk cultureel bezig geweest want we hebben de overblijfselen van die Punische Muur met het bijbehorende museum bezocht en het indrukwekkende Romeinse Theater. Op deze plek stond ooit een nederzetting, maar die werd met de grond gelijk gemaakt door de Romeinen om er bovenop een theater te bouwen.

Het centrum van Cartagena is zeker de moeite van het bezoeken waard en het valt op dat zich in het centrum een aantal losstaande oude gevels bevinden die niet verwijderd mogen worden om het oude stadsgezicht te behouden. Hierachter zullen ooit nieuwe appartementen gebouwd worden. Dat zouden meer stadsbesturen moeten doen, ook in Nederland, want dan voorkom je dat er mooie historische panden afgewisseld worden met hypermoderne bouwwerken.

Loading